Urmele Razboiului Rece inca ne modeleaza lumea

Sambata, 01 August 2015, ora 12:38
8679 citiri
Urmele Razboiului Rece inca ne modeleaza lumea
Foto: Kremlin

Fostul sef al Stasi din Germania de Est, Markus Wolf, a spus ca in serviciile de informatii ale lumii "nimic nu dispare vreodata". Si avea dreptate.

Asa incepe un articol semnat de Anne McElvoy pentru The Guardian, in care noteaza ca "urme ale paranoii Razboiului Rece inca modeleaza lumea noastra", de la Vladimir Putin la liderul taliban Mullah Omar, despre care s-a anuntat recent ca ar fi murit.

Lavrov: Nu e niciun motiv obiectiv pentru un nou Razboi Rece

Rusia, amenintari fara precedent: Trimitem trupe! Este cel mai agresiv pas de la Razboiul Rece

Intr-un interviu acordat in anul 2006, premierul britanic David Cameron a povestit o anecdota amuzanta despre o excursie la Yalta, in Crimeea, pe cand avea 19 ani, iar orasul facea parte din URSS.

La masa de pranz de la malul Marii Negre, KGB l-a "intervievat" pe tanarul viitor premier britanic pentru o viitoare angajare. Acum, serviciile secrete ruse se simt insultate de aceasta poveste, iar Moscova este la fel de socata de aceste acuzatii precum era capitanul Renault, din filmul "Casablanca", atunci cand a descoperit ca in cafeneaua lui Rick aveau loc jocuri de noroc.

Gorbaciov: Lumea se indreapta spre al doilea Razboi Rece. Europa sufera cel mai mult

Au fost facute insa anchete si nu exista niciun document in ce il priveste pe tanarul David Cameron. Este insa posibil ca premierul sa exagereze? Nici negarile Rusiei nu se sustin, insa, scrie Anne McElvoy.

Era un lucru obisnuit pentru serviciile blocului estic sa abordeze occidentali despre care se credea ca merita sa fie vizati pentru roluri de agenti sau surse, fara ca rezultatul "negocierilor" sa fie consemnat in documente.

Autoarea articolului aminteste de perioada petrecuta la studiu in Germania de Est, la Universitatea Humboldt din Berlin, pe cand avea 21 de ani, in care sustine ca a fost abordata pentru a ramane in aceasta tara ca agent de informatii, oferindu-i-se chiar si un apartament cu trei camere. McElvoy sustine, insa, ca a refuzat.

Nimic nu dispare cu adevarat, in lumea serviciilor secrete

Jurnalista spune ca privind inapoi la acea perioada, vede tragicomedia societatilor din epoca sovietica. Insa si mai izbitor este, in timp ce ne confruntam cu complexitatile si mai mari ale epocii de dupa Razboiul Rece, cat de multe nume, teme si povesti continua sa joace acelasi rol astazi.

McElvoy a lucrat cu Markus Wolf, fostul sef al spionajului din Germania de Est, la memoriile sale, iar una dintre teoriile sale era ca, in lumea acestor servicii, "nimic nu dispare cu adevarat vreodata".

Fostul sef SRI, despre lista neagra a lui Putin: Se intoarce Razboiul Rece la noi

Putin isi retraieste criza varstei a doua - Cum incearca sa rescrie sfarsitul Razboiului Rece

Autoarea subliniaza ca, intr-o perioada in care se afla la studii in Germania, la jumatatea anilor '80, Vladimir Putin, pe atunci agent KGB, recruta in Dresden, tot in Germania de Est, mentinand legatura cu Stasi locala. De altfel, sustine jurnalista britanica, pozitia Germaniei de Est il fascina pe Putin.

Sfarsitul tarii bantuie un om care a continuat sa combine o inalta toleranta pentru avaritia capitalista (inclusiv a sa) cu o viziune autoritara a statului si cu o respingere a liberalismului, mai noteza Anne McElvoy.

Razboiul Rece e inca fierbinte: FBI a descoperit o retea de spioni rusi la New York

Imaginile de la summit-uri cu Putin si Angela Merkel amintesc ca liderul german s-a alaturat miscarii cetatenesti tot mai mare de protest, din 1989, in timp ce Putin ardea fisiere ce dovedeau intelegerea secreta cu Stasi.

Despre Merkel, jurnalista spune ca cunoaste ciudatele cai ale vechii lumi comuniste mai bine decat altii, astfel incat ar putea sa aduca "ratiunea" (cuvantul ei preferat) in discutiile cu Putin pe tema Ucrainei.

Urmele pasilor au ecou prin istorie

McElvoy aminteste de prima sa cearta, intr-un bar al universitatii din Germania de Est la care intrase, in 1983, pe marginea doborarii de catre sovietici a avionului coreean deasupra Insulei Sahalin, incident care a fost ambalat intr-o poveste de spionaj nu cu mult diferita de confuziile de pe urma doborarii zborului Malaysia Airlines MH17 deasupra Ucrainei.

In aceasta saptamana, liderul taliban Mullah Omar a fost declarat mort de cativa ani, continua jurnalista, care aminteste ca Afganistanul si retragerea sovietica au fost subiectele fierbinti care au fost ocolite nervos la seminariile pe "Pace si ordine mondiala globala" de la Universitatea Humboldt.

Liderul talibanilor a murit? Care sunt indiciile

Din Irak si Afganistan si pana in Rusia, urmele vechii lumi o modeleaza pe cea antrenanta si riscanta cu care ne zbatem in prezent, conchide McElvoy.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#paranoia Razboiului Rece, #urme Razboi Rece, #Putin Razboi Rece, #Rusia Razboi Rece, #Germania de Est Razboi Rece , #Rusia