Serbia, intre Rusia si UE - Cum ramane cu Kosovo?

Autor: Ana Ilie
Sambata, 13 Aprilie 2013, ora 15:37
3720 citiri
Serbia, intre Rusia si UE - Cum ramane cu Kosovo?

Guvernul sarb a respins, saptamana aceasta, o intelegere cu Kosovo pe tema sarbilor din Kosovo si Metohija, intrucat principiile propunerii negociate pana acum nu garanteaza, in opinia Belgradului, securitatea, supravietuirea si protectia drepturilor acestor cetateni.

Cu toate ca termenul-limita pana la care Serbia trebuia sa gaseasca o modalitate de a se intelege cu Kosovo a fost depasit, Uniunea Europeana da semnale ca nu este totul pierdut. Serbia conta pe Bruxelles pentru a obtine o data de incepere a negocierilor de aderare la blocul european.

In mod graitor, la cateva zile dupa ce Belgradul a anuntat esecul negocierilor mediate de Bruxelles cu privire la cetatenii sarbi din nordul Kosovo, presedintele rus, Vladimir Putin, a poftit Serbia sa intareasca relatiile cu Rusia, potrivit 92.net. Declaratiile au venit in contextul vizitei premierului sarb, Ivica Dacici, la Moscova.

"Dupa ce ma intorc de la Moscova, vom putea vorbi despre continuarea dialogului. Aspectele cruciale sunt securitatea, politica, justitia, compozitia etnica a sistemului juridic, linia de comanda, cine numeste personalul din politie, un departament permanent al Curtii de Apel in nordul Kosovo si un moratoriu cu privire la viitoarea armata a Kosovo", a anuntat Dacici.

Vizita sa la Moscova s-a dovedit profitabila pentru Belgrad, care s-a ales cu un imprumut (desi in cuantum mai mic decat ceruse) si declaratii de prietenie si sprijin. Rusia a acordat Serbiei un imprumut de 500 de milioane de dolari si i-a promis ajutor in disputa cu Kosovo, subliniind totusi ca trebuie sa ajunga singura la o intelegere cu fosta sa provincie.

In pofida puternicei influente rasaritene, UE mai spera totusi sa obtina mult-dorita "normalizare" a relatiilor dintre Belgrad si Pristina.

Potrivit unor surse, Bruxelles-ul ar intentiona sa organizeze o noua runda de discutii Belgrad-Pristina saptamana viitoare, insa numai daca pozitiile celor doua parti ajung suficient de aproape una de alta, prin intermediul diplomatiei informale, in asa fel incat acordul sa fie sigur, scrie presa belgradeana.

Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, a trimis deja mesaje in patru capitale europene, Berlin, Paris, Londra si Roma, pentru a primi instructiuni precise privind urmatorii pasi in sensul organizarii unei noi runde de negocieri inainte de 16 aprilie, cand ar trebui sa prezinte un raport cu privire la progresul inregisrat, ce va cantari in balanta atunci cand UE va decide daca acorda Serbiei o data de incepere a negocierilor de aderare la blocul european sau nu.

Principala problema pe care Bruxelles-ul incearca sa o rezolve inainte de a permite Serbiei sa se integreze in Uniune este viitorul minoritatii sarbe (in jur de 40.000 de persoane) care traieste in nordul Kosovo. Acestia, impreuna cu Belgradul, resping independenta Kosovo, recunoscuta de aproximativ 100 de tari din 2008 incoace.

Belgradul vrea sa negocieze statutul serbilor din nordul Kosovo. Ambele parti au stabilit infiintarea unei asociatii a municipalitatilor sarbe, insa Pristina refuza sa ii acorde puterile executive si juridice cerute de Belgrad.

Kosovo se teme ca un grad mare de autonomie creste riscul ca regiunea sa se separe la un moment dat, iar comunitatea internationala vrea sa evite o astfel de posibilitate.

Mai mult, Kosovo doreste ca Serbia sa isi destructureze ceea ce considera a fi structuri "paralele" in nordul teritoriului sau, in vreme ce Serbia insista pentru o mai mare autonomie a zonelor populate de sarbi din Kosovo.

De la finalul conflictului din Kosovo, la sfarsitul anilor '90, regiunea s-a aflat in afara controlului guvernului kosovar, iar Serbia a continuat sa finanteze securitatea, justitia, sanatatea si educatia regiunii majoritar locuita de sarbi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Serbia negocieri Kosovo UE, #Serbia Rusia acord , #Serbia