Un submarin rus extrem de silentios a patruns in Marea Neagra

Joi, 17 Septembrie 2015, ora 11:46
6584 citiri
Un submarin rus extrem de silentios a patruns in Marea Neagra
Foto: Arhiva Ziare.com

Un submarin nou diesel "Novorossiisk" din proiectul 636.3 "Varsavianka" a intrat miercuri in Marea Neagra, in cadrul eforturilor marinei ruse de a crea o unitate de submarine in aceasta zona, a anuntat un purtator de cuvant al flotei, Nikolai Voskresenki.

"Noul submarin diesel al Flotei Marii Negre 'Novorossiisk', care dupa testele de rutina a plecat de la Poliarnii spre Novorossiisk, a traversat liber stramtorile Bosfor si Dardanele si a intrat astazi (miercuri - n.red.) in Marea Neagra", a indicat acesta, citat de agentiile de presa TASS si RIA Novosti, adaugand ca, in cateva zile, noul submersibil urmeaza sa ajunga la locul sau permanent de stationare - baza navala din Novorossiisk - port rusesc la Marea Neagra.

Rusia va avea zeci de nave si submarine in plus - Unele ar putea ajunge in Marea Neagra

Plecat la 10 august din Poliarnii (regiunea Murmansk/nord-vestul Rusiei), unde a fost supus unei serii de teste, inclusiv tiruri cu rachete de inalta precizie si cu o raza lunga de actiune, submersibilul a traversat stramtoarea Gibraltar la 26 august si a intrat in Marea Mediterana, provocand un mic incident diplomatic intre Marea Britanie si Spania.

Marea Britanie a fost nemultumita de faptul ca guvernul spaniol a permis submarinului rusesc sa se alimenteze in portul strategic Ceuta (oras autonom spaniol in nordul Africii) pe coasta mediteraneana, situat chiar in fata bazei navale britanice din Gibraltar, dupa cum a relatat The Independent la acea vreme.

Miscare amenintatoare a Rusiei in Marea Neagra cu submarine Black Hole (Video)

"Novorossiisk" - considerat unul dintre cele mai silentioase din lume, supranumit "gaura neagra" - este primul dintr-o serie de sase submersibile din proiectul 636.3 "Varsavianka", construite in mod special pentru Flotei Rusiei din Marea Neagra, ce dispune de doua baze navale - una in Crimeea (peninsula ucraineana anexata in martie 2014 de Rusia) si a doua la Novorossiisk.

Constructia intregii serii de submersibile din acest proiect urmeaza sa se incheie pana in anul 2016, in cadrul eforturilor Rusiei de a-si consolida fortele navale de la Marea Neagra.

De ce aduce Rusia noi submarine cu rachete in Marea Neagra (Video)

In urma cu an, ministrul Apararii rus, Serghei, Soigu declarase ca Rusia trebuie sa desfasoare o formatiune "completa si autonoma" in zona Crimeii, ca urmare a crizei din Ucraina si a cresterii prezentei militare straine la frontierele ruse, potrivit RIA Novosti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#submarin Rusia Marea Neagra, #cel mai silentios submarin Marea Neagra , #Rusia