Ziare.com

Dunarea dezghetata brusc a zdrobit zeci de vase in Belgrad

de Ana Ilie
Luni, 20 Februarie 2012, ora 15:43

   

Dunarea dezghetata brusc a zdrobit zeci de vase in Belgrad
Uriase blocuri de gheata, care au inceput sa curga navalnic pe Dunare dupa un weekend cald care a dus la un dezghet brusc, au distrus si scufundat zeci de barci, pontoane si restaurante plutitoare in Belgrad, luni. Multe alte vase, prinse in gheata, au fost purtate de ape in aval.

Temperaturile au crescut in Serbia, de la -20 de grade Celsius, saptamana trecuta, la 10 grade Celsius duminica, ceea ce a condus la topirea ghetii groase de mai bine de 30 de centimetri, scrie Reuters.

Proprietarii de barci de la pontonul Kapetanija din cartierul belgradean Zemun au incercat sa-si recupereze ambarcatiunile, insa, din peste o suta de barci, abia cateva au fost salvate, a povestit Mihailo Svilarici.

"Gheata s-a topit atat de repede incat nu puteam face nimic sa evitam asta. Pagubele vor fi de sute de mii de euro", a apreciat si Dragan Jovanovici, proprietar de barca.

Autoritatile sarbe au folosit spargatoare de gheata pe Dunare, Sava si Tisa, insa gheata s-a creat la loc rapid, asa ca autoritatile portuare au oprit traficul pe 8 februarie.

Valul de frig care a lovit intreaga Europa in ultimele saptamani a cauzat moartea a 20 de persoane in Serbia si pagubele s-ar putea ridica la 500 de milioane de euro.

Luni, guvernul se gandea sa ridice starea de urgenta pentru a permite echipelor de interventie sa deschida drumurile si sa duca alimente si medicamente celor aproximativ 70.000 de sinistrati din zona rurala.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2525 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor