Serbia renunta la expulzarea ambasadorului muntenegrean

Duminica, 29 Noiembrie 2020, ora 23:45
3348 citiri
Serbia renunta la expulzarea ambasadorului muntenegrean
Belgrad/Pixabay

Serbia a anuntat duminica ca renunta la expulzarea ambasadorului Muntenegrului in dorinta de a reduce tensiunile din relatia bilaterala, dupa anuntul din ziua precedenta a celor doua tari de expulzare reciproca a ambasadorilor, transmite AFP.

Muntenegru l-a declarat sambata pe ambasadorul sarb Vladimir Bozovic persona non grata pentru "amestec in afacerile sale interne", acordandu-i 72 de ore sa paraseasca tara. Serbia a anuntat imediat o masura reciproca cu privire la ambasadorul Muntenegrului, Tarzan Milosevic.

"Am decis ca Serbia isi va anula din aceasta seara decizia de a-l expulza pe ambasadorul Muntenegrului", a declarat premierul Ana Brnabic dupa o intalnire cu presedintele sarb Aleksandar Vucic. Belgradul doreste sa "intinda din nou mana cooperarii si prieteniei", a adaugat ea.

Conflictul diplomatic a aparut cu cateva zile inainte ca noul guvern pro-sarb din Muntenegru sa devina functional.

Mai devreme in cursul zilei de duminica, prim-ministrul desemnat al Muntenegrului, Zdravko Krivokapic, si-a exprimat regretul in legatura cu aceasta criza diplomatica. El a promis pe Twitter ca guvernul sau, care va intra in functie miercuri, va lucra pentru a imbunatati relatiile dintre cele doua tari."Fosta putere, pana in ultimele sale zile, nu ezita sa polarizeze societatea si sa adanceasca diviziunile", a adaugat Krivokapic.

Partidul Democrat al Socialistilor al presedintelui Milo Djukanovic a aprobat expulzarea ambasadorului sarb argumentand ca acesta "denigreaza in mod constant Muntenegru".

Ambasadorul sarb Vladimir Bozovic a descris vineri drept "eliberare" organizarea unei adunari in 1918 care a decis ca Muntenegru sa se alature Serbiei si sa faca parte din Regatul Sarbilor, Croatilor si Slovenilor, pierzandu-si astfel independenta.

In mod simbolic, parlamentarii muntenegreni au adoptat in 2018 o rezolutie care a anulat decizia adunarii din 1918.

Muntenegru si-a proclamat independenta fata de Serbia in 2006, dar tensiunile legate de identitatea nationala inca bantuie societatea.

Conform recensamantului din 2011, aproape 30% din cei 620.000 de locuitori din Muntenegru se identifica ca sarbi. O parte din ei s-a opus vointei presedintelui de a consolida identitatea nationala a Muntenegrului.

Preotii care nu au crezut in COVID-19, dar s-au infectat. "Satanistii urmaresc sa introduca cipuri in oameni prin vaccin"

Ludovic Orban, despre invitatia lui IPS Teodosie la pelerinajul de Sf. Andrei: Orice preot trebuie sa puna pe primul plan viata oamenilor

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Exercițiu militar de amploare desfășurat de Serbia la granița cu Kosovo. Ministrul Apărării de la Belgrad: ”Nimeni nu ne va umili”
Exercițiu militar de amploare desfășurat de Serbia la granița cu Kosovo. Ministrul Apărării de la Belgrad: ”Nimeni nu ne va umili”
După ce a condamnat miercuri, 17 aprilie, "unda verde" dată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei pentru aderarea Kosovo la Consiliul Europei, Serbia a anunţat un exerciţiu militar de...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#stiri internationale, #Belgrad, #Serbia, #Muntenegru, #Balcani , #Serbia