Ziare.com

Nu exista minoritate vlaha. Serbia, ca pe vremea dictaturii - Interviu

de Lucian Lumezeanu
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 18:18

   

Nu exista minoritate vlaha. Serbia, ca pe vremea dictaturii - Interviu
Secretarul de stat MAE pentru Romanii de Pretutindeni, Eugen Tomac, a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca Serbia ii discrimineaza pe romanii de pe teritoriul sau si se comporta cu minoritatile ca pe vremea cand era un stat totalitar, motiv pentru care Romania i-a blocat accesul la UE.

"Serbia de azi nu intelege ca minoritatile nu mai pot fi neglijate si tratate superficial cum se intampla in epoca dictatoriala, totalitara, si inainte de Milosevici", ne-a spus Eugen Tomac.

Oficialul de la Bucuresti a afirmat ca Romania, desi isi doreste statul vecin in UE, iar relatia e "exceptionala", are o mare problema cu faptul ca Serbia imparte comunitatea romaneasca in doua - romani si vlahi - pe ultima considerand-o o etnie inventata.

Presa internationala: Romania blocheaza aderarea Serbiei la UE

Tomac acuza si ca Serbia nu si-a respectat angajamentele luate fata de Romania in problema minoritatii romanesti, in ciuda faptului ca oficialii de la Bucuresti au insistat pe aceasta problema cu fiecare ocazie.

Secretarul de stat precizeaza ca Romania vrea pentru minoritatea nationala pe care o are in Serbia "educatie in limba romana, recunoasterea jurisdictiei episcopiei romane pe intreg teritoriul Serbiei, inclusiv in parohiile din Serbia de rasarit si, impreuna cu statul roman, sa subventioneze presa pentru minoritatea romaneasca pentru ca nu exista mecanisme de informare in limba romana pentru cei peste 250.000 de romani."

Romania joaca dur cu Serbia: Diaconescu - Partenerii sa se obisnuiasca cu o Romanie activa

Romania inca blocheaza Serbia pentru UE - surse

Care e problema numarul unu pe care o are Romania cu Serbia?

In primul rand, trebuie sa fac urmatoarea precizare: exista o eroare terminologica in ceea ce priveste romanii din Serbia de rasarit, din Valea Timocului. Nu exista minoritate nationala vlaha. Si vlahii, si moldovenii, si alte comunitati romanesti - aromanii, istroromanii - sunt vorbitori de limba romana, deci sunt etnici romani.

Noi stim foarte bine cine sunt romanii si unde locuiesc ei. Este regretabil ca Serbia astazi nu vrea sa inteleaga ca o comunitate minoritara reprezinta o bogatie pentru societate si nu trebuie discriminata si tratata superficial, asa cum se intampla azi cu minoritatea romaneasca din Valea Timocului. Este o minoritate neglijata, iar statul roman e extrem de ferm angajat in a lupta pentru ca aceasta minoritate sa fie respectata si sa li se asigure drepturi elementare.

Nu cerem lucruri exagerate, decat ca romanii din Valea Timocului, cei peste 250.000 de romani de acolo, sa aiba educatie in limba romana, acces la cursuri de limba romana in scolile in care exista comunitati majoritare vorbitoare de limba romana, indiferent cum se numesc ei, ca-si spun vlahi, ca-si spun moldoveni. Statul roman are obligatia sa-i protejeze si sa-i sprijine pentru a-si pastra identitatea.

Protocolul pe minoritati prevede exact lucrurile astea?

Acest instrument bilateral, Comisia Interguvernamentala Mixta pentru Protectia Minoritatilor, are in sarcina elaborarea acestui document, un plan de lucru in care ambele state isi asuma o serie de angajamente in ceea ce priveste protectia minoritatilor.

Din pacate, in relatia cu Serbia nu am evoluat pe aceasta problematica tocmai pentru ca Serbia nu vrea sa inteleaga ca a aborda un dublu standard in ceea ce priveste minoritatea romana, a-i imparti pe romani in romani si vlahi este un act pana la urma discriminatoriu pentru ca o minoritate nu poate fi creata artificial. Care e tara-mama pentru "vlahii" din Valea Timocului? Care este limba? Nu putem standardiza azi orice grai al limbii romane.

Nu vrem decat ca episcopia ortodoxa romana din Serbia sa aiba jurisdictie pe intreg teritoriul ei, nu putem trata diferit comunitatea romana din Banatul Sarbesc si altfel comunitatea romana din Valea Timocului, pe care (autoritatile de la Belgrad - n.red.) ii numim vlahi si incercam sa le impunem o identitate artificiala. Noi cunoastem toate aceste probleme, care au un trecut destul de dificil de parcurs in ce priveste recuperarea identitatii, dar nu vrem sa lasam la voia intamplarii evolutia acestei minoritati romanesti care a fost neglijata de aproape doua secole.

Sa intelegem ca vom bloca Serbia la infinit daca vor continua sa discrimineze minoritatea romaneasca?

Trebuie sa se inteleaga foarte clar ca statul roman doreste ca Serbia sa devina membru al Uniunii Europene, e obiectivul nostru ca statul vecin sa devina stat membru al Uniunii Europene. De altfel, avem o relatie exceptionala de mai mult timp, insa nu putem trece cu vederea faptul ca Serbia si-a luat o serie de angajamente in ce priveste protectia minoritatilor, iar in ce priveste alte minoritati decat cea romana, aceste angajamente sunt respectate, iar minoritatea romana e singura minoritate divizata in doua, intre romani si "vlahi".

Acest lucru nu-l putem accepta si vom insista in continuare ca Serbia sa renunte in a mai diviza comunitatea romana - exista o singura limba, o singura comunitate nationala, nu vorbim de graiuri si de alti termeni ce tin de terminologie pura.

A dat Serbia vreo motivatie, de ce recurge la discriminarea asta?

Din pacate, lucrurile au fost mostenite din perioada dictaturii comuniste. Nici astazi, cand pare ca societatea sarba doreste sa revina la valorile democratice, nu intelege ca acest tratament aplicat minoritatii romane, ca ceea ce pe timpuri putea fi trecut cu vederea pentru ca exista o politica de a neglija minoritatile nationale azi nu mai corespunde valorilor europene.

Se comporta Serbia asa cum se comporta Serbia lui Milosevici fata de romani?

Serbia de azi nu intelege ca minoritatile nu mai pot fi neglijate si tratate superficial cum se intampla in epoca dictatoriala, totalitara, si inainte de Milosevici.

Se refera nemultumirile Romaniei si la Consiliul National al Vlahilor, care se pare ca nu prea contine romani?

Din acest Consiliu, din pacate, fac parte si persoane care nu reprezinta opinia majoritatii romanesti din aceasta zona, intrucat sustin inexistenta romanitatii in acest spatiu, fara a avea argumente identitare, juridice si de alta natura. Din acest punct de vedere, e regretabil ca acest Consiliu nu face decat sa devina un instrument pe care statul sarb il foloseste impotriva propriilor cetateni de etnie romana.

A iesit domnul acela de la Consiliul National Vlah care vorbeste mai mult in sarba decat in romana.

Presedintele Consiliului National al Vlahilor: Vlahii nu sunt romani

Avem informatii ca Romania a presat Serbia de mai mult timp pe aceste probleme, pe canale oficiale si neoficiale. Asa este?

