Serbia si Kosovo au ajuns la un acord istoric, intermediat de UE

Sambata, 20 Aprilie 2013, ora 12:03
3108 citiri
Serbia si Kosovo au ajuns la un acord istoric, intermediat de UE

Serbia, stat european care doreste aderarea la Uniunea Europeana, si fosta sa privincie Kosovo au ajuns la un acord istoric, intermediat de UE, menit sa normalizeze relatiile dintre cei doi vecini balcanici.

Noua intelegere prevede ca sarbii din nordul Kosovo vor avea propria politie si propria curte de apel, informeaza BBC.

Ambele parti au mai convenit si sa nu isi blocheze reciproc eforturile de a incerca sa adere la Uniunea Europeana.

Germania pune piciorul in prag: Pentru UE, Serbia trebuie sa se inteleaga cu Kosovo

Dincolo de propria politie si de curtea de apel, nu exista nicio alta componenta a autonomiei pe care Serbia a cerut-o initial ca parte a negocierilor. In plus, tara nici nu va recunoaste independenta Kosovo.

Cu toate acestea, intelegerea ar trebui sa permita ambelor parti sa continue cu planurile de aderare la UE. Acordul a urmat unor luni de negocieri tensionate intre prim-ministrul sarb Ivica Dacic si premierul kosovar Hashim Thaci, la Bruxelles.

De altfel, Bruxelles-ul considera acest acord un pas important catre normalizarea relatiilor dintre cele doua parti.

"Acordul ne va ajuta sa vindecam ranile trecutului, daca avem intelepciunea si cunostintele sa il implementam in practica", a spus Thaci.

Kosovo s-a desprins de Serbia in anul 2008. In timp ce numeroase tari recunosc fosta provincie sarba drept un stat independent, Belgradul nu o face.

Multi entici sarbi din Kosovo au refuzat sa recunoasca autoritatea guvernului predominant de etnie albaneza de la Pristina, de la declaratia unilaterala de independenta.

Bruxelles-ul a transmis ca va deschide discutiile privind aderarea Serbiei la Uniunea Europeana daca tara nu va renunta la controlul de facto asupra Kosovo.

Eurodeputatii romani au votat diferit rezolutia care solicita recunoasterea independentei Kosovo

Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, i-a spus clar Serbiei ca nu poate deschide negocierile de aderare la Uniunea Europeana daca nu cedeaza controlul pe care il are asupra nordului Kosovo.

"O intelegere pe marginea inceperii negocierilor Serbiei pentru aderarea la UE, pe care Serbia si-ar dori-o vara aceasta, va fi semnificativ amanata daca nu ajunge la o intelegere cu Kosovo", a spus Werstwelle la Berlin, marti.

Citeste si:
Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”
Șansele ca PNL să cedeze în favoarea impozitului progresiv. Consultant politic: ”Este aceeași meteahnă a lui Liviu Dragnea”
Impozitul progresiv este noul măr al discordiei în coaliția de guvernare, o idee susținută de tabăra PSD, dar criticată de tabăra PNL. De când a fost vehiculată ideea, politicienii...
Ce șanse are o colaborare între Forța Dreptei, Dacian Cioloș și USR pentru crearea unui pol de dreapta. Răspunsul lui Ludovic Orban
Ce șanse are o colaborare între Forța Dreptei, Dacian Cioloș și USR pentru crearea unui pol de dreapta. Răspunsul lui Ludovic Orban
Liderul partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a vorbit marți, 24 mai, despre un posibil pol de dreapta alături de Dacian Cioloş și USR. Întrebat dacă negociază cu Dacian Cioloş...
Comentarii
Litza Chitzalau
rank 2
Cate state din spatiul Schengen nu au recunoscut Kosovo ?