9 lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii despre Siria

Autor: Ana Ilie
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 00:07
30786 citiri
9 lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii despre Siria

SUA si aliatii lor se pregatesc pentru o eventuala interventie militara in Siria, dupa ce presedintele sirian Bashar al-Assad a utilizat, in cadrul razboiului civil din tara, arme chimice impotriva propriilor cetateni, provocand moartea a 1.429 de persoane.

Daca evolutia situatiei din Siria pare a fi confuza pentru cei care nu urmaresc zi de zi subiectul, un articol din Washington Post clarifica toate nelamuririle, de la locatia exacta a Siriei la motivul pentru care este in prezent sfasiata de un razboi civil.

1. Ce este Siria?

Siria este o tara din Orientul Mijlociu, de-a lungul coastei Marii Mediterane. Avand o populatie de 22 de milioane de persoane, este foarte diversa etnic si religios, insa majoritatea sirienilor sunt arabi si sunniti. Granitele Siriei moderne au fost trasate de puterile coloniale europene in anii 1920.

Siria este cuprinsa de un razboi civil violent. Luptele dintre fortele guvernamentale si rebeli au dus la moartea a peste 100.000 de persoane si au creat 2 milioane de refugiati, din care jumatate copii.

2. De ce se omoara intre ei sirienii?

Totul a inceput in aprilie 2011, cand protestele pasnice inspirate de revolutiile din Egipt si Tunisia au crescut in amploare, cerand rasturnarea dictaturii. Guvernul a raspuns cu brutalitate: mai intai fortele de securitate i-au ucis in liniste pe activisti, apoi au inceput sa rapeasca, violeze, torturze si omoare activistii si familiile lor, inclusiv copii, carora le abandonau trupurile pe marginea drumului. Apoi, trupele au inceput sa deschida focul asupra multimilor. Oamenii au inceput sa raspunda cu foc armat.

Luptele au crescut in intensitate pana s-a ajuns la razboi civil. Civilii inarmati s-au organizat in grupari rebele. Armata a inceput sa bombardeze localitatile, incercand sa terorizeze populatia sa renunte la revolta. Mai mult, regimul ar fi utilizat arme chimice. In conflict s-au implicat si voluntari din alte tari, care s-au alaturat rebelilor fie pentru ca doreau libertate pentru sirieni fie pentru ca sunt jihadisti care detesta guvernul laic din Siria. Rebelii au avansat o perioada insa in acest moment Assad castiga teren. Nu se intrevede o incheiere a crizei.

3. Sunt proteste in multe locuri. De ce a mers asa prost in Siria?

Sunt doua teorii generale. Ambele pornesc de la ideea ca Siria a fost un butoi cu pulbere care statea de decenii sa explodeze si protestele din 2011 si reprimarea armatei au aprins fitilul. Guvernul a reactionat violent la inceputul crizei, Assad invatand cel mai probabil de la tatal sau, dictatorul Hafez al-Assad, care a raspuns unei revolte a Fratiei Musulmane, in 1982, in Hama, prin punerea la pamant a catorva cartiere. Mii de civili au fost ucisi de guvern atunci, multi fara legatura cu Fratia.

Prima teorie poate fi intitulata "re-echilibrarea confesionala". Siria are granite artificiale create de puterile europene, care au fortat impreuna un amalgam de grupuri religioase si etnice. Puterile europene au promovat o minoritate si au condus prin intermediul acesteia, adancind tensiunile pre-existente.

Ceea ce se intampla in Siria este o inevitabila re-echilibrare a puterii de-a lungul liniilor etnice si religioase. Majoritatea sirienilor sunt sunniti insa tara este condusa de minoritatea alawita, o ramura a siitilor. Alawitii conduc dictatorial si acorda privilegii alawitilor, ceea ce face ca sunnitii si alte grupuri sa-i urasca pe alawiti, ceea ce-i face pe alawiti sa se teama ca vor fi macelariti daca Assad cade.

A doua teorie este mai simpla: regimul Assad nu era sustenabil si se agata cu disperare de putere. Pentru mult timp, Siria a parut ca este tinuta laolalta de un regim crud si represiv, dar stabil. Poate ca era insa construit pe nisip miscator. Hafez Assad a preluat puterea in 1970, dupa doua decenii de instabilitate politica. Guvernul sau a fost produsul Razboiului Rece si unei crize de identitate politica a lumii arabe.

Hafez a ales partile pierdante ale ambelor curente: URSS ca patron si o ideologie anti-occidentala radicala acum defuncta. Razboiul Rece s-a incheiat si majoritatea regiunii a facut pace cu Israelul si SUA. Insa Bashar al-Assad, venit la putere in 2000, nu a modernizat ideologia regimului asa ca atunci cand lucrurile au luat o turnura neasteptata, acum doi ani, nu a avut la ce altceva sa recurga decat la a omori oamenii.

4. De ce Rusia si Iranul continua sa iubeasca Siria?

Rusia este cel mai important aliat al Siriei, blocand la ONU orice rezolutie ar putea dauna regimului Assad si trimitandu-i lui Bashar arme.