Acest subiect nu a lipsit niciodata din agenda bilaterala, indiferent ca ne referim la intalnirile dintre sefii de stat, sefii de guvern sau sefii diplomatiei romane.

Exista aceste instrumente pe cale bilaterala si am insistat ca ele sa devina functionale, iar romanii din aceste zone sa obtina drepturi elementare. Acest lucru nu s-a intamplat, motiv pentru care suntem extrem de ingrijorati si fermi in ceea ce priveste obtinerea unor drepturi clare pentru romanii din acea zona.

Are alta varianta Serbia decat de a da drepturi romanilor, daca vrea sa adere la UE?

Serbia trebuie sa faca un lucru foarte simplu - sa inceteze sa divizeze minoritatea romana in doua, sa le acorde drepturi elementare, educatie in limba romana, recunoasterea jurisdictiei episcopiei romane pe intreg teritoriul Serbiei, inclusiv in parohiile din Serbia de rasarit si, impreuna cu statul roman, sa subventioneze presa pentru minoritatea romaneasca pentru ca nu exista mecanisme de informare in limba romana pentru cei peste 250.000 de romani.

Serbia stie ce are de facut pentru a oferi garantii reale in ce priveste protectia minoritatii romane.

Romania nu doreste sa blocheze aderarea Serbiei la Uniunea Europeana, ci sa tragem un semnal de alarma in ceea ce priveste situatia dificila in ce priveste minoritatea romana din spatiul sarb. E absolut european ca o minoritate sa primeasca garantii in ce priveste sustinerea pentru a-si pastra specificul ei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11275 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
81 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Tomac e individul acela dubios adus de Basescu din R.Moldova

Care a participat cu Baconschi la "centralizarea" voturilor din diaspora pentru Basescu in 2009. Care centralizatoare nu au mai aparut niciodata.
Acum i s-a dat o tema patriotica, incat oranduirea basisto-evreiasca sa mai castige ceva puncte.
Dar sunt capabili basistii sa dea dovada de patriotism adevarat?
Daca dragostea de bani, de Soros si de putere ar putea fi numita patriotism, atunci raspunsul ar fi da.

 

Basescu mimeaza patriotismul in al doisprezecelea ceas

Problemele minoritarilor romani din fosta Iugoslavie au fost si sunt teribile, a celor care nu vor sa-si uite originea. Sarbii, oricat de dragut s-ar purta ei in Banatul romanesc, sunt niste fiare la ei acasa.
Ce a facut pana acum Basescu pentru timoceni?
Zero, nimic, nada. S-a trezit si el ca avem o problema cu romanii din afara granitelor cand se gandeste la niste voturi falsificate din diaspora.
"Patriotismul" lui Basescu se poate studia in toate cedarile pe care le-a acordat UDMR si lui Lazlo Tokes, in proiectul antiromanesc al regionalizarii etc.
Cine il mai crede?

 

*

Perfect adevarat eu spun ca minoritar, care fata de romanii din Valea Timocului am drepturi incomparabile in Romania. Si spun asta inca de dinainte de marea pacaleala din ’89.Geolog fiind am aflat ca zona zacamintelor de cupru de la Bor, de pe valea Timocului este populata in majoritate de Romani M-a revoltat atunci ca ei nu-si cer drepturile ca si unguri din zona Novisad de ex.Dar guvernele maghiare, chiar si cele comuniste au sprijinit comunitatile etnice din afara Ungariei.Cert este ca aceasta comunitate a fost pina acum complet ignorata de autoritatile romanesti chiar si atunnci cind acu catva ani autoritatile sarbesti au demolat o biserica ortodoxa romaneasca, construita pe terenul particular al unui preot, iar autoritatile Romanesti nu au zis nici pas. Bravos pentru atitudinea de acum .

 

Bravo ca avem curajul sa spunem care sunt interesele noastre

Era si momentul sa nu mai fim considerati muti chiar daca ne sunt incalcate interesele. Si pana la urma nu cerem nimic aiurea, cerem drepturi normale pentru romani.

Pe mine ma ingrijoreaza situatia minoritatii

romane din Transilvania.
Unpr-istul Diaconescu face mofturi cu Serbia ignorind
drama romanilor din gulagul grofilor unguri.
Halal strategie politica!

situatia este destul de clara,

Serbia are un punct slab in ceace priveste minoritatile nationale,chiar daca Rumania ii sprijina sa intre in UE,in Serbia nu se schimba cu nimic referitor la minoritati deoarece minoritatile ii trag in jos tocmai pentru faptul ca Serbia actioneaza ca pompierii. In loc sa foloseasca avantajele faptului ca au minoritati, prin prisma lor sa evolueze ca societate creind o punte de legatura economica puternica intre Rumania si Serbia,ei consuma energiile pentru a transforma propriile avantaje in dezavantaje si ne mai fac sa le consumam si noi pentru vorbe adica pentru dreprul elementar de a putea exista si noi in Serbia exact asa asa cum exista si ei in Rumania.Intre noi si ei este doar o diferenta de limba si atat,culturalmente suntem legati nu de 1000 de ani ci de cand lumea e lume.Nu trebuie sa folosim limba pentru a diviza oamenii,limba o folosim pentru a conversa,iar modul de a face pentru a crea pentru binele tuturor(adica Cultura).Cu cat sunt mai constransi oamenii cu atat devin mai rai.In fond interesele economice sunt comune si in Rumania si in Serbia.

Chiar daca Sarbii sunt sprijiniti de alte tari din UE,acele tari o fac din interes economic , acele tari in momentul in care Serbia nu mai reprezinta un interes economic pentru ei vor fi descarcati exact cum se intampla cu Rumania acum,mai ales pentru ca cei care ii sprijina nu sunt priosti,stiu cu siguranta situatia lor si situatia noastra si nu vor priede nici un moment pentru a profita de pe urma noastra Sarbi si Rumani.

Repet nu este Limba care ne uneste,este Teritoriul pe care in care traim.Trebuie sa ne respectam ca OAMENI pentru a putea creste economic impreuna.

Sa avem curaj sa spunem si cine suntem cu adevarat

http://www.youtube.com/watch?v=n6-Apk01iSU&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=gOL_5rqe6yU&feature=related
Spuneti acum sunt ei romani sau suntem noi vlahi?! :)

Traiasca Republica Securista Interlopa Romania !!!

Serbia a luat exemplu de la Gaddafi de Cotroceni care si-a Condamnat la Moarte propriul sau popor.....la ce sa ne mai asteptam ?? Minoritatea Romana din serbia este folosita de actuala Coalitie Interlopa numai la vot , atat stiu acesti Interlopi SECURISTI care distrug Romania.

Tineti minte cinc cuvinte :

Republica Securista Interlopa Sclava Romania.

Ar trebui ca , actuala Coalitie Securista Interlopa impreuna cu Secretarul de stat MAE pentru Romanii de Pretutindeni, Eugen Tomac - sa se uite cum se comporta Gruparea Interlopa Politica din care face parte cu cei din tara apoi sa de-a exemple externe....

A uitat ca datorita lor acum la Cotroceni este GADDAFI asistat social....

Baiete, tu esti afectat de criza medicamentelor?

