"Cainii razboiului" - istoria mercenarilor sarbi care lupta in estul Ucrainei

Sambata, 16 August 2014, ora 08:35
11575 citiri
"Cainii razboiului" - istoria mercenarilor sarbi care lupta in estul Ucrainei
Foto: Deutsche Welle

Mercenari sarbi lupta in estul Ucrainei alaturi de separatistii prorusi. Conform datelor guvernului de la Belgrad, acestia nu sunt singurii mercenari sarbi, multi participand la actiuni de razboi in diverse regiuni ale globului. Premierul sarb Aleksandar Vucic i-a somat sa se intoarca in Serbia.

Deutsche Welle ni-l prezinta pe Vratislav Jivkovic, comandantul militiilor sarbe din estul Ucrainei. Barbatul, care are 39 de ani si o barba deasa, se afla in Crimeea inca din luna martie unde, dupa cum sustine, "a aparat poporul frate rus".

Multe publicatii vorbesc despre mercenari rusi, ceceni sau kazahi care lupta in estul Ucrainei. Agentia de presa Ria Novosti vorbea, in urma cu ceva timp, si de doi voluntari "antifascisti" din Spania si Cehia, care lupta de partea separatistilor.

Brigada sarba de mercenari are in componenta 46 de persoane. Printre ei se afla si rusi, dar si un bulgar, dupa cum sustine un lider din Serbia al acestora, care adauga ca el a ramas acasa. Acesta mai spune ca tovarasii sai au zburat spre Moscova la mijlocul lunii iulie, pentru a oferi sprijin umanitar tovarasilor din Lugansk.

"La granita cu Ucraina, tovarasii nostri au primit arme pentru a apara un convoi umanitar rus. Pe aeroportul din Lugansk insa au fost prinsi intr-un schimb de focuri de artilerie, iar trei dintre ei au fost raniti", spune sarbul. De aceea, sarbii au decis sa lupte alaturi de separatistii din estul Ucrainei. El mai spune ca "fratii" sai nu primesc niciun ban pentru efortul lor.

Premierul sarb Aleksandar Vucic sustine contrariul, spunand ca 99 la suta dintre sarbii care lupta in Ucraina sunt platiti. El mai spune ca numarul lor nu este mare, fiind vorba de cateva zeci de persoane, insa exista si sarbi care s-au inrolat in armata ucraineana.

"Trebuie sa se intoarca in tara lor si sa aiba grija de familii, in loc sa lupte pentru interesele altora. Indiferent ca primesc 2.000 sau 6.000 de dolari, in functie de partea cui lupta", a transmis Vucic. Premierul nu a vrut sa dezvaluie sursele acestor informatii.

Sarbii din Ucraina au o vasta experienta de razboi, fiind caliti in razboaiele din Bosnia, unde au fost ajutati si de fratii rusi si kazahi. Comandantul militar al asa-numitei Republici Donetk a luptat de partea sarbilor in razboiul din Bosnia si isi cunoaste bine colegii de arme de azi.

Un expert sarb pe probleme de siguranta spune ca sarbii nu sunt motivati de asa-numita fratie cu rusii sau kazahii, ci de sumele mari de bani pe care le primesc. El mai spune ca, de la inceputul secolului, sarbii lupta pe campurile de conflict din Africa, astazi fiind prezenti in Siria, Irak sau Ucraina. Serbia s-a transformat in exportatorul asa-numitilor "caini ai razboiului".

In toamna, in Serbia, va fi supus dezbaterii parlamentare un proiect lege care va interzice participarea mercenarilor la diverse conflicte din intreaga lume.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#mercenari sarbi lupta razboi Ucraina, #razboi est Ucraina, #ucraina mercenari sarbi , #Serbia