Romania recunoaste independenta Kosovo? Ce spune Ambasada Serbiei

Vineri, 29 Mai 2015, ora 17:27
8528 citiri
Romania recunoaste independenta Kosovo? Ce spune Ambasada Serbiei
Foto: Imgsoup.com

Dupa ce premierul Victor Ponta a declarat recent ca Romania ar putea recunoaste Kosovo, iar o informatie pe surse arata ca prim-ministrul si presedintele Klaus Iohannis s-au inteles in acest sens, a venit si reactia Ambasadei Serbiei la Bucuresti.

Diplomatii sarbi au precizat ca nu primit din partea Romaniei informatii oficiale despre posibilitatea recunoasterii Kosovo si au subliniat ca apreciaza pozitia actuala a tarii noastre de a nu recunoaste independenta acestei regiuni.

"Ambasada Serbiei nu are informatii oficiale despre ceea ce ati scris. Republica Serbia ar vrea sa reitereze aprecierea fata de pozitia constanta a Romaniei de a nu recunoaste declaratia unilaterala de independenta a Kosovo", se mentioneaza intr-un raspuns al Ambasadei Serbiei la solicitarea Stiripesurse.ro.

Reactia diplomatiei sarbe vine dupa ce site-ul de stiri a relatat, vineri, ca Iohannis si Ponta s-a inteles asupra recunoasterii independentei Kosovo, potrivit unor surse. Asadar, Guvernul ar urma sa trimita documentele necesare la Parlamant in luna iunie.

Mai mult, Victor Ponta a declarat miercuri unei televiziuni din capitala provinciei kosovare, Pristina, ca Romania "ar putea recunoaste Kosovo".

Ponta: Romania ar putea recunoaste Kosovo

"In anul 2008, Romania a decis sa nu recunoasca Kosovo. Cu toate acestea, lucrurile s-au schimbat de atunci. Guvernele s-au schimbat si unele noi decizii despre recunoasterea Kosovo ar putea fi luate", a spus Ponta, pentru televiziunea Klan Kosova, dupa un summit al sefilor de state din sud-estul Europei, citat de cotidianul in limba albaneza Epoka E Re si preluat de site-ul sarbesc B92.

Etnicii albanezi din provincia sudica a Serbiei si-au declarat unilateral independenta, la inceputul anului 2008, insa Belgradul a respins proclamatia drept o incalcare a integritatii teritoriale si a Constitutiei.

Ponta: Romania va trebui sa recunoasca Kosovo. In Siria este un regim ilegitim si criminal

Presa kosovara a mai transmis ca Ponta a afirmat ca Romania ia in calcul recunoasterea provinciei "deoarece multe lucruri s-au schimbat in Kosovo din 2008".

Ponta, in favoarea recunoasterii rapide a Kosovo: Basescu e mai prudent decat mine

Prim-ministrul Victor Ponta nu este la prima declaratie favorabila provinciei, aratandu-se inca din 2013 in favoarea recunoasterii Kosovo de catre Romania.

Tara noastra este una dintre cele cinci state membre UE care inca nu au recunoscut Kosovo, alaturi de Spania, Slovenia, Cipru si Grecia.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Romania Kosovo reactie Serbia, #Ambasada Sebia Romania Kosovo, #Ponta Iohannis Kosovo , #Serbia