Tu nu vezi ca rade lumea de tine pe-aici?
de unde *** scoti scenariile astea catastrofice?
Citind ce spui tu ma intreb daca nu ar trebui sa ne facem sepukku in grup, ca tot nu avem nici o sansa ca ne mananca basescu in cateva zile...

@ovidiu123...

Probabil ca pseudonimul tau ar trebui sa fie Boian, sau Milutin, sau Dobromir, etc.
La fel de probabil este ca-ti primesti solda de la consulatul din Timisoara, ori de la ambasada din Bucuresti, ori direct de la Belgrad.
"Teritoriul" la care te referi a fost schimbat de la daci incoace de nenumarate ori, iar LIMBA a ramas comuna si este cea care defineste un popor.
Slaba diversiune!

Eugen Tomac ,"omul" lui Basescu Traian isi divulga incomtepenta!

Sa va reamintiti cine ste acest politruc Eugen Tomac:
"Eugen Tomac ESTE semnatarul circularei MAE din 2008 prin care buletinele de vot din sectiile puse la dispozitia romanilor de peste hotare au fost sechestrate la "locul faptei" pană la noi ordine, a dus multe campanii electorale in comun cu familia Băsescu.
In noiembrie 2008 a candidat in alegerile parlamentare, din partea PD-L, pentru un post de deputat in colegiul Europa de Est-Asia, dar a pierdut. La acel moment era consilier personal al presedintelui Traian Băsescu pe probleme privind relatiile cu romanii de pretutindeni, iar după esecul in alegerile parlamentare a fost numit secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe in ianuarie 2009. In campania electorală din 2008 a beneficiat de sprijinul mezinei prezidentiale, Elena Băsescu . Fiica presedintelui a stat două săptămani la Chisinău, participand la lansarea campaniei lui Tomac si apoi pentru a-i "sustine" proiectele."
de ce este incompetent politrucul Tomac,simplu pentru ca nu stie decat sa discute -discutii,isi primeste banii de la contribuabilii romani pentru a fi complicele securistilor ce colcaie in jurul teroristului international Traian Basescu.Nu Serbia ci Romnaia este in plina dictatura ,atat timp cat plecarea in behenie a romanilor regimului crimianl T.Basescu este o conseciunta a crimelor socio-economice la care sunt supusi romanii...

Istoria baieti.. sa re-invatam Istoria

Baiatul ala cu nume 100% sarbesc, care se declara reprezentantul Vlahilor, ar trebui sa stie intai cine sunt vlahii aia, de ce li se spune asa, care este conexiunea dintre ei si vlahii din nord-estul Greciei sau din Bulgaria, sau a Walloniei, sau a comunitatii valahe din Slovacia sau cu denumirea Valahiei.
Sa se intrebe de ce toti slavii ne spuneau noua romanilor "volohi=Волох"... samd.
Dupa ce intelege bine de tot toate astea, putem discuta daca vlahii sunt romani sau ce sunt ei de fapt.
Pentru inspiratie, va recomand sa-l cititi pe batranul Domn Djuvara.
Atat de frumos si pe inteles explica toate astea ca ar fi pacat sa va refuzati o lectura atat d frumoasa.

"engineri"plecati cu traista in bat la furat sunt

" estorici" si istoricii sunt securisti ce-si tradeaza tara,istoria si pun in pericol siguranta nationala,numai sa fie "premeri"....
Tovarasele,Djuvara nu scrie istorie,Djuvara spune povesti si are propriile-i interpretari, nebazate pe documente si fapte istorice...

ptr GoldenRule

Teritoriul" la care te referi a fost schimbat de la daci incoace de nenumarate ori, iar LIMBA a ramas comuna si este cea care defineste un popor.
Slaba diversiune!

Teritoriul la care ma refer este Balcani,oamenii trebuie sa fie liberi si respectati.
LIMBA este un mod de a conversa,nu reprezinta un popor, reprezinta un limbaj pentru a schimba opinii ,ect.In scurte cuvinte limba reprezinta doar vorbe.Daca limba ar reprezenta cu adevarat un popor,atunci eu ar trebui sa fiu un super Europeam si American,si un pic African :)dar nu sunt,eu sunt Ruman.
Poporul reprezinta Cultura unei zone,unde sunt anumite obisnuinte,unde se creaza anumite obiecte intr-un anumit mod in asa fel incat prin obiectele create, ajung sa inteleg cine sunt acei oameni.Cultura inseamna dans,mod de a face mod de a crea,obiecte,forme de obiecte care caracterizeaza persoanele ce locuiesc intr-un teritoriu.Deci ,noi suntem fii aceleasi Culturi cu Sarbii,cu Ungurii,cu tat estul Europei..Astia suntem noi,suntem aceleasi persoane numai ca am fost invatati sa vorbim diferit si atat.Eu nu cred in vorbe,cred in OAMENI.

Comentarii de prisos!

Basescu a abordat de cateva luni cu vecinul sarb

problemele romanilor din Serbia,iar Diaconescu

definitiveaza dialogul,sub presiunea vetooului in UE!

In cateva ore se va semna un protocol romano-sarb pentru

protectia minoritatilor!

 

La inghesuiala , Tov. Ba-SECU si-a adus aminte de vlahi;

parca este Presedinte de 8 ani. N'ASA ?

Daca-l interesa intradevar problema lor , punea aceste

conditii inca de la deschiderea de catre SUA a Problemei

Kosovo; dar, atunci nu erau alegeri.

BINE si ACUM ! sa fie intr-un ceas BUN !

Daca tu nu ai invatat sa citesti

ce vina are Basescu? Trebuia sa te ia de mana si sa iti spuna? sau, tu esti ca unu' Alex depe la iRTV siA3 care se informeaza DOAR pe siteurile Realitatii:-) Atunci e de inteles; nu de iertat.

se pare ca acum a fost ocazia

Subiectul a fost pe agenda tuturor sefilor de stat si guvernelor de dupa 89. Recunoaste si Nastase si Iliescu.
A sevedea declaratiile lui Basescu din timpul vizitei in Serbia.

Sarbii au amant cat au putut rezolvarea acestei probleme. Abia acum i-am strans cu usa. Nu are nimic de-a face cu alegerile (probabil nici cu Schengen, desi poate punctam un pic la imagine dura).

Pentru Ulivia...

Domnul Dujuvara gandeste si a gandit mereu cu mintea lui.
Si daca si tu ai citi ce a scris si ai putea sa gandesti cu mintea ta, ai vedea ca nu este nimic exagerat in cartile lui si totul este logic si se leaga.
Istoricii "tai" (te referi probabil la "istoricul" Antonescu sau "istoricul" Cioroianu) nu m-au convins niciodata si in general istoria "adevarata" inca nu a fost scrisa.
Domnul Djuvara a reusit sa ma atraga catre istorie chestie pe care nici un alt istoric nu au reusit sa o faca. Stii de ce? Pentru ca te reinvata de fapt sa retraiesti cu el in timpul in care "istoria" s-a scris singura.
De aici inainte, te trec la categoria "maxi-jerome-kiatra-ulivia-minel" adica cei cu care chiar nu merita sa-mi pierd timpul.

