Vocea Rusiei: O noua dezamagire pentru Bucuresti

Marti, 15 Octombrie 2013, ora 10:03
4789 citiri
Vocea Rusiei: O noua dezamagire pentru Bucuresti

Fiecare vizita majora a oficialilor americani si germani este un eveniment important pentru Bucuresti. Politicienii si jurnalistii primesc instructiuni in legatura cu ce ar trebui sa spuna, sa gandeasca si cum sa justifice in fata electoratului deciziile luate, noteaza presa rusa.

Cu toate acestea, ultima vizita a unui lider al Uniunii Crestin-Democrate germane a provocat un adevarat scandal. Politicienii si jurnalistii romani s-au simtit jigniti pentru ca li s-a amintit ca trebuie sa abandoneze ideea de a uni Republica Moldova cu Romania, scrie Vocea Rusiei.

Scandalul nu a adus in discutie un subiect nou. Philipp Missfelder (Foto), seful filialei de tineret a CDU din Germania, este purtatorul de cuvant al partidului in ceea ce priveste politica externa. Aflat la Bucuresti, el le-a amintit public politicienilor romani ca ei i-au promis inca din 2010 cancelarului Germaniei sa ratifice Tratatul privind frontiera de stat cu Republica Moldova. Acum, Philipp Missfelder a recomandat insistent Bucurestiului sa-si indeplineasca promisiunea, subliniind nemultumirea partii germane de tergiversarea procesului.

Reprezentantul german a lansat bomba. Presa romaneasca, care accepta calm orice amestec in treburile interne, programul de privatizare a intreprinderilor - cheie si chiar a permis ambasadelor straine sa rescrie rezultatele alegerilor, brusc s-a simtit lezata in "demnitatea nationala" si l-a acuzat pe Missfelder de "lipsa de respect".

Bucurestiul nu a ascuns niciodata ca toate discutiile despre integrarea europeana a Republicii Moldova reprezinta doar un pretext pentru anschluss-ul ei. Republica Moldova este perceputa de Bucuresti ca o "provincie, furata de Stalin" si exista dorinta de a "intoarce provincia". Paradoxal, continua Vocea Rusiei, politicienii romani repeta greseala predecesorilor lor, care au sperat sa "intoarca Basarabia" cu ajutorul trupelor lui Hitler. Pentru Romania, aceasta incercare s-a incheiat cu esec, dar de data aceasta Bucurestiul spera sa-si atinga scopul cu ajutorul "integrarii europene" si metodelor diplomatice, folosind diplomatii germani in loc de tancurile Wehrmacht-ului.

Astfel, declaratia unui important politician german din partidul de guvernamantn pune cruce pe ambitiile romanesti si arata ca Germania nu vrea sa-si asume rolul de "berbec", cu ajutorul caruia unele tari din Europa de Est vor regla conturile cu vecinii.

Berlinul a dovedit, in mod repetat, ca politicienii locali prea ambitiosi au lacune in ceea ce priveste politica externa. Pe cei deosebit de violenti, Berlinul nu ezita sa-i calmeze public si lanseaza astfel un avertisment pentru ceilalti. Unii politicieni romani au simtit-o pe propria piele si nu isi doresc o "revolta la bordul UE".

Politicienilor le mai ramane astfel sa se planga in presa locala de crearea in UE a unui nou "Reich german". Este surprinzator faptul ca timp de secole de strinsa cooperare cu Germania, toate generatiile elitei romanesti nu si-au dat seama ca Germania este ghidata de propriile interese, nu de cele romanesti. O noua dezamagire va fi o lectie pentru Bucuresti, incheie Vocea Rusiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#unire Moldova Rusia, #Vocea Rusiei Anschluss romanesc , #Rusia