Acord intre Rusia, Turcia si Iran pentru armistitiul din Siria

Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 09:14
3042 citiri
Acord intre Rusia, Turcia si Iran pentru armistitiul din Siria
Foto: Arhiva Hepta.ro

Rusia, Turcia si Iranul au ajuns, marti, la un acord in vederea unei consolidari a armistitiului din Siria.

Cu toate acestea, s-au facut putine progrese catre o rezolvare a conflictului la aceste negocieri, la Astana, intre rebeli si emisari ai regimului.

Cei trei mediatori ai negocierilor de pace vor implementa "un mecanism pentru a supraveghea si a se asigura de completa implementare a armistitiului si evitarea oricarei provocari" in Siria, se arata in declaratia finala, adoptata dupa doua zile de discutii in capitala Kazahstanului, relateaza AFP.

Acest mecanism era dorit de catre emisarul special ONU pentru Siria Staffan de Mistura, dar si de rebeli, care spera la o blocare a operatiunilor militare, in contextul in care de la intrarea in vigoare a armistitiului, pe 30 decembrie, violentele s-au diminuat, dar nu s-au oprit complet.

Rebelii au obtinut sustinerea Moscovei, Teheranului si Ankarei in vederea unei participari la negocierile de pace care urmeaza sa inceapa la Geneva pe 8 februarie sub egida ONU.

"Nu exista o solutie militara la conflict, care poate sa fie solutionat doar printr-un proces politic", se arata in documentul semnat de cele trei tari.

Dar daca nu exista o solutie militara la acest conflict, care insangereaza Siria de aproape sase ani si care s-a soldat cu peste 310.000 de morti, o solutie politica este la fel de dificil de gasit.

Declaratia finala nu a fost semnata de cele doua delegatii siriene, care au refuzat sa negocieze in mod direct in cele doua zile.

"Intalnirea de la Astana a reusit sa atinga obiectivul de a consolida armistitiul pe o perioada data, aratand drumul catre un dialog intre sirieni", si-a exprimat satisfactia, intr-o conferinta de presa, principalul negociator al regimului al-Assad, Bashar Jaafari.

"La Astana a existat un singur obiectiv: consolidarea armistitiului si regimului", a adaugat el.

Cele doua grupuri s-au intalnit, marti dupa-amiaza, la Hotelul Rixos din Astana, in a doua zi a acestor negocieri - primele de la inceputul razboiului intre reprezentanti ai regimului sirian si lideri rebeli care conduc combatanti si controleaza efectiv teritorii.

Prima zi a acestor negocieri mediate de Turcia - care-i sustine pe rebeli - si Rusia si Iran - aliatele Damascului - s-a incheiat luni, fara vreun avans sau anunt.

Citeste si Assad a castigat in Siria. Dar ce a castigat? Siria aproape ca nu mai exista

Rusia a modificat in mod considerabil situatia in Siria prin interventia militara pe care lansat-o in toamna lui 2015, permitand armatei lui Bashar al-Assad sa-i dea afara pe rebeli din Alep la sfarsitul lui 2016 - cea mai importanta victorie a sa de la inceputul razboiului -, insa initiativele Moscovei in favoarea unei paci durabile se confrunta cu multe dificultati.

Vezi si Rusia incepe retragerea din Siria

Conducatorul delegatiei rebele Mohammad Allouche a insistat luni asupra "inghetarii operatiunilor militare" si imbunatatirii accesului populatiei civile la un ajutor umanitar.

Rebelii cer, de asemenea, oprirea ostilitatilor la Wadi Barada, o zona-cheie in aprovizionarea cu apa a Damascului, unde s-au purtat lupte inclusiv in noaptea de duminica spre luni.

Emisarii regimului au anuntat, la randul lor, ca refuza sa participe la discutii la nivel inalt cu Turcia sau sa semneze vreun document final care poarta semnatura vreunul reprezentant turc.

Rebelii sirieni au anuntat, de asemenea, ca vor relua lupta in cazul unui esec al negocierilor, menite in principiu sa serveasca drept baza a negovcierilor sub egida ONU la Geneva pe 8 februarie.

Urgenta umanitara

In paralel, o conferinta cu privire la urgenta umanitara din Siria a indemnat marti, la Helsinki, in prezenta coordonatorului ONU al operatiunilor umanitare Stephen O'Brien si Inaltului Comisar ONU pentru Refugiati Filippo Grandi, la alocarea a peste opt miliarde de dolari in vederea ajutorarii milioanelor de oameni care au fugit din calea razboiului in Siria sau in tari vecine, relateaza The Associated Press.

Stephen O'Brien a declarat pentru presa ca Razboiul din Siria intrece deja ca durata al Doilea Razboi Mondial.

"Noi ne temem ca va fi si mai rau", a subliniat O'Brien.

In afara de ONU si organizatii de ajutorare, la conferinta au participat membri ai guvernelor tarilor vecine in care s-au refugiat sirieni

Donatori din societatea civila si sectorul privat au discutat despre un nou ajutor, dupa promiterea, anul trecut, a sumei de 12 miliarde de dolari, la Conferinta donatorilor de la Londra. O evaluare a angajamentelor asumate in februarie la Londra urmeaza sa aiba loc in aprilie la Bruxelles.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#acord armistitiu Siria, #armistitiu Siria, #razboi Siria , #Siria