Despre vlahi...Uitati-va si plangeti :(

http://www.youtube.com/watch?v=L-Y5Nl09PlQ&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=Fh4-29ZCvqw
http://www.youtube.com/watch?v=xeW78VRe75w
http://www.youtube.com/watch?v=BvULspJsaAQ

@sieu. Dragule, militez in sprijinul romanilor

inca din'nainte de '89 pentru sprijinirea romanilor din

proximitatea granitelor si a celor din Macedonia, Grecia si Albania(aromanii).

Din 2007 fac acest lucru si pe INTERNET . De exemplu :

cer "Amplasarea de relee de Retransmisie a posturilor de

rado si TV dealungul granitelor Romaniei" pentru

sustinerea identitatii culturale romane. Acest Deziderat

Esential , inca NU este realizat. Pentru Tov. Ba-SECU

acest lucru era realizabil pintr-o simpla Dispozitie(10

min.); NU a dat-o !

Instigatorul instabilitatii est -europene,mafiot T.Basescu NU

stie nimic despre etnicii romani din valea Timocului.Potrivit unor surse din mass-media (intre altele BBC, proTV ), Serbia a recunoscut limba romană ca limba maternă a vlahilor din estul Serbiei in urma cu 5 ani. Actul prin care s-a realizat aceasta confirmă fondarea Consiliul Național al Minorității Naționale Rumane din Serbia in august 2007."Vlahii au fost recunoscuți in sfarșit ca minoritate națională iar limba romană a fost acceptată ca fiind limba lor maternă" (sursa BBC)

Comentariile galbezelor - rujeolate sau nu - sunt

... ridicole.
- bey, invatamantul in limba materna este un standard ONU, nu o norma europeana sau o bazaconie inventata de RO. Romanii din Serbia sunt supusi deznationalizarii inca de la 1829. Nu putem pune urechea surda ca rejii rumanilor la probleme romanilor din afara!

Neamurile...

...slave sau hune nu-si uita obarsia si nici nu-si pierd apucaturile...

 

Nu conteaza ce spun ei...

Slavizarea vlahilor a fost generala, dar uite ca nu le-a iesit peste tot cum au vrut ei.
Sa fie din cauza ca atunci cand slavii au ajuns pe locul ocupat de traci au gasit deja aici o populatie cu varsta de peste 15 000 de ani?
Uite cate link-uri am gasit: http://en.wikipedia.org/wiki/Romanians_of_Serbia hai sa citim toti cat de mult si sa invatam cine suntem.
Este mult mai util decat sa ne injuram pe partizanate politice, chiar daca nu este atat de incitant ;)

Bravo domnule Tomac

Bravo , trebuie spus raspicat ca "vlahii" sunt de fapt romani.Si toate tertipurile balcano-comuniste ale sarbilor trebuie sa inceteze.
Sarbii ar trebui sa se poarte ca niste oamenii seriosi si responsabili , nu sa vina cu asemenea penibilitati.
Ce e valabil la Kosovska Mitrovita , trebuie sa fie valabil si in Timoc .

 

Nu e chiar asa!

Am mai postat acest comentariu si la alte articole

Sa nu-mi sariti cu totii in cap! Va rog documentati-va si haideti sa discutam. Problema de fata lasa suficient loc de discutii.

Mai jos folosesc acceptiunea actuala a termenului de vlah (care nu mai e folosita de nimeni pentru romanii de la nordul Dunarii). Sigur ca in alte timpuri vlah=roman.

A recunoscut si Basescu la ultima vizita in Serbia ca problema vlahilor/romanilor din Timoc e complexa, si nu trebuie sa insistam ca acea parte a vlahilor care nu doresc sa fie romani sa fie recunoscuti de sarbi ca romani. Optiunea personala trebuie sa existe.

Despre ce e vorba:

Timocul e o zona de interferenta intre vlahii sud-dunareni si daco-romanii nord-dunareni. Stie toata lumea si e acceptat ca exista anumite diferente intre cele doua (sa le zicem) tipuri de romani.

In decursul veacurilor, pe langa vlahi, in zona Timocului s-au stabilit si au evoluat impreuna si imigranti din Banat (probabil mai numerori avand in vedere asemanarile graiului din multe zone ale Timocului cu accentul din sudul Banatului) si din Oltenia.

Deducem deci, ca in Timoc se vorbeste un grai al dialectului daco-roman (nord-dunarean), dar cu influente vlahe.

Problema este ca o parte din Timoceni, se stiu din mosi-stramosi drept vlahi, si nu e neaparat rea credinta din partea sarbilor ca ii numesc astfel. Cu certitudine ca o parte dintre ei (imposibil de determinat cati), chiar sunt vlahi la origine, dar mai romanizati data fiind proximitatea fata de Romania si afluxul de "imigranti" nord dunareni.

Sper ca nu se va bate prea multa moneda pe denumire. Important este sa inceteze prigoana autoritatilor asupra celor care vor biserici, slujbe si scoli in limba lor oricare ar fi denumirea ei locala.

O sa pierdem din credibilitate si din suportul multora dintre "semenii" nostri din Timoc daca vom insista si in viitor pe chestiunea denumirii.

Vlahi sau romani, impreuna sau separat trebuie sa-i protejam si sa-i ajutam cu scoli sau cel putin cu carti si cursuri in dialectul / graiul lor local.

Trebuie evitata orice tendinta de accentuare a romaniazarii care se produce oricum (in paralel cu sarbizarea care e mai evidenta) prin mass-media.

Ai lipsuri baiete...

Romanii sunt vlahi.
Nu este nici o diferenta intre noi si ei.
Vlahi erau numiti (volohi de catre rusi) toti cei care vorbeau o limba cu radacina latina, insule de "latinitate" re-gasindu-se in toate Europa, cel putin in limitele imperiului Roman.
Daca aceste insule se regasesc pe teritoriul vechii Tracii ei bine, acei Vlahi sunt tot romani.
Voi nu vedeti ca vorbim aceeasi limba desi niciodata teritoriile astea nu au apartinut Romaniei, desi nici un guvern nu i-a ajutat sa conserve traditiile si limba sau "portul" , toti vorbesc limba romanaa, canta si "joaca" la fel ca noi, se imbraca la fel cum taranii nostri obisnuiau sa se imbrace...

normal,

Valahii sunt Rumani,si Secuii sunt Rumani,cu totii suntem Rumani,dar asta nu inseamna ca Sarbii nu sunt de-ai nostri,Sarbii sunt fratii nostri.

Acum ca am invatat ce a fost in trecut... sa vedem prezentul:

Am gasit un reportaj foarte dragutz facut de Protv care mi-mi spune multe despre situatia actuala a oamenior alora.
Ar trebui sa stam mai mult cu ei si sa re-invatam alaturi de ei sa fim buni romani.
Cred ca ei au fost cel mai putin afectati de "moda timpurilor" trecute, au trecut pe langa ei "frantzuzirea limbii din secolul XVIII-XIX, germanizarea de la inceputul secolului XX, plus "englezirea" de acum...
Am simtit, vazand reportajul asta, nevoia sa ma duc acolo si sa stau pur si simplu de vorba cu ei, eventual sa pun pe hartie toate povestile lor.
Urmariti si voi reportajul aici:
http://www.youtube.com/watch?v=BjN76fboF18&feature=related

PS:Ma distreaza grozav ca inca ma mai depuncteaza lumea pe aici numai pentru faptul ca sunt "vuvuzea portocalie" :))

am avut o clipa senzatia ca intelegi problema

Din pacate, tu intelegi (foarte bine, nu zic nu) doar din punct de vedere istoric.

