VIDEO Rusia isi muta cel mai puternic sistem de razboi electronic aproape de granita cu Finlanda

Duminica, 08 Noiembrie 2020, ora 09:39
7771 citiri
VIDEO Rusia isi muta cel mai puternic sistem de razboi electronic aproape de granita cu Finlanda
Foto: https://defence-blog.com/

Rusia isi muta unul dintre cele mai puternice sisteme de razboi electronic (EW), numit Murmansk-BN, in bazele militare din zona arctica rusa, langa granita cu Finlanda.

In aceasta saptamana, Ministerul rus al Apararii a lansat un scurt material video in care se prezinta desfasurarea celor mai noi sisteme mobile de razboi radio-electronic Murmansk-BN, in zonele situate de-a lungul frontierei cu Finlanda, relateaza Defense Romania.

Murmansk-BN este un sistem rusesc de blocare a comunicatiilor pe distante mari, special conceput sa bruieze comunicatiile militare prin satelit de inalta frecventa ale NATO si ale Statelor Unite.

Rusii sustin ca aceste sisteme de razboi electronic (EW) sunt capabile sa bruieze de la mii de kilometri distanta comunicatiile navelor militare si ale avioanele straine. Sistemul Murmansk-BN cartografiaza automat activitatile in curs in zona sa operationala si defineste masurile necesare pentru a neutraliza amenintarile.

Unitati din puternicul sistem Murmansk-BN sunt amplasate in Severmorsk (Peninsula Kola) si in Kamceatka si pot acoperi intreaga ruta maritima nordica. Sistemul are o raza de 5.000 de kilometri, dar poate ajunge la 8.000 de kilometri, in conditii de vreme favorabila, cel putin asta sustin rusii.

Norvegienii s-au plans de bruiaj

Conform sursei citate, in noiembrie 2018, ministerul norvegian al Apararii a semnalat activitati de bruiaj ale fortelor militare ruse. Iar la inceputul anului 2019, ministerul norvegian de externe a abordat chestiunea cu Moscova si a cerut Rusiei sa ia masuri ca acest lucru sa nu se mai repete.

"Recunoastem dreptul Rusiei de a-si exersa si forma capacitatile militare dar nu este acceptabil ca aceste activitati sa afecteze securitatea spatiului aerian al Norvegiei", a declarat, la momentul respectiv, ministrul norvegian al Apararii.

Situatia a fost similara si in septembrie 2017, cand avioanele companiilor norvegiene SAS si Wideroe au trebuit sa navigheze cu ajutorul unor semnale radio din cauza pierderii semnalului GPS atunci cand au intrat in spatiul aerian al regiunii Finnmark. Blocarea si intreruperea semnalului GPS a coincis cu exercitiul militar rus,, Zapad 2017''.

Citește și:
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Ce spune Ilie Bolojan despre candidatura sa la Primăria Capitalei
Președintele Consiliului Județean Bihor, liberalul Ilie Bolojan, spune că „nu se pune problema” să candideze la Primăria Capitalei, relatează Bihoreanul. El a fost inclus de PNL în...
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
George Simion, taxat dur după ce a cerut ca România să nu mai ajute Republica Moldova: ”Avem şi noi un mic Putin al nostru”
Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, a criticat declaraţiile liderului AUR George Simion, prin care acesta solicită ca România să nu mai ajute Republica Moldova, susţinând că...