Ce urmareste, de fapt, Rusia in Siria

Luni, 19 Octombrie 2015, ora 20:25
16004 citiri
Ce urmareste, de fapt, Rusia in Siria
Foto: Arhiva Hepta.ro

La aproape o luna de la implicarea militara a Rusiei in Siria, oficialii de la Kremlin admit ca scopul urmarit este mai amplu decat cel anuntat public, adica lupta impotriva gruparilor teroriste.

In realitate, tinta Moscovei este de a-l ajuta pe presedintele sirian Bashar al-Assad sa recastige cat mai multe din teritoriile pe care fortele sale le-au pierdut in fata opozantilor, inclusiv in fata rebelilor sustinuti de SUA, au declarat oficiali rusi pentru Bloomberg.

Desfasurarea militara a Rusiei, cu ajutorul aeronavelor si vaselor maritime dispuse in Marea Neagra precum si in Marea Caspica, ar putea dura cel putin un an, daca nu mai mult, a declarat unul dintre oficiali.

Presedintele Vladimir Putin isi doreste sa recastige puterea de care se bucura fosta Uniune Sovietica si sa demonstreze ca el poate dicta termenii in care se discuta cu Washingtonul.

Daca strategia sa va fi una de succes, Rusia va forta SUA si aliatii sai sa aleaga intre Assad, pe care il acuza de abuzuri comise impotriva drepturilor omului, si extremistii brutali din Statul Islamic, comenteaza sursa citata.

Rusia ii da aripi lui Assad: Armata siriana, victorie importanta impotriva Statului Islamic

Un ofiter de rang inalt al armatei ruse a declarat vineri ca de la Kremlin nu se vede nicio opozitie moderata in Siria, doar teroristii si fortele pro-Assad sustinute de Moscova.

"In Occident, vorbesc despre 'opozitia moderata', dar pana acum n-am vazut asa ceva in Siria (...) Cat de moderata poate fi orice persoana care ridica arma si lupta impotriva autoritatilor?", a declarat generalul Andrei Kartapolov, comandantul operatiunilor rusesti in Siria, pentru cotidianul Komsomolskaya Pravda.

Ministru britanic: Atacurile Rusiei au ucis sute de civili in Siria

Trasata initial pentru eliberarea oraselor cheie din vestul Siriei, campania militara a Moscovei va continua cu o ofensiva inspre nordul si estul tarii, impotriva Statului Islamic, au declarat oficiali de la Moscova, sub protectia anonimatului.

"Toata lumea intelege ca notiunea de 'terorist' admite o definitie vaga, care ii permite Rusiei sa ia in vizor drept tinte toate gruparile care pun in pericol scopul final - intarirea pozitiilor armatei siriene si sprijinirea ei pentru a recastiga controlul asupra oraselor mari", a declarat analistul rus Fiodor Luchianov.

De altfel, secretarul de stat american John Kerry a avertizat, luni, asupra situatiei din Siria. "Teama noastra a fost intotdeauna ca Rusia este acolo doar pentru a-l ajuta pe Assad, iar asta va atrage dupa sine si mai multi jihadisti, mai mult haos, mai multi refugiati", a declarat oficialul american in timpul unei vizite in Spania.

In timp ce Vladimir Putin isi foloseste calitatile diplomatice personale pentru a-si atinge scopul urmarit, cu mai mult sau mai putin succes, John Kerry a anuntat public ca saptamana viitoare va avea intalniri cu lideri din Turcia, Rusia, Arabia Saudita si Iordania, intr-un nou efort de negociere politica a situatiei din Siria. Conform Interfax, sefii diplomatiilor din SUA, Rusia si Arabia Saudita s-ar putea intalni in curand, la Viena.

Turcia s-a saturat si ameninta ca va dobori avioanele rusilor

Conform Bloomberg, Vladimir Putin crede ca presedintele Assad, ale carui forte mai controleaza la ora actuala doar un sfert din teritoriul sirian si circa 60% din populatie, trebuie sprijinit, astfel incat Rusia sa poata exercita rolul dominant in negocierile ce vor avea loc, au declarat surse care au participat la o intalnire privata intre liderii rusi, care a avut loc la inceputul acestei luni.

Neagu Djuvara: Sa nu ne fie teama. Rusia e o tara pe cale disparitie. Juncker e un bou

Rusia ar fi incercat sa se decupleze de la WWW. Pregatiri pentru un blocaj in cazul unei crize politice interne?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Putin Rusia Siria, #Rusia bombardament Siria , #Siria