Putin vrea un nou mandat prezidential. Oficial, are 7 contracandidati, Navalnii e scos din cursa

Marti, 13 Martie 2018, ora 11:28
3372 citiri
Putin vrea un nou mandat prezidential. Oficial, are 7 contracandidati, Navalnii e scos din cursa

Oficial, Vladimir Putin are sapte contracandidati la scrutinul de duminica, 18 martie, cand liderul de la Kremlin intra in cursa pentru un nou mandat prezidential. Aleksei Navalnii, insa, principalul opozant al lui Putin, a fost declarat neeligibil.

Cine sunt presonajele-cheie ale scrutinului din Rusia

Aleksei Navalnii, marele absent

La 41 de ani, Navalnii si-a confirmat statutul de opozant principal fata de Kremlin, singurul capabil sa mobilizeze zeci de mii de persoane impotriva puterii, scrie AFP.

Cunoscut pentru anchetele sale asupra coruptiei in randul elitelor, anchete distribuite masiv pe retelele sociale, acest jurist charismatic a surprins organizand manifestatii de amploare impotriva puterii ruse, anul trecut.

Insa alegerile nu vor permite evaluarea popularitatii sale reale la nivelul intregii tari: candidatura lui a fost respinsa de Comisia Electorala din cauza unei condamnari judiciare, pe care el o denunta ca fiind fabricata.

Aleksei Navalnii a indemnat la boicotarea scrutinului, a promis actiuni de protest si intentioneaza sa trimita observatori care sa urmareasca fraudele din birourile de vot.

Pavel Grudinin, comunistul milionar

Candidatura surpriza a lui Pavel Grudinin, 57 de ani, a produs ceva emotii in cadrul Partidului Comunist, reprezentat dupa prabusirea Uniunii Sovietice de Ghennadi Ziuganov.

Director aratos al "Sofhozului Lenin", ferma de fructe ale carei venituri se cifreaza la milioane de dolari, el este cel mai popular dintre concurentii lui Vladimir Putin, ramanand cu toate acestea mult in urma lui, la circa 7% intentii de vot.

Desi critica unele politici ale Guvernului si il elogiaza pe Stalin, el nu-l ataca niciodata personal pe Vladimir Putin, pe care l-a sustinut in trecut.

Interesul pe care l-a suscitat i-a atras un val de articole ostile in presa pro-Kremlin si el denunta "presiunile constante" ale autoritatilor.

Vladimir Jirinovski, scandalagiul populist

Un obisnuit al alegerilor prezidentiale si al declaratiilor rasunatoare, Vladimir Jirinovski, 71 de ani, este candidatul traditional al Partidului Liberal Democrat (LDPR), de extrema dreapta.

Antiamerican, antiliberal, anticomunist, el este considerat de numerosi observatori un adevarat fals-opozant al Kremlinului si este adesea descris drept un clovn in mediile politice ruse.

Marginalizat in ultimii ani, Jirinovski nu si-a pierdut, cu toate acestea, verva de orator. Astfel, el este creditat cu 5,7% din intentiile de vot.

Ksenia Sobciak, "contra tuturor"

Jurnalista de televiziune apropiata opozitiei liberale, fosta vedeta de televiziune Ksenia Sobciak, 36 de ani, s-a lansat in cursa electorala cu sloganul "Contra tuturor".

Exista voci care denunta "o actiune pusa la cale" de Kremlin, pentru a face sa fie uitata absenta lui Aleksei Navalnii, si care subliniaza legaturile dintre Sobciak si presedintele rus, care a lucrat cu tatal ei, Anatoli, la primaria din Sankt Petersburg, in anii 1990.

Chiar daca in sondaje este creditata cu doar putin peste 1% din intentiile de vot, candidatura sa a adus totusi putina viata in niste alegeri prezidentiale cu deznodamant stiut din timp si a strecurat in mass-media federale critici de o rara virulenta impotriva Kremlinului.

Grigori Iavlinski, veteranul liberal

Unul dintre rarii politicieni de orientare liberala cu anumita greutate in Rusia, Grigori Iavlinski, 65 de ani, a fondat partidul "Iabloko" la scurt timp dupa destramarea Uniunii Sovietice.

Chiar daca ramane o voce critica la adresa lui Vladimir Putin, candidatura sa in alegerile prezidentiale, a treia, este perceputa cu scepticism si intentiile de vot in favoarea sa nu depasesc 1%.

Boris Titov, omul de afaceri

Reprezentant al oamenilor de afaceri din Rusia, Boris Titov, 57 de ani, s-a lansat in cursa electorala fara iluzii in ceea ce priveste castigatorul ei, insa in dorinta de a-l "convinge pe Putin sa schimbe economia".

Creditat cu 0,4% din intentiile de vot, el este favorabil mai multor masuri de relansare economica si unei normalizari a relatiilor cu Occidentul.

Serghei Baburin, nationalistul discret

Presedinte al partidului nationalist Uniunea Intregului Popor Rus (ROS), Serghei Baburin, 59 de ani, este putin cunoscut marelui public si este arareori subiectul unor stiri in mass-media din Rusia.

Fost vicepresedinte al Dumei de Stat (camera inferioara a parlamentului rus), el sustine ca lupta de peste 20 de ani impotriva orientarilor "neoliberale" ale autoritatilor.

Maksim Suraikin, schismaticul comunist

Putini sunt cei care au auzit vorbindu-se de Maksim Suraikin, 39 de ani, inainte ca acesta sa se lanseze in cursa electorala. Fost membru al Partidului Comunist, el a rupt-o cu acesta inainte de a fonda, in 2012, Partidul Comunistilor din Rusia. Importanta sa politica este minima.

Citeste si:
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Deputatul PSD, Daniel Ghiță, fost luptător K1, a anunțat că i s-au furat adidașii dintr-o sală de antrenament și a ajuns acasă desculț. Acesta a subliniat că nu este primul incident...