Siria: Assad, primul interviu dupa atacul chimic

Luni, 26 August 2013, ora 10:01

   

Siria: Assad, primul interviu dupa atacul chimic
Presedintele sirian Bashar al-Assad a acordat, unei publicatii ruse, primul interviu de dupa atacul chimic de la Damasc. Assad neaga ca fortele sale au folosit arme chimice si a avertizat SUA ca orice interventie militara va esua.

"Esecul pandeste SUA la fel ca in celelalte razboaie pe care le-a declansat, incepand cu Vietnamul si pana in zilele noastre", a avertizat Assad in paginile publicatiei ruse Izvestia, potrivit Reuters.

Nu trebuie trecuta cu vederea alegerea lui Assad, de a acorda un interviu unei publicatii ruse: intr-un moment in care comunitatea internationala este revoltata de moartea a sute de civili intr-un posibil atac chimic al fortelor guvernamentale siriene si se vorbeste despre o posibila interventie militara, Rusia a continuat sa ramana singurul aliat al regimului de la Damasc.

Rusia chiar si-a exprimat ingrijorarea, luni, ca Washingtonul va raspunde militar la atacul in care se crede ca au fost utilizate arme chimice, si a cerut retinere de la SUA.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, ar fi fost alarmat de declaratia SUA, conform careia faptul ca Assad a permis comisiei ONU de ancheta a atacurilor chimice din Siria, aflata deja in tara, sa inspecteze locul unde s-ar fi petrecut, miercurea trecuta, incidentul, vine "prea tarziu pentru a fi credibil". Moscova se teme ca aceasta declaratie ar semnala ca este posibil un raspuns militar.

Mai mult, Rusia considera ca rebelii se afla in spatele atacului chimic.

Luni, expertii ONU vor inspecta locul unde un gaz otravitor a provocat moartea a sute de persoane in Damasc. SUA si aliatii sai sustin insa ca permisunea vine prea tarziu si dovezile au fost distruse de bombardamentele guvernamentale neobosite timp de cinci zile in acea zona.

In capitalele occidentale, in zilele ce au trecut de la atac, s-au auzit tot mai multe voci care cer actiuni militare pentru a pedepsi ceea ce pare a fi cel mai devastator atac cu arme chimice din lume, din ultimii 25 de ani.

ONU si Damascul au cazut de acord asupra unei incetari a focului cat timp inspectorii sunt in zona. Medicins sans Frontieres sustine ca cel putin 355 de persoane au murit la trei spitale in urma unor simptome de otravire, in vreme ce rebelii au pus cifra la 500-1.000, unii mergand pana la 1.300 de morti.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de2627 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
janvaljean
rank 5
De cine sunt finantati rebelii sirieni care au folosit arme chimice
Binenteles de CIA,la fel cum ii finantau pe muhajedini in timpul ocupatiei rusesti a Afganistanului sau pe rebelii contras in Nicaragua,pe revolutionarii implicati in asazisa primavara araba,etc,etc,etc.................
DR.STRANGELOVE
rank 5
Assad este coada shiita de topor a rusilor
si calaul majoritatii sunite. Degeaba mai da interviuri prin Pravda, moa rtea il pandeste la coltz. Iar cand sunitii majoritari vor ajunge la putere in Siria, rusnacii vor fi alungati din Tartus. Pentru ca acest lucru firesc sa nu se intample, rusii ii acopera genocidul si umplu mass media cu balivernele lor urat-mirositoare.
amenam
rank 5
Doctore,
iti spun ceva.Nu o sa ajunga nici un sunnit la putere.O sa devina raiul Al Qaeda.Ai vazut link-ul din New York Times.O sa mai discutam dupa ce cade Assad.
DR.STRANGELOVE
rank 5
Da.
Noroc cu intzeleptzii rusi, altfel ocupau islamistii tot globul. :)
DR.STRANGELOVE
rank 5
@JeanValjean
Allahu akhbar! Jos Basescu si Departamentul de stat! :)

PS. Dar pe minoritarