Barroso spune ca Serbia merita in UE, Suedia critica Romania

Marti, 28 Februarie 2012, ora 21:44
4389 citiri
Barroso spune ca Serbia merita in UE, Suedia critica Romania
Foto: article.wn.com

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, marti, ca Serbia merita statutul de tara candidata la aderare in Uniunea Europeana.

"Suntem aproape de a avea vesti bune. Serbia merita statutul de candidat, aceasta este in mare parte pozitia comisiei", a afirmat Barroso, potrivit The Wall Street Journal.

Presedintele Comisie Europene a continuat, precizand ca "am discutat despre procesul aderarii Serbiei la Uniunea Europeana si, in acest moment, tara indeplineste aceste criterii. Vrem sa vedem Serbia cu fermitate pe calea integrarii in Uniunea Europeana".

Totodata, Barroso a subliniat ca majoritatea statelor membre UE sunt de acord cu aderarea Serbiei si ca o decizie in acest sens ar putea fi luata cel tarziu la urmatorul Consiliu European.

Sursa citata a mentionat si faptul ca ministrii europeni au discutat, marti, timp de mai multe ore, despre acordarea dreptului Serbiei de a demara discutiile de aderare la UE, dar acestea au fost tinute in loc de obiectiile din partea Romaniei.

Romania a luat decizia de a continua sa blocheze obtinerea statutului de candidat pentru aderarea la UE de catre Serbia, la summitul Consiliului Afaceri Generale si Relatii Externe (CAGRE), in ciuda pozitiei Frantei, care ieri deja anunta un acord, au anuntat surse guvernamentale.

Romania inca blocheaza Serbia pentru UE

Mai multe tari europene incearca sa convinga Romania. Cea care presase inca de luni era Franta, care s-a grabit sa anunte ca Serbia are "cale libera", insa Romania are alta optiune.

In acelasi timp, ministrul de Externe al Suediei, Carl Bildt, a criticat subtil pozitia Romaniei fata de blocarea aderarii Serbiei, intr-o postare pe contul sau de Twitter.

"Nu este foarte demn cand (unele) tari ridica probleme fara legatura, in timp ce incercam sa ducem Serbia si Kosovo inainte. Lipsa de spirit european", a scris Carl Bildt in postarea sa.

Totodata, el a transmis felicitari Serbiei, dupa intalnirea ministrilor de Externe ai celor 27 de state membre UE.

"Verde pentru confirmarea candidaturii Serbiei, marti, de catre Consiliul European. Felicitari!", apare intr-un alt mesaj postat de ministrul de Externe suedez pe contul sau de Twitter.

Si presedintele Serbiei, Boris Tadici, s-a declarat nedumerit de pozitia Romaniei fata de aderarea tarii sale la UE.

Presedintele Serbiei, suparat pe blocajul "prietenilor" romani

Tadici a afirmat, marti, la Bruxelles, ca decizia Romaniei de a bloca dobandirea statutului de candidat UE al tarii sale nu este justificata, dar ca "intelege" pozitia partii romane si este dispus sa discute cu toti actorii implicati.

Ministrul roman de Externe Cristian Diaconescu a explicat seara ca Romania si-a dat acordul, insa partenerii noastrii trebuie sa se obisnuiasca cu o pozitie mai activa a tarii noastre.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Jose Manuel Barroso, #Barroso Serbia, #Serbia aderare UE, #Carl Bildt , #Serbia