EU Observer: Romania isi flexeaza muschii cu Serbia. Razbunare pentru Schengen?

Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 10:36
5479 citiri
EU Observer: Romania isi flexeaza muschii cu Serbia. Razbunare pentru Schengen?
Foto:MAE

Blocarea de catre Romania, marti, a obtinerii statutului de candidat UE pentru Serbia a facut valuri pe plan international, presa si mai multi oficiali europeni aratandu-se iritati, iar summit-ul la care Belgradul trebuia sa obtina un succes a devenit un "fiasco", conform unor participanti.

Mai multi politicieni si diplomati europeni cred, conform unor jurnalisti europeni, ca Romania a vrut, prin blocarea Serbiei, sa dea si o lectie Olandei pentru blocarea aderarii noastre la Schengen. Legatura dintre Serbia si Schengen ar fi aceea ca Olanda si-a fixat ca obiectiv major de politica externa aderarea Serbiei la UE.

"Incapatanarea opozitiei Romaniei de marti i-a luat prin surprindere pe colegii sai, dat fiind ca nu a facut niciodata mare caz inainte si ca, in raportul sau anual extensiv asupra Serbiei, Comisia Europeana nu a identificat-o (problema vlahilor -n.red.) ca pe o problema majora", scrie EU Observer.

Presa internationala: Romania blocheaza aderarea Serbiei la UE

Publicatia mai noteaza faptul ca cei mai multi din participantii la Consiliul ministrilor de Externe ai UE cred ca Romania a blocat Serbia si pentru a da o lectie Olandei pentru blocarea aderarii noastre la Schengen.

Romania joaca dur cu Serbia: Diaconescu - Partenerii sa se obisnuiasca cu o Romanie activa

Cu toate astea, delegatia olandeza spune ca Romania nu a facut vreo legatura intre cele doua, iar presedintia daneza a asigurat ca problema Schengen nu a fost ridicata la reuniune.

Romania inca blocheaza Serbia pentru UE - surse

In schimb, un diplomat UE a spus: "A fost vorba de Olanda si tentativa de intrare in Schengen. Romanii nu au spus nimic public azi (marti-n.red) despre asta, dar au fost doua mici comentarii la CAG. E clar parte a motivatiei." Legatura cu Olanda e facuta de faptul ca aceasta tara a presat mult pentru aderarea Serbiei, pentru a se asigura ca mai multi criminali de razboi ajung la Tribunalul pentru Fosta Iugoslavie de la Haga.

Aceasta tentativa e si una prin care Olanda vrea sa-si spele imaginea dupa ce trupele sale au fost capturate de sarbii bosniaci in Srebrenica, fara lupta, iar urmarea a fost masacrarea a 8.000 de musulmani bosniaci.

Un oficial UE a spus si el: "Mult timp a fost alocat pana azi si trebuia sa ne pregatim pentru summitul UE de joi, care are treburi serioase pe agenda", adaugand ca acum acesta trebuie sa se ocupe de problema Serbiei.

Pentru multi europeni, blocarea de catre Romania a Serbiei a transformat reuniunea intr-un "fiasco".

Citește și:
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
Prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier japonez Shinzo Abe....
Comentarii