Uriasele exercitii militare ruso-belaruse. Minskul invita reprezentanti din sapte tari sa vada ca nu fac nimic rau

Duminica, 17 Septembrie 2017, ora 10:21

   

Uriasele exercitii militare ruso-belaruse. Minskul invita reprezentanti din sapte tari sa vada ca nu fac nimic rau
Belarus a anuntat sambata ca a invitat reprezentanti din sapte tari din regiune, intre care tarile baltice, Polonia si Ucraina, sa observe manevrele militare comune de anvergura cu Rusia care se desfasoara pe teritoriul sau.

"Belarus a invitat reprezentanti ai Letoniei, Lituaniei, Estoniei, Poloniei, Suediei, Norvegiei si Ucrainei ca observatori ai exercitiilor Zapad-2017 din 16-20 septembrie", a declarat intr-un comunicat Ministerul Apararii belarus, informeaza AFP.

"Astazi, doi reprezentanti ai fiecarei tari invitate au sosit la Minsk" pentru a observa manevrele incepute joi si care urmeaza sa se incheie la 20 septembrie, se precizeaza in document.

Aceasta invitatie corespunde "dorintei de cooperare si bunei intelegeri intre vecini, precum si principiilor de reciprocitate, deschidere si transparenta", potrivit comunicatului.

Circa 12.700 de militari belarusi si rusi urmeaza sa fie desfasurati in Belarus in cadrul manevrelor Zapad-2017 (Vest-2017), potrivit Moscovei, dar Lituania si Estonia sustin ca exercitiul va mobiliza de fapt 100.000 de soldati.In comunicatul care anunta inceperea manevrelor de joi, Ministerul Apararii subliniaza ca ele prezinta "un caracter pur defensiv si ca nu sunt indreptate impotriva nici unei tari in mod special".

Dar aceasta demonstratie de forta a armatei ruse constituie obiectul speculatiilor si temerilor din partea tarilor baltice, Ucrainei si Poloniei, unele dintre ele mergand pana la suspiciunea ca ea ar putea servi si pentru acoperirea unei invazii.

Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord invitase de cateva luni Moscova la "transparenta", exprimandu-si regretul ca nu a fost invitata decat sa trimita trei observatori in zilele rezervate "vizitatorilor".

"Aceste invitatii sunt insuficiente fata de transparenta ceruta de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa" (OSCE), declarase la inceputul lunii septembrie secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 4502 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
MacGigi
rank 5
"Uriasele exercitii militare ruso-belaruse" ? Nu asta-seara.
Este un serial interesant la tv.
profesoru
rank 3
"Uriasele exercitii militare". :-) Gigantice!
Monstruoase!
roion
rank 5
Oooo,
Minskul a invitat numai tarile "pretine" !!!
Hamurabi
rank 3
Acesti taraie brau,denumiti observatori,
vor urmari cu atentie activitatea de la....popota ofiterilor.De obicei in armatele care se respecta,manevrele se fac sa se constate cum se poate aplica o anume tactica in diverse situatii de razboi si nu se dau la televizor sau pe Facebook.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor