Marturie din iadul sirian: Dupa ce ii omorau le puneau un numar pe frunte - Interviu video

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 18 Noiembrie 2016, ora 10:16
23529 citiri
Marturie din iadul sirian: Dupa ce ii omorau le puneau un numar pe frunte - Interviu video

Bombe, masacre aproape zilnice, sute de mii de oameni in puscarii, scoli si fabrici transformate in inchisori in care mor mii de persoane. Familii intregi arestate cu tot cu copiii. 7.500 de violuri in inchisori, dintre care 400 asupra unor minore. Sunt o mica parte din cifrele tragediei din Siria prezentate de Samira ALmasalmah, vicepresedintele Coalitiei nationale a fortelor revolutionare si de opozitie siriene.

Fost redactor-sef al unuia dintre cele trei cotidiane siriene, prima femeie ajunsa in aceasta functie in Siria, Samira Almasalmah a fost nevoita sa-si paraseasca tara si lupta de la Viena si Istanbul cu regimul Bahar al Assad.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Samira Almasalmah a explicat ca Statul Islamic a fost consecinta regimului lui Assad, care este controlat de Rusia, si a reprosat ca SUA au facut prea putin pentru a opri razboiul din Siria.

"Hotararea de a opri razboiul este una internationala, nu depinde de noi. Daesh este o grupare terorista si este un pericol pentru toata lumea, nu doar pentru Siria. Dar regimul, prin violenta sa, a generat acesti extremisti. Avem nevoie de hotarari internationale care sa ne ajute sa oprim terorismul de stat, care omoara propriul popor. Daca il oprim, totul se rezolva".

Care este situatia acum in Siria?

Este continuarea razboiului inceput acum 4-5 ani, de catre regimul sirian si fortele ruse. Chiar ieri (marti - n.red.) au fost trei masacre in trei orase, in care au murit 23 de oameni, au fost atacuri asupra a trei spitale. Printre victime sunt femei si copii.

Este un conflict atipic, cu cel putin trei parti. Care ar putea fi totusi solutia pentru Siria?

Rusia este de partea regimului, e forta cea mai puternica. Exista si ISIL, extremistii care lupta in Siria, si opozitia moderata care lupta impotriva lor. Mai putin de 10% dintre lovituri vizeaza ISIL, restul sunt pe zonele moderate, democratice, de opozitie. 90% din atacuri lovesc oamenii neajutorati, copii, oameni care nu sunt implicati in razboi.

Hotararea de a opri razboiul este una internationala, nu depinde de noi. Regimul Bashar nu vrea sa inceteze razboiul, ci sa castige. Toate armistitiile nationale si internationale au fost incalcate de regim. Trebuie deci o hotarare internationala a marilor puteri, care sa aduca pacea.

Si ce va face sa credeti ca Bashar al-Assad ar respecta-o cat timp ati spus ca pana acum a incalcat toate armistitiile? Ce l-ar putea determina sa respecte o asemenea hotarare?

ONU poate lua aceasta hotarare chiar daca Rusia se opune si poate impune regimului sirian sa inceteze atacurile. Rusia foloseste Siria ca pe o forma de presiune ca sa castige in alte zone. Si noi stim bine ca hotararea regimului e hotarare ruseasca, de fapt.

Tocmai de aceea, avand in spate sustinerea Rusiei, ce il poate determina pe Assad sa respecte o hotarare a ONU?

Comunitatea internationala nu poate accepta sa moara in continuare oameni si poate ca prin ONU sa opreasca razboiul.

Inteleg ca din punctul dvs raul cel mare este regimul Assad, nu ISIL - Daesh?

Daesh este o grupare terorista si este un pericol pentru toata lumea, nu doar pentru Siria. Dar regimul, prin violenta sa, a generat acesti extremisti. Atrocitatea regimului impotriva populatiei a facut ca aceasta sa accepte orice grupare care lupta impotriva regimului. Asa au aparut extremistii. Asa s-au extins ISIL si Al Nusra. Avem nevoie de hotarari internationale care sa ne ajute sa oprim terorismul de stat, care omoara propriul popor. Daca il oprim, totul se rezolva.

Va simtiti in pericol ca adversara a lui Assad?

Cand m-am opus regimului chiar eram in Siria si nu mi-a fost frica. Cateodata libertatea are costuri mari. Acum traiesc intre Istanbul si Viena. Nu mi-e frica pentru mine. Copiii mei sunt in Europa. Ma tem pentru oamenii ramasi in Siria. Si Assad ar trebui sa se gandeasca, traieste acolo, copiii lui sunt acolo. Ar trebui sa opreasca razboiul impotriva poporului.

Alegerea lui Donald Trump in SUA este aducatoare de speranta sau dimpotriva pentru Siria?

America nu e condusa de o persoana, ci de institutii. Poate sa influenteze putin hotararile in favoarea sau defavoarea opozitiei siriene. America nu a prea oferit nimic pentru Siria si opozitia siriana. Putea rezolva razboiul din Siria cum a rezolvat in alte parti. Dar suntem siguri ca institutiile din America vor lucra pentru a aduce pacea in Siria.

Ce traiesc in mod real oamenii in Siria? Ce ii goneste de acasa?

Cand cad bombele, oamenii nu au unde sa se duca. Cand cladirile sunt atacate nu conteaza cine e in ele, femei, copii, batrani, militanti. Assad vrea sa distruga anumite cartiere, ca sa alunge oamenii de acolo. Cei care scapa vor sa fuga.

Cati sunt in inchisori?

Sute de mii. Si sunt mii de care nu stim nimic. Familiile ii cauta.

Care e acuzatia oficiala?

Ca sunt in favoarea revolutiei siriene si a libertatii. Orice om care cere libertate e criminal in regimul sirian.

Sunt si copii arestati?

Exista multi minori, exista femei care au nascut in inchisori. Sunt familii intregi arestate cu tot cu copii. Bomba nu deosebeste intre femei si barbati. Numai pana in martie 2015 bombardamentele regimului au ucis 18.500 de femei. 6.850 de femeie au fost arestate, 225 minore. Mai sunt 2.500 in inchisori. Comisiile de drepturile omului au constatat 7.500 de violuri in inchisori, dintre care 400 asupra unor minore.

In Siria prima victima e femeie. Si Daesh a omorat 159 de femei si are 520 arestate. Omorarea cu pietre a patru femei a fost filmata. Daesh a transfomat femeia in sclava. Este victima si a regimului si a teroristilor Daesh, sufera si pentru ea, dar si cand ii e ucis sotul sau copilul.

Unde sunt atatea inchisori pentru sute de mii de oameni?

Sunt multe aresturi secrete, au fost si scoli, fabrici, baze militare transformate in inchisori. Am cerut ministrului care negociaza intre putere si regim sa faca o comisie pentru ca macar sa stim unde sunt prizonierii.

In inchisori au avut loc si executii in masa?

Pana acum avem confirmate 11 mii de decese in inchisori. Este o persoana anonima care isi spune Cezarul si care a scos peste 5.000 de poze de oameni omorati in inchisoare. Dupa ce ii omorau le puneau un numar pe frunte si ii fotografiau. Pozele au fost depuse la Tribunalul international.

Chiar ieri (marti, n.red.) Congresul american a acceptat aceasta lucrare si cred ca va lua niste decizii. E un semnal al institutiilor americane ca regimul din Siria e unul criminal.

Credeti ca refugiatii din Siria se vor putea adapta vreodata cu adevarat in Europa occidentala la randul ei nepregatita pentru acest val?

Siria e leaganul civilizatiei, asa ca sirienii se pot integra in orice mediu. Poporul sirian e usor adaptabil, ii place sa munceasca, are rabdare. Sirienii vor sa munceasca, nu sa cerseasca.

Europa e destabilizata, exista deja o reactie adversa fata de migranti, inclusiv fata de sirieni. Nu va temeti de amplificarea lui?

Popoarele din Europa sunt mai mult adeptele drepturilor omului decat reactive fata de migranti. Societatea va depasi acest pericol.

Impartasiti suspiciunea ca printre migranti sunt si teroristi?

Conducatorii Daesh au venit din Europa. Orice societate are extremisti. Noi avem un proverb: omul este copilului mediului sau. Si mediul din Siria nu e unul extremist.

Se vor mai intoarce sirienii dupa incetarea conflictului?

Majoritatea sirienilor se vor intoarce imediat dupa incetarea razboiului. Siria e o tara frumoasa, bogata si ii poate primi inapoi.

Daca va uitati in urma, cum a fost posibil ca o tara bogata, una dintre cele mai civilizate ale Orientului, sa ajunga in situatia dramatica de acum? Nu a fost undeva si o greseala a societatii?

Regimul securist din Siria a impins lucrurile acolo unde au ajuns. La dictatura. Este o poveste de 50 de ani. Assad a mostenit tara de la tatal lui. Hafez al-Assad a creat o armata si servicii secrete care sa il serveasca pe el, nu poporul.

Va intreb pentru ca regimurile devin dictatoriale in timp, cu complicitatea unei anumite pasivitatii a societatii care tolereaza derapaje initiale, pana cand se ajunge la cele care nu mai pot fi corectate.

Serviciile secrete au fost mult mai puternice decat societatea si au inspaimantat pe toata lumea. Erau numai arestari. De aceea lumea tacea din gura. Cand a venit Bashar am crezut ca acest tanar, care a invatat afara, a trait in Europa cativa ani, poate schimba aceste metode. Primii lui ani au fost primavara Levantului. Si toti cei care au crezut ca va fi bine au fost arestati.

Noi am crezut ca acest tanar poate schimba totul in bine. Eu am fost una dintre membrele acestui grup. Am avut de ales intre a apara regimul pentru toate atrocitatile sau sa-mi respect principiile. Toti care am fost parte din grupul care am crezut in Bashar suntem impotriva lui.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#razboi Siria Rusia SUA, #atrocitati Bashar Siria , #Siria