Foarte importanta istoria, dar numai daca nu o confundam cu prezentul. Avem radacini comune cu vlahii (adica cu toti vorbitorii de dialecte romane sud-dunarene), le-am purtat numele cu demnitate vreme de secole (in paralel cu numele nostru de drept: Romani, asa cum isi spun, de altfel, chiar si ei), dar eu nu m-as hazarda sa spun ca romanii actuali sunt tot una cu vlahii actuali.

Cu vlahii nu e precum cu moldivenii. O parte dintre ei (cei mai indepartati, din Grecia de ex) seamana mai mult a greci decat a romani. Fa o comparatie rezonabila a partului popular si a muzicii. sigura ca seamana un pic si cu cele din romania, dar nu foarte mult. Asta nu inseamna ca sunt greci.

istorie stiu multi, cu prezentul sam mai prost. Cum poti sa spui ca nu e nicio diferenta, daca vorbesc un dialect abia inteligibil pentru noi? Eu cred ca sunt unele diferente care, ii indreptatesc, daca vor ei sa se considere diferiti fata de romani.

Oricum asta nu inseamna ca nu trebuie sa luptam pentru cei care doresc sa se considere romani (care in Grecia, de ex. sunt o minoritate in randul aromanilor).

Ce vroiam sa spun mai sus, e ca, in Timoc, abia daca putem spune ca aveam de-a face cu vlahi get-beget. Acolo sunt niste vlahi, expusi procesului de frantzuzire, germanizare, eamericanizare, adaptare a dialectului sud-dunaream la dialectul nor-dunarean, astfel ca ei sunt in prezent mai degraba nord-dunareni decat sud-dunareni.

Apreciez, dialogul, desi te cam ambalezi!

Sa traiasca romanii de pretutindeni!

Foarte bine au facut reprezentantii nostri ai Romaniei,ca au intervenit in favoarea romanilor minoritari din Serbia.

 

Complicat

In fond ministrul Diaconescu are dreptate, dar, vedeti dvs., daca ai intrat intr-o casa in genunica si de 5 ani doar lingi papucii locatarilor, nu te ridici dintr-o data si dai cu pumnul in masa. Risti nu numai sa incingi spiritele, ci chiar sa fii dat afara in suturi. Din pacate, Romania nu a avut nici un cuvant de spus in Europa, au facut marii Europei ce au vrut cu noi si din noi, de aceea noua potitie a lui Diaconescu este privita ca o obraznicatura.

Eu nu cred asa..

L-am apreciat mereu pe Diaconescu.
Este bun roman si stie sa tina capul sus. Priviti-l toti si invatati de la el.
Nu avem de ce sa ne fie rusine... suntem aici de prea multa vreme ca sa ne mai rusinam in fata cuiva.

ce inseamna genunica ???

???

Pentru opinius...

Putem fi de acord (sper) ca de cateva sute de ani evoluam diferit noi «vlahii» de pe teritoriul Romaniei de cei de pe teritoriul tarilor vecine.
Tu altceva insa nu vrei sa accepti.
Ca nu doar limba "seamana" cu a noastra ci noi, oamenii avem radacini genetice comune.
E logic ca fiecare tara sa-si fi pus amprenta pe "vlahii" ei, pentru ca aculturarea nu a putut fi evitata dupa atatea secole cu grecii sau bulgarii sau sarbii sau maghiarii, tatarii, turcii alaturi.
Cand nordul Greciei devenea "Grecia" (si asta cu aportul lui Alexandru-un macedonean), acolo eram noi “Tracii" care faceam si atunci ce fac inca Vlahii astia de pe valea Timocului.
Traiam adica prin vai izolate, la adapost de “vizitatorii ocazionali" indeletnicindu-ne cu cresterea oilor si mica agricultura. Asa ne-a gasit Alexandru cu 3 secole inainte de Cristos, asa ne-au gasit Romanii la inceputul “erei noastre", asa ne-au gasit slavii prin secolul VII-VIII si asa mai supravietuiesc inca cei mai buni dintre noi prin vai precum Valea Timocului sau pe la noi prin Apuseni.
Se pare ca ce nu s-a reusit in miile astea de ani se intampla acum.
Schimbarile sunt rapide. Acum 30-40 de ani buncii mei mai traiau inca la fel ca tracii aia de la inceputuri... acum vorbim de globalizare… dupa numai 30 de ani.
Si tracii romanizati (discutabil cum de au putut fi romanizati in doua secole si sa reziste mai apoi aproape 2000 de ani vorbind inca aceeasi limba si pastrandu-si aceleasi obiceiuri) mai tarziu au devenit "vlahii" astia, asa cum ii stim noi.
Nu am citit asta nicaieri dar daca te uiti singur pe niste harti mai vechi vei fi surprins de evolutia vlahilor dupa retragerea romana.
Au fost pe rand "atinsi", in mod inegal desigur, de cam toate popoarele "barbare" venite de prin Asia si ce vedem acum este efectul celor aproape 2000 de ani de invazii si rezistentza la nou… ceea ce facem si astazi cu incapatanare.
Interesant sa discut cu tine aici… putem la o adica sa trecem la mesaje mai «personale» pentru ca ma intereseaza mereu sa aflu cat mai multe dspre subiectul asta si din contradictiile astea invat foarte mult.. si usor :)
Toate cele buna!

da, evoluam diferit de ceva timp ...

Eu accept mai greu asemanarea dintre vlahii "noi" si vlahii "ei", in sensul ca o accept, dar cu rezerve.
Dupa ce am cunoscut mai multe comunitati de vlahi din Grecia si din Romania, am cam tras concluzia ca asemanarile sunt putine si de suprafata (structura gramaticala a dialectelor, mai putin vocabularul pe care abia daca il intelegem, ceva ceva din portul popular al barbatilor, la femei mai deloc si ceva ceva din tonurile muzicii, dar cam de foarte departe), pe cand deosebirile multe si de substanta.

La deosebiri as pune mai ales: firea mercantila a vlahilor "ei" (pe care in Romania nu o mai regasesti decat in marginimea Sibiului (ciobani ca aromanii, si in plus si cu ceva cuvinte/topica a frazei folosite numai de aromani) si putin in tara de sus a Moldovei si in Maramures), dar si mandria, capitol la care restul romanilor sunt deficitari (mamaligari).
Ce incercam eu sa spun e ca evolutia diferita o percep si ei, motiv pentru care e si natural sa mai piarda din sentimentul de apartenenta la acelasi neam cu vlahii nord-dunareni. Diferenta nu e doar rodul propagandei rauvoitoare, e si mult firesc la mijloc.
Daca e sa ne luam dupa genetica, suntem frati buni, de mama si de tata cu bulgarii si ucrainienii, noroc cu gena mica de vlah dat ***.
Asadar, in comentariul initial, sugeram sa dam satisfactie si mandriei vlahilor, care au dreptul sa nu fie romani, daca asta isi doresc. Scopul nostru nu trebuie sa fie romanizarea lor sau ajutorul/protectia data in vederea conservarii elementului lor roman. trebuie ajutati sa ramana ceea ce sunt. In concret daca vor scoala vlaha, sa obligam Serbia si Grecia sa le dea scoala vlaha nu romaneasca.

