Atacul asupra Siriei, intarziat, dupa o intoarcere surpriza a lui Obama

Duminica, 01 Septembrie 2013, ora 09:44
2837 citiri
Atacul asupra Siriei, intarziat, dupa o intoarcere surpriza a lui Obama
Foto: benswann.com

Presedintele americam Barack Obama a decis ca interventia militara in Siria sa nu aiba loc imediat, ci sa se astepte o aprobare din partea Congresului, ale carui dezbateri vor incepe din 9 septembrie.

Astfel, atacul militar asupra Siriei a fost, intr-un mod neasteptat, blocat sambata trecuta, dupa ce Obama a declarat ca, desi sustine folosirea fortei in cazul "celui mai grav atac cu arme chimice al secolului al XXI-lea", Statele Unite trebuie sa astepte unda verde din partea Congresului, relateaza The Guardian.

Obama a explicat ca decizia sa se bazeaza si pe faptul ca este "presedintele celei mai vechi democratii. Puterea noastra nu sta in muschi, ci in modelul pe care il prezentam, ca reprezentanti ai poporului. Merg in Congres pentru a obtine aprobare de la popor. Congresul va vota de indata ce se intoarce. Maine ii informez de ce are atata importanta pentru securitatea nationala".

A fost o intoarcere la 360 de grade a Case Albe, in conditiile in care oficialii americani au sustinut in repetate randuri, saptamana trecuta, ca o interventie in Siria este iminenta. De exemplu, vineri, secretarul de stat John Kerry a sustinut un discurs inflacarat referitor la necesitatea unei actiuni impotriva regimului lui Bashar al-Assad.

Obama: Sunt decis sa atac Siria. Poporul trebuie insa sa se pronunte

Presedintele american, Barack Obama, a anuntat, sambata seara, ca SUA au prezentat un "caz puternic" privind utilizarea armelor de catre Siria si a argumentat ca este hotarat sa loveasca regimul de la Damasc.

Presedintele SUA a aratat ca utilizarea armelor chimice de catre Siria reprezinta un "pericol la adresa securitatii nationale" si, mai mult, "pune in pericol prietenii nostri - Israel, Iordania, Turcia, Irak".

Totodata, inspectorii ONU care au investigat utilizarea armelor chimice in Siria au parasit, sambata, Damascul. In timpul vizitei, acestia au efectuat inspectii la locurile unde se crede ca regimul presedintelui Bashar al-Assad a utilizat arme chimice.

Siria: Investigatorii ONU au parasit Damascul

Ar mai putea dura inca doua saptamani inainte ca acestia sa isi prezinte raportul final. Ei nu au autorizat inca o interventie militara in Siria, insa americanii isi bazeaza decizia pe propriile informatii.

Secretarul american de Stat John Kerry s-a bazat pe serviciile americane de informatii cand a precizat, vineri seara, ca Siria a omorat, cu atacul chimic din 21 august, 1.429 de persoane, dintre care 426 de copii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Barack Obama Siria, #Barack Obama atac Siria, #Barack Obama aprobare Congres Siria, #aprobare Congres atac Siria , #Siria