Rusia are patru motive pentru care il protejeaza pe Assad: Rusia are o instalatie navala in Siria, de importanta strategica si ultima baza externa in afara fostei URSS; Rusia pastreaza un pic din mentalitatea Razboiului Rece si nesiguranta nationala, asa ca ii pasa de pastrarea ultimei aliante militare; Rusia detesta ideea de interventie internationala impotriva unei alte tari deoarece aceasta este o demonstratie de imperialism occidental ce poate pune probleme Rusiei; Siria cumpara multe arme din Rusia, care are nevoie de acesti bani.

Iranul sustine Siria pentru ca percepe Israelul si SUA ca amenintari existentiale si prin Siria se protejeaza pe sine. Ii livreaza arme prin grupul Hezbollah din Liban si Hamas, din Gaza. Iranul este deja obosit si se teme ca prin caderea lui Assad pierde un aliat major si se vor taia legaturile cu aliatii militari.

5. Situatia e deprimanta. Ceva muzica?

Si o sa fie si mai deprimanta! Muzica siriana e foarte buna - pentru traditionalisti, legenda Omar Souleyman, pentru revolutionari, imnul anti-Assad "Come on Bashar leave".

6. De ce n-a rezolvat SUA situatia pana acum?

Pentru ca nu poate. Optiunile militare sunt toate proaste. Livrarea de arme rebelilor va da putere jihadistilor si inrautati luptele in interiorul rebelilor, conducand la un al doilea razboi civil. Daca il elimini pe Assad, se deschide un periculos vid de putere.

Lansarea de lovituri aeriene si zone de excluziune aeriana poate atrage pentru ani de zile America in razboi si nu va face nicio diferenta la sol. O invazie de genul Irak va accelera crimele, va costa multe vieti americane, va exacerba anti-americanismul si va spori atractivitatea jihadistilor si va necesita ca SUA sa mentina ordinea intr-o tara unde oamenii incearca sa se omoare intre ei.

Singura optiune politica, avansata de Obama, este ca regimul Assad si rebelii sa ajunga la o intelegere de pace. Insa nu exista indicii ca vrea cineva asta si nici nu sunt unificati rebelii, in asa fel incat un reprezentant al lor sa poata negocia.

7. De ce se oboseste Obama cu lovituri militare care nu vor schimba mare lucru?

Loviturile nici nu trebuie sa schimbe situatia ci au ca scop pedepsirea lui Assad pentru ca a folosit arme chimice si descurajarea lui si a altor lideri tentati sa mai foloseasca in viitor arme chimice.

8. Care e treaba cu armele chimice? Assad a omorat 100.000 cu arme si ne panicam cand omoara 1.000 cu gaze chimice?

Cel putin in teorie, exista posibilitatea ca SUA sa faca razboiul mai putin groaznic si sa faca viitoarele razboaie mai putin oribile.

Practica razboiului exista de mii de ani insa ideea ca putem reglementa razboiul, pentru a-l face mai putin ingrozitor, exista de mai putin de un secol. Institutiile care fac asta sunt fragile si regulile nu sunt bine impuse. Insa una din regulile cu ceva succes este aceea ca nu se utilizeaza arme chimice. Aceasta norma este suficient de fragila pentru ca Siria sa o ignore dar suficient de puternica pentru a merita protejata.

Razboaiele oricum se vor intampla. Insa tarile lumii au decis la 1925 la Conventia de la Geneva ca armele chimice omoara cu eficienta multi civili insa nu sunt eficiente cand vine vorba de scopul razboiului, infrangerea celuilalt. Sunt 30% arma de razboi si 70% unealta a terorii. Ambele parti ale conflictului sunt avantajate daca niciuna nu o foloseste - altfel, o vor folosi ambele.

9. Daca n-am avut rabdare sa citesc tot si am ajuns la final, spune-mi ce o sa se intample.

Pe termen scurt, probabil SUA si unii aliati vor lansa lovituri militare. Poate nu. In orice caz, cateva lucruri par certe pe termen lung:

- Crimele vor continua, probabil vor dura ani. Nu exista semne ca rebelii doresc un tratat de pace si nu exista semne ca vreo parte a conflictului castiga. Refugiatii vor continua sa plece peste granita creand instabilitate si probleme tarilor invecinate pe masura ce se adanceste criza umanitara.

- Siria asa cum o stim, o tara veche cu mostenire si cultura bogate, va fi o societate zdrobita, probabil pentru o generatie sau mai mult. E greu de vazut cum se poate reconstrui un stat dupa asta.

- Rusia va continua sa blocheze actiunile internationale.

- La un moment dat conflictul se va raci, fie in urma unei victorii partiale fie a epuizarii. Lumea ar putea trimite forte de mentinere a pacii sau intermedia un tratat de pace fragil intre diferitele factiuni etnice, religioase si politice. Cel mai bun model este Libanul, care dupa un razboi civil brutal, de 15 ani, isi revine lent.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Siria arme chimice, #siria atac sua, #Siria conflict , #Siria