Armata siriana a recucerit un oras crestin din mainile al Qaida

Luni, 28 Octombrie 2013, ora 19:32
2545 citiri
Armata siriana a recucerit un oras crestin din mainile al Qaida
Foto: en.alalam.ir

Fortele guvernamentale siriene au preluat controlul asupra unui oras aflat la nord de Damasc, dupa o saptamana de lupte grele cu grupari afiliate al Qaida, care pusesera stapanire pe zone importante din acesta, arata presa din Damasc.

Agentia de stiri oficiala SANA a relatat ca armata a readus "securitatea si stabilitatea" in orasul Sadad, aflat la 120 de kilometri nord de Damasc, relateaza ABC News.

In comunicat se mai spune ca un mare numar de teroristi au fost ucisi si armamentul lor capturat, iar zeci de bombe au fost dezamorsate, dupa ce au fost plantate de rebeli pe drumurile din jurul orasului locuit de crestini.

Sadad fusese in mainile fortelor de opozitie de saptamana trecuta, cand luptatori ai unor grupuri afiliate al Qaida au capturat un punct de control strategic care le-a oferit controlul intregii parti de vest a orasului.

Hezbollah se regrupeaza: 15.000 de soldati, pregatiti sa intre in Siria

Rebelii par sa fi dorit sa captureze Sadad din cauza pozitiei sale strategice langa principala autostrada de la nord de Damasc, nu din cauza ca ar fi locuit de o populatie majoritar crestina. Dar o parte din gruparile radicale ale opozitiei sunt ostile fata de minoritatea crestina, care are tendinta sa il sprijine pe Assad.

Unii luptatori ai acestor grupari radicale au distrus si profanat mai multe biserici din Sadad, in perioada in care au detinut controlul saptamana trecuta. SANA a transmis ca armata inca se afla in urmarirea luptatorilor care au fugit din Sadad in fermele din jurul orasului.

Schimb de ostatici in Siria? 10 femei acuzate ca au ajutat rebelii, eliberate

Agentia relateaza si ca rebelii au vandalizat Biserica Sfantului Theodor din Sadad si i-au deteriorat structura. O organizatie pentru drepturile omului care monitorizeaza situatia din Siria a raportat ca rebelii jihadisti au incendiat duminica seara o biserica armeneasca din orasul nordic Tel Abyad, aflat la granita cu Turcia.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Siria oras Sadad recapturat, #Siria armata recucereste oras, #Siria goneste islamisti Sadad , #Siria