@ opinius. Si secuii vorbesc diferit fata de ....

...de ungurii din Ungasria. Moldovenii la fel. Chiasr si ardeleni din vestul tari.
Deci ce sustii matale nu sta in piciasre.

Pt Sclavini

The Romanians were known in the past as:
VALACHUS (By the Catholic West)
FLACI(By catholic West)
IFLAK (By the Turks)
VLASI & VOLOH (By the Slavs)
OLAH &BLACH (By the Hungarians)
OLAHOK (By the Hungarians)
OLASZOK (The Hungarian name for the Italians)
WALACH (By the Germans)
WALSCHER (The German name for the Italians)
BLACHOS & VLACHOS (By the Greeks)
BLOCH (By the Saxons in Transilvania)
WOLOSZY (By the Polish)
WLOCHI (The Polish name for the Italians)
In old German WALH = ROMAN
In Gothic VOLK = ARMED PEOPLE
In old slavonic VLAST = POWER(considered of Gothic origin)
In old slavonic VLAST = GIGANTE

 

Pentru OPINIUS

Oarecum exact dar nu pot fi accord 100% cu tine.
Nu cred ca noi nu suntem mandri, ba din contra.
Numai ca la o populatie fortata sa traiasca intr-un mediu ostil, vlahii “ei"adica, au fost fortati sa ramana mai mandrii , pe cand noi, ne-am mai inmuiat un pic in ultimele sute de ani.
Nu gasesti insa ca este impresionant ca limba este aceeasi.
Nu vorbesc aici de aromani ci de vlahii astia care vorbesc pe intelesul meu.
Adica nu am nevoie de dictionar sa-I inteleg. Cu aromanii este altceva… plus ca la astia nu prea am studiat problema.
Nu pot accepta ca suntem frati genetic cu bulgarii sau ucrainenii cum spui tu.
Probabil ca te referi la aspectul exterior sau la felul cum ne comportam samd dar, desi suntem influentati masiv de slavi, nu pot sa nu vad diferentele stigatoare la cer dintre noi si slavi.
Si desigur, cea mai importanta este limba.
Oricum, subiectul nostrum era legat de intrarea Serbiei in UE.
Cum si noi am ajuns acolo facand niste “favoruri"ungurilor, pot sa faca si ei la fel, mai ales ca in cazul nostrum nu se pune problema teritoriala.
Dunarea este o granitza mult prea vizibila si prea greu de trecut cu vederea.
Dar oamenii aia au nevoie de liber-arbitru.. nimci mai mult.

Limba nu e totul

Sunt diferite criterii de apreciere a gradului de asemanare.
Gasesc uimitoare asemanarile si cu aromanii si cu pseudo-vlahii din Timoc (pseudo pt ca ei de fapt nu vorbesc aromana, ci chiar romana, cu unele influente din aromana).
In cazul timocenilor (a unora dintre ei, se pare majoritatea) nu-mi explic respingerea apartenentei lor la neanul romanesc decat prin fondul lor aromanesc (cum ziceam in primul comentariu, au fost influentati mai direct de romani prin migratiile de la nord de dunare, mosii lor fiind mai apropiati de aromani) si prin neparticiparea lor la efortul de unire a tuturor romanilor.
Nu e un secret, pentru istoricii seriosi, ca si nord dunarenii (ardeleni, moldoveni, munteni) au fost ajutati de fruntasii lor sa se perceapa, incetul cu incetul ca fiind frati.
Ei bine timocenii, pur si simplu nu au avut elite locale care sa-i invete acest lucru (nu tu Eminescu, nu tu Balcescu, etc). Ii putem ajuta sa aiba incepand de acum astfel de elite/simtaminte, dar asta ar insemna, si trebuie sa fim sinceri, deturnarea lor de la ceea ce ei se cred in prezent.
O fi bine, o fi rau ... despre asta doream sa va invit sa discutam in primul meu comentariu.

Pt Sclavini

POPE CLEMENT 6 (1342-1352).
"Olachi Romani,commorantes in partibus Ungariae,Transilvanis,Ultralpinis
et Sirmus"
(In Hungary,Transilvania,Muntenia and Sirmia live the Roman-Vlachs)
or
"Tam nobilibus quam popularibus Olachis Romanis"
SUMMARY: Romanians = Romans (Vlachs).
POPE PIUS II (1458-1464) (Commentarium rerum memorabilium)
"VALACHI lingua utuntur Italica, verum imperfecta, et admodum corrupta;
sunt qui legiones Romanas eo missas olim censeant adversus Dacos, qui eas
terras incolebant; legionibus Flaccum quendam praefuisse, a que Flacci
primum,deinde Valachi, mutatis litteris, sint appellati;quorum posteri
(ut ante relatum est) "
SUMMARY:
(The Vlachs are a people of Roman origin,born from an antic Roman
Imperial colony,speaking a language close to Latin or Italian)
Nicolaus Machinensis, episcop of Modrussa ( DALMATIA)
"Inferiora vero quaecumque Ister Boristenesque intercipt usque ad Ponti
ripas Valacchi obtinent,
romani quondam vel exules vel milites, a duce Flacco ita cognominati,
nunc immutatione litterae Vlacchi appellati: quo vocabulo non modo ea
gens sed omnes quoque finitimae nationes hodie Italos nominant. Valacchi
originis suae illud praecipuum prae se ferunt argumentum quod, quamvis
Mysorum lingua quae illyrica est omnes utantur, vernaculo tamen sermone,
hoc est latino haud prorsus obsoleto ab incunabulis loquuntur; et cum
ignotis congressi, dum linguae explorant comertium, an ROMANAE loqui
norint interrogant".
SUMMARY:
( Romanians/Vlachs = Romans)
Janus Pannonius,Hungarian Humanist/Poet (1434-1472)
"Sarmatici montes et vos septemplici Istri
Caerulea Euxinio cornua mixta Mari,
Ac tu Romanis olim possessa colonis
Sed iam corrupto, barbara rerra, sono
Quid dominum lentis longe retinetis in armis?"
Summary:
(Romanians/Vlachs = Romans)

 

Dar pana acum?

Toata lumea stie ca romanii de la sud de Dunare au fost numiti vlahi (ori cuto-vlahi) de catre slavi.
Nu cred insa ca aceste populatii romanesti se afla acolo de ieri, de alaltaieri. Si pana acum nu s-a trezit nimeni sa spuna nimic. Mai mult decat atat, exista vlahi in Timocul bulgaresc, exista aromani in Grecia si Albania. Credeti ca in Grecia de exemplu le sunt respectate drepturile minoritare? SI Grecia e deja in UE. Toate astea ar fi trebuit discutate de ani de zile, asezate frumos intr-un tratat ori conventie, ori numiti-o cum vreti, nu sa santajam acum aderarea Serbiei la UE. Cand am aderat noi, nimeni nu a zis mai nimic, toti au votat pentru...

 

Cand am aderat noi, nimeni nu a zis mai nimic, toti au votat

...pentru!
Pai ce sa mai zica Geo 10, totul fusese spus deja dinainte de unguri si aprobat de Evropa. Nu mai era nimic de spus, ungurii deja erau minoritate de lux in Romania.

