Presedintele Serbiei neaga genocidul din Srebrenita

Sambata, 02 Iunie 2012, ora 18:38
3927 citiri
Presedintele Serbiei neaga genocidul din Srebrenita

Noul presedinte al Serbiei, nationalistul Tomislav Nikolici, a declarat vineri ca la Srebrenita, unde sarbii bosniaci au masacrat 8.000 de musulmani, nu a fost un genocid, insa a admis ca s-au comis "grave crime de razboi".

"Nu a fost niciun genocid in Srebrenita. In Srebrenita, grave crime de razboi au fost comise de unii sarbi care ar trebui sa fie gasiti, acuzati si pedepsiti. E foarte greu sa pui sub acuzare pe cineva si sa dovedesti inaintea unui tribunal ca un eveniment se califica drept genocid", a spus Nikolici unei televiziuni din Muntenegru, potrivit The Guardian.

Noul sef de stat nu se va duce la comemorarea anuala a victimelor masacrului de la Srebrenica, asa cum a facut-o predecesorul sau, Boris Tadici.

"Nu-l mai intrebati mereu pe presedintele Serbiei daca merge la Srebrenita. Predecesorul meu a fost acolo si a adus un tribut. De ce fiecare presedinte sa faca la fel?", a intrebat, retoric, Nikolici.

Declaratia sa a starnit indignare in Bosnia-Hertegovina, unde musulmanul Bakir Izetbegovici, care imparte presedintia colectiva a tarii cu un croat si un sarb, l-a criticat pe Nikolici.

Inaltul Reprezentant pentru Politica Externa si Securitate al UE, Catherine Ashton, i-a cerut clarificari liderului sarb si i-a amintit ca ONU si Tribunalul Penal pentru Fosta Iugoslavie califica evenimentele de la Srebrenica drept genocid.

Masacrul de la Srebrenita a avut loc in 1995, cand trupele sarbilor bosniaci, implicati intr-un razboi civil cu musulmanii si croatii bosniaci, au capturat enclava din acea localitate, luand prizoniere trupele olandeze aflate sub egida ONU. Ulterior, sarbii i-au ucis pe toti cei 8.000 de barbati - inclusiv adolescenti si copii - care se regaseau printre prizonieri.

"Negarea genocidului din Srebrenita nu va pava drumul pentru cooperare si reconciliere in regiune, ci din contra poate aduce noi neintelegeri si tensiuni. Dand asemenea declaratii, Nikolici a demonstrat clar ca nu e inca gata sa infrunte adevarul despre evenimentele care au avut loc in trecutul nostru recent", a acuzat liderul musulmanilor bosniaci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#presedinte Serbia negare genocid, #presedinte Serbia genocid Srebrenica , #Serbia