Cifrele cutremuratoare ale razboiului din Siria: Cati oameni au fost ucisi si raniti pana acum

Joi, 11 Februarie 2016, ora 13:58
6353 citiri
Cifrele cutremuratoare ale razboiului din Siria: Cati oameni au fost ucisi si raniti pana acum
Foto: Arhiva Ziare.com/Anca Magurean

Peste 10% din populatia Siriei a fost ucisa sau ranita de la inceputul razboiului civil, in martie 2011, se arata intr-un nou raport facut public joi.

Publicat de Centrul Sirian pentru Cercetarea Politicilor (CSCP) si intitulat "Confruntarea fragmentarii", raportul estimeaza ca peste 470.000 de persoane au fost ucise, direct sau indirect, iar 1,9 milioane ranite, scrie Newsweek.

Razboiul din Siria se termina in sfarsit? Rusii propun o data pentru incetarea focului

In 2014, ONU a incetat sa mai adune date despre victimele razboiului civil din Siria, din cauza accesului extrem de dificil. La acea vreme, bilantul mortilor era de circa 250.000, aproape jumatate din recenta estimare a CSCP.

Speranta de viata in Siria a scazut de la 70 de ani, in 2010, la putin peste 55 de ani, in 2015, iar economia acestei tari a pierdut aproximativ 225 de miliarde de dolari.

"Folosim metode foarte riguroase de cercetare si suntem siguri de aceste cifre", a declarat autorul raportului, Rabie Nasser, pentru The Guardian.

ONU acuza: Ce se intampla in Siria e exterminare. Assad e mai rau ca Statul Islamic!

"Numarul mortilor indirecte va fi si mai mare in viitor, desi majoritatea ONG-urilor si ONU le ignora. Credem ca ONU a subestimat numarul victimelor din cauza lipsei accesului la informatie in timpul crizei", a aratat el.

Noile cifre vin la o zi dupa ce Comitetul International al Crucii Rosii (CICR) a avertizat ca recentele confruntari din provincia Alep au fortat aproximativ 55.000 de oameni sa isi paraseasca locuintele.

Marturii din Alep, orasul sirian macinat de razboi

Regiumul lui Assad incearca sa recucereasca orasul strategic Alep din ghearele Statului Islamic, ajutat de aviatia rusa si militiile iraniene, iar populatia civila are de suferit cel mai mult de pe urma acestei ofensive. Asta pentru ca autoritatile siriene au intrerupt livrarea de ajutoare in zona.

"Temperaturile sunt extrem de scazute si, fara hrana, apa si adapost, oamenii incearca sa supravietuiasca in conditii precare", a declarat Marianne Gasser, seful CICR in Siria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#bilant morti Siria, #morti razboi siria, #oameni ucisi Siria , #Siria