Romania si UE

Domnule draga, stiti foarte bine ca nimic nu functioneaza in Romania dupa normele UE. Stiti foarte bine ca statul nedreptateste si discrimineaza dupa bunul plac cetatenii romani, indiferent de originea etnica.
Doar un exemplu: stiti ca o directiva europeana prevede ca toate procesele de natura penala, civila ori comerciala sa fie judecate in conformitate cu jurisprudenta europeana in materie? Va asigur ca extrem de putini judecatori romani fac asta, iar asa ceva se rasfrange asupra fiecaruia dintre noi!
Si Ungaria si-a exprimat rezerve dar nu ne-a santajat!

@stan si alti postaci usl-asi

Ce legatura au romanii de dincolo de granita cu Basescu nu inteleg......sunti asa de idi.oti incat faceti orice dar numai sa fiti impotriva PDL chiar daca atacati tara si neamul? citesc si ma mir cat de putini romani sunt cei ca ulivia ,stan si alti usl-isti doar din dorinta sa fie contra 'puterii' indiferent daca este sau nu in interesul tarii.Astia sunt romanii? sunteti dusi rau ciudatilor acum imi dau seama cum poate exista cei ca potatul si crinul de padure la conducerea tarii, de ce un criminal ca ILIESCU a stat la putere atata timp......cu ajutorul vostru al postacilor idioti care spun imbecilitati aici. Sper sa se curete tara de postaci care nu fac decat sa repete ce le dicteaza sefii fara sa gandeasca daca este sau nu bine pt. ei sau tara.Romania de la revolutie si pana la Basescu a fost o tara 'tacuta' cei care au condus atunci doreau doar puterea si bani aici fara sa se intereseze de ceva bun pt. tara pe termen lung.Basescu a fost singurul care a inceput sa puna pe harta Europei si Romania.......nu a plecat capul nici in fata rusiei si nici in fata Europei.Ma nucur ca avem un conducator care site sa reprezinte Romania si doar un sclav.Romani sunt si cei din Timoc si din Grecia si din Moldova.
Traiasca Romanii de pretutindeni.

@Geo 10

Nu ai fost matale interesat sa cunosti situtia romanilor din sudul dunasri.
Ati citit Urzica si nu lucrarile de istorie ale Academioei Romane .
De aceia ai un gol mare in cunostiinte despre acesti Romani.
Vlahi e o denumire din limba sarba, asa-i numesc ei ca sa nu le zica Romani caci ar avea obligatii fata de acestia.

Mircea cel batran a purtat lupte cu turcii ca sa-i
apere pe romanii din sudul Dunari.
Deci sunt ROMANI nu vlahi

sau se poate zice caMircea era principele Valahiei

si a sarit in apararea valahilor sud dunareni; e acelasi lucru, valah (vlah) si roman sunt sinonime si se pronunta cu mici variatii la fel in toata Europa medievala.

Cred ca nu cititi bine

Cred ca nu e destul de clar pentru dumneata: eu nu am zis ca vlahii nu sunt romani, ci ca asa au fost ei numiti de slavi. Prin urmare, avem chiar si Valahia (Tara Romaneasca) Kara Eflak (cum o numeau turcii), Valahia Mica (Oltenia) si lista ar putea continua.
In ce priveste interesul meu pentru istoria romanilor din sudul Dunarii, nu va pot spune decat ca am colaborat la studii etnologice despre romanii din Timocul bulgaresc si sarbesc; va puteti interesa la Muzeul Olteniei din Craiova, sectia de etnografie. Daca doriti detalii, vi le pot oferi.

pentru naoi

Exemplul tau de mai sus (cu unguri, moldoveni, ardeleni)nu e bun. In cazurile citate de tine e vorba de ceea ce lingvistii numesc "graiuri" / "accente" si nu de dialecte.

In rest, sunt de acord cu tine, cei din Timoc nu vorbesc aromana (/vlaha) ci chiar romana nord dunareana doar cu unele accente aromanesti. Cu toate astea exista un numar relativ mare dintre ei care se vad mai aproape de vlahi decat de romani.
Etnologii sunt de parere ca datorita apropierii fata de Romania, au evoluat cam in acelasi context cultural cu restul romanilor, cu toate acestea le-a ramas de la strabunii lor ideea ca sunt vlahi.
Deci, iata ca sunt posibile toate variantele:
1) vlahi - care sunt pe bune vlahi, dar se considera romani (o minoritate a vlahilor din Grecia, Albania, Macedonia, Bulgaria)
2) vlahi - care sunt pe bune vlahi, dar NU se considera romani (majoritatea a vlahilor din Grecia, Albania, Macedonia, Bulgaria). Nu e neaparat rodul propagandei, asa simt ei;
3)pseudo-vlahi din Timoc - care nu sunt vlahi, ci romani, dar se considera vlahi (dupa datele oficiale sarbesti, se pare ca in aceasta situatie se incadreaza majoritatea celor din Timoc);
4)pseudo-vlahi din Timoc - care nu sunt vlahi, ci romani, dar NU se considera vlahi (dupa datele oficiale sarbesti, se pare ca in aceasta situatie se incadreaza doar o minoritate a celor din Timoc).

Desigur ar mai fi si categoria, absolut rara a unora dintre romanii de la nord de Dunare, care din ignoranta se considera vlahi, desi in ceea ce ne priveste nimeni nu ne mai spune "vlahi".

Pt Sclavini

Alessandro Cortesi (1469-1491),Poet.
"An procul expusos Nomadas, serasque luentes
Pastores rupto Siculos pro foedere poenas?
Trinacriae Siculos quondam, Schythiaeque colonos,
Fortia magnanimos praebentes colla Valachos,
Qui referunt prisca Roamanam ab origine gentem?"
Summary: (ROMANIANS/VLACHS = ROMANS)
POPE Innocent III (in a latter from 1203).
"Therefore, we, who have been appointed by the will of GOD and Father,
unworthy as we are, as vicars and successors of the Apostolic See, to
prove by the force of facts our fatherly love for the Church of the
Bulgarians and ROMANIANS (VLACHS),who are said to be THE DESCENDENTS OF
THE ROMANS,by their flesh and blood"
POPE Innocent III (in a letter addressed to IONITA, lord of the
Bulgarians and Romanians,from 1203)
"Thus, taking this into account, we have decided since long, through our
envoy or our letters, that we should pay a visit to your lordship, so
that,realizing your faith to the Roman Church,Your Mother, we might then
send to you,WHO SAY THAT YOU ARE A DESCENDENT OF THE NOBLE KIN OF THE
ROMANS...As, he (God the Father) will help you to be a ROMAN in this
wordily life and for your Eternal Salvation by your own striving, the
same as you are BY YOUR DESCENT; and he shall help the people of your
country, which say that they are the ROMANS,blood and flesh".

