Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ursul si dragonul. Despre tandemul Rusia - China

Autor: Eugen Tomac - deputat MP
Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 12:10
8647 citiri

In mod clar, Siria i-a oferit o platforma de actiune Federatiei Ruse, care a putut face o demonstratie de forta pe plan international prin etalarea extinsa a capacitatilor sale militare.

Avand ca tinta zone perfect accesibile aviatiei sale, Rusia a considerat necesar inca din primele zile de interventie in Siria sa lanseze rachete croaziera in scop de sfidare a americanilor, care obisnuiesc sa foloseasca rachete croaziera in deschidere de operatiuni.

Poate putin intamplator este faptul ca un alt actor a inceput recent sa sfideze din ce in ce mai mult hegemonia SUA in zone strategice si sa intervina ferm in vederea afirmarii pe scena internationala ca un actor ce nu mai poate fi neglijat. Ma refer, evident, la China. Zilele acestea, au aparut noi tensiuni in relatiile sino-americane cauzate de patrunderea unei nave de razboi americane in ape disputate in Marea Chinei de Sud.

Trebuie sa privim acest incident prin prisma a doua contexte. Primul este legat de evolutia recenta a relatiilor dintre SUA si China, avand in vedere ca Washingtonul a acuzat in mod explicit China de atacuri cibernetice in cazul vastei piraterii informatice a datelor personale apartinand unui numar de patru milioane de angajati federali americani.

Lucrurile sunt complicate si pe plan comercial, intrucat China si-a devalorizat moneda, ceea ce alimenteaza razboiul valutar nedeclarat pe pietele externe si agraveaza tensiunile comerciale dintre cele SUA si China.

Sa ne reamintim ca in aceasta luna s-a ajuns la un final al negocierilor privind Acordul asupra Parteneriatului Transpacific, un nou bloc economic cu mai putine bariere comerciale intre cele 12 state riverane la Pacific, care insa nu include si cea mai mare economie pacifica: China.

Acest parteneriat comercial are, bineinteles, ca efect si descurajarea dependentei anumitor piete din regiune de China si scurtcircuitarea exportului catre China. In mod inevitabil, acest acord este un "sah mat" declarat competitivitatii produselor din Republica Populara Chineza.

Cel de-al doilea context in care putem privi incidentul din Marea Chinei de Sud se refera la extinderea capacitatilor de proiectare a intereselor, pe care a avut-o in vedere recent China. Promovand un model de dezvoltare economica si sociala distincta de valorile traditionale occidentale, Republica Chineza este acum intr-un proces de afirmare pe scena internationala.

Liderul sau, Xi Jinping, se afla in plina campanie de imagine. Saptamana trecuta a avut parte de o primire imperiala in Marea Britanie, bucurandu-se de covor rosu, de un banchet opulent, dar si de prezenta reginei Elisabeta.

Pentru China, insulele din Marea Chinei de Sud, mai mult sau mai putin apropiate de teritoriile altor state, constituie o miza pe plan comercial, cat si militar, multe dintre acestea fiind baze militare in zone extrem de disputate cu aliati strategici pentru SUA.

In acelasi sens, nu am mentionat in mod inutil Rusia, intrucat Republica Populara Chineza si Federatia Rusa au cochetat in ultimul timp pe niste teme care ar fi trebuit sa suscite mai multa dezbatere decat a fost cazul. Pornind de la dorinta manifestata declarativ de China de a ajuta Rusia pentru a-si depasi problemele economice, pana la Organizatia pentru Cooperare de la Shanghai in vederea colaborarii pe planuri cheie, aceste doua state au fost mereu intr-o relatie de solidaritate de actiune, fie la nivel de Consiliu de Securitate ONU, fie la nivel de viziune.

Precizez ca, in luna martie, Vladimir Putin a semnat Acordul cu privire la crearea Bancii de dezvoltare a BRICS, ratificat ulterior si de China si total ignorat la nivel de importanta de catre europeni.

Front impotriva hegemoniei SUA, parteneriat pentru coprosperitate sau orgoliu organizat geopolitic, important este ca asistam la o reasezare a raporturilor de putere pe plan international si la realizarea unui obiectiv putin convenabil pentru Europa, asa cum a fost exprimat de Putin la summitul de la Ufa: "Spatiul Eurasiatic (....) casa noastra".

Eugen Tomac este un politician, istoric si jurnalist roman, deputat in Parlamentul Romaniei din anul 2012 si presedinte al Partidului Miscarea Populara.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#tandem Rusia China , #Rusia
Comentarii
Poza Qui Bono
Qui Bono
rank 4
Mda, Eugen Tomac, geopolitica, baba si motocicleta
Poza marin123
marin123
rank 5