Un ziar independent rusesc vrea sa isi inarmeze jurnalistii

Joi, 26 Octombrie 2017, ora 21:31
3449 citiri
Un ziar independent rusesc vrea sa isi inarmeze jurnalistii
Foto: Arhiva Ziare.com

Conducerea ziarului independent rusesc Novaya Gazeta a declarat joi ca vrea sa isi inarmeze jurnalistii pentru a le asigura siguranta, dupa agresiunea suferita de o prezentatoare a postului de radio Eho Moskvi (Ecoul Moscovei), critic la adresa puterii.

"Daca statul nu este gata sa ne apere, ne vom apara singuri", a declarat pentru AFP redactor-sef adjunct de la Novaya Gazeta, Sergei Sokolov.

"Atunci cand jurnalistii sunt lipsiti de aparare in fata arbitrariului care face legea pe strada si a neglijentei fortelor de ordine, nu exista o alta solutie", a indicat el.

Redactorul-sef adjunct de Eho Moskvi, Tatiana Felguenhauer, 32 de ani, a fost injunghiata luni, in redactie, de un barbat care parea dezechilibrat, intr-un context in care unii jurnalisti denunta un climat "de ura" impotriva vocilor critice la adresa puterii de natura sa incurajeze asemenea acte.

Joi, jurnalista se afla in continuare spitalizata.

"Voi inarma redactia. Nu am alta cale. Am fost vizati de multe tentative de asasinat", a declarat rectorul-sef de Novaya Gazeta, Dmitri Muratov, pentru Eho Moskvi.

"Ii voi trimite pe unii dintre angajati la cursuri de autoaparare. Vom incheia un acord cu Ministerul de Interne al Rusiei. Vom comanda si cumpara arme de autoaparare (...) ", a completat el.

Novaya Gazeta este o publicatie care ancheteaza subiecte sensibile, de la coruptie la participarea soldatilor rusi in conflictul armat din Ucraina trecand prin persecutiile impotriva homosexualilor din Cecenia.

Sase jurnalisti si colaboratori ai ziarului au fost ucisi de la crearea acestuia in 1993. Cazul cel mai mediatizat a fost cel al jurnalistei Anna Politkovskaia, cunoscuta pentru criticile sale la adresa politicii Kremlinului in Cecenia, ucisa pe 7 octombrie 2006 in holul cladirii unde locuia.

"Orice persoana are dreptul de a lua masurile de securitate pe care le considera necesare, cu conditia ca acestea sa respecte legea", a declarat in timpul unui briefing de presa purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitry Peskov.

Rusii au dreptul de a cumpara arme paralizante cu conditia sa obtina o autorizatie care necesita efectuarea de teste medicale (inclusiv toxicologice si psihiatrice) si sa urmeze cursuri pentru a invata cum sa le foloseasca.

Producatorul de arme Kalashnikov a indicat joi ca ofera o reducere de 10% jurnalistilor care doresc sa achizitioneze arme paralizante, declarandu-se gata sa sfatuiasca jurnalistii in probleme de autoaparare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#ziar Rusia angajati arme, #jurnalista Rusia injunghiata , #Rusia