 

Continuare pt Sclavini

Enea Silvio Piccolomini, "Cosmography" 1501.
"Transilvania...,it is inhabited by three peoples: the Saxons, the
Szecklers and the ROMANIANS.
The Saxons had come from Saxony,and are strong men,used to the struggle...
The Szecklers are considered the most ancient Hungarians...,The ROMANIANS
are of Italian stock..., A colony of the ROMANS was settled there (Dacia)
to keep a tight rein over Dacians under the leadership of a certain
Flaccus, after whose name the coutry was called Flacohia and its
inhabitants were called VLACHS instead of Flacci. This people speaks now
a ROMAN idiom, although partly changed,and hardly understood by an
Italian".
Francesco della Valle,1532,(Secretary of Aloisio Gritti,a natural son to
Doge Andrea Gritti).
"The Romanians(Vlachs) are of Italian stock, and according to them, they
are the descendants of the OLD ROMANS".
The anonymous notary of King Bela,Gesta Hungarorum.
"For, after king Attila's death,the ROMANS called the soil of Panonia a
graze field as,their herds used to graze in the country of Panonia.And
they were right in calling the Panonian soil the grazing fields of the
ROMANS, as even nowadays, the ROMANIANS(Vlachs) feed their sheep on the
Hungarian estates".

 

tot Continuare pt Sclavini

IOAN KINNAMOS(Imperial secretary under two Byzantine emperors, Manuel I &
Andronic)
"It is said about the Vlachs that they are the old descendents of those
from Italy".
Poggio Bracciolini (1380-1459),"Disceptationes convivales", Florentine
Humanist.
"Apud superiores Sarmatas colonia est ab Traiano ut aiunt derelicta, quae
nunc etiam inter tantam barbariem multa retinet latina vocabula, ab
Italis, qui eo profecti sunt, notata.
Oculum dicunt, digitum, manum,panem,multaque alia quibus apparet ab
Latinis, qui coloni ibidem relicti fuerunt, manasse eamque coloniam
fuisse latino sermoneusam".
Summary: Romanians(Vlachs = Romans).
Flavio Biondo(1392-1463), Humanist.
"Et qui e rgione Danubio item adiacent Ripenses Daci, sive Valachi,
originem, quam ad decus prae se ferunt praedicantque ROMANAM, loquela
ostendunt, quos catholice christianos ROMAN quotannis et Apostolorum
limina invisentes, aliquando gavisi sumus ita loquentes audiri, ut, quae
vulgari communique gentis suae more dicunt, rusticam male grammaticam
redoleant latinitatem"
Summary: Romanians(Vlachs= Romans).
NICOLAUS MACHINENSIS, Episcop of Dalmatia, under Pope Pius II.
"Inferiora vero quaecumque Ister Boristenesque intercipt usque ad Ponti
ripas Valacchi obtinent, romani quondam vel exules vel milites, a duce
Flacco ita cognominati, nunc immutatione litterae Vlacchi appellati: quo
vocabulo non modo ea gens sed omnes quopue fimitimae nationes hodie
Italos nominant".
Summary: Romanians (Vlachs) = Romans.
Janus Pannonicus (1434-1472), The most important Hungarian Humanist.
"Sarmatici montes et vos septemplicis Istri
Caerulea Euxinio cornua mixta Mari,
Ac tu Romanis olim possessa colonis
Sed iam corrupto, barbara terra, sono
Quid domimum lentis longe retinetis in armis?".
Summary: Romanians (Vlachs) = Romans.

 

Continuare pt Sclavini

Filippo Buonaccorsi Callimaco (1438-1496), Italian Political Annalist.
"Sed utcunque immensus uel infinitus potios, eadem ubuque lingua et
praeter Romanorum coloniam Valachiam gentes omnes eadem primordia
profitentes".
"Fama nouae coloniae aliquamdiu motus Scuthios compescuit.Deinde non
solum propulsantibus, sed egregie etiam inferentibus bellum Romanis datae
acceptaeque sunt utrinque paene innumerabiles clades, cum pleraque a
caesaribus supplementa et auxilia suis mitterentur".
Summary: Romanian (Vlachs) = Romans.
Jan Dlugosz (1415-1480),Polish Chronicler.
"(1359) Stephano Moldaviae Voievodae, apud Valachos mortuo, quorum
maiores et aboriginarii de Italiae Regno pulsi ( genus et natio Volscorum
esse fuisseque creduntur) veteribus Dominis et colonis Ruthenis, primum
sudole, deinde abundante in dies multitudine, ".
Summary: Romanians(Vlachs )= Romans.
Raffaelo Maffei Volterano (1506),Italian Humanist.
"Eo quod Romanos, ut dixi, accepere colonos, pleraque uocabula loquuntur
lingua semijtalica,argumento est nomen Valachiam enim appellant, quod
Valach Italicum lingua ipsorum dicatur".
Summary: Romanians ( Vlachs = Romans).
Marcantonio Coccio(1436- 1506), Italian Historian.
"Valachi italicum genus hominum: horum terram Daci olim tenuerunt: nunc
Teutones, Siculi et Valachi tenent... Valachorum nobilissimi qui
agriculturam et qui pecuariam exercent".
Summary: Romanians(Vlachs) = Romans.
Felix Petancici(1445-1517), Humanist from Ragusa.
"Haec est provincia Dacia dicta apud veteres, Romanorum colonia(unde eius
aborigines hac etiam nostra tempestate) passim latino utuntur colloquio".
Summary: Romanians(Vlachs) = Romans.

 

Pt Sclavini

Joachim Vadian(1484-1551),Swiss Humanist.
"Supra Cataractas Danubius, infra vero Ister dicitur, sunt autem hae
maximae, intre montes Dacorum Straboni, eos hodie Iazigibus et
Transiluanis subiunctos, Walachos nominant, vocabulo Boemis Sarmatisque
uernaculo, quod inde natum uidetur, namque ‘ty Vlasschi' Italos nominant
quos ibi consedisse ex Pannonicis Sarmaticisque Romanorum bellis constant,
cum ne hodie quidem eorum lingua ab Italica multum sit absona".
Summary: Romanians (Vlachs) = Romans.
Stephan Taurinus (1485-1519), Moravian Humanist.
"Valachia vulgo Latinis Vlaccia dicitur, provintia Pannoniae
Cisdanubianae contermina in pontum usque descendens cum Damubo, veteres
inferiorem Moesiam dixere, vide superius loco suo. Inde Vlacci Vlacciae
populi, quos vulgus Valachos appellant".
Summary: Romanians (Vlachs) = Romans.
Johann Boemus (1520), German Humanist.
"Sed ea Thraciae pars quae Gethica olim dicebat, vbi Darius Hidaspis
filius pene perijt, hodie Valachia appellatur, a Flaccis quiritum gente,
Rhomani enim Gethis superatis et deletis Flacci cuiusdam ductu eo
Coloniam miserunt, vnde prumum Flaccia, dein corrupta voce Vallacia
dicta".
Summary: Romanians (Vlachs) = Romans.
Sebastian Franck (1499-1543), German Humanist.
"In didem landt (Walachia) haben ettwan das volck Gethe gewonet, die
gross krieg gebraucht haben, zu letst mit den Rhomischen waffen ernider
gerruckt, abgetilckt vnd mit yhrem volck besetzt, vnder dem Rhomischen
hauptmann Flacco, von dem sy Flaccia nachmals vnlang Walachia gnant
worden ist, das diss volcks spraach noch heut her meysttheyl Rhomisch ist,
doch also corrumpiert, daz sy einem Rhomer kaum verstendtlich seind"
Summary: Romanians(Vlachs) = Romans.

 

Beton omule... m-ai cam omorat cu latina aia dar...

Cine esti tu Mike G.? :)

Da

Mircea


Prima   1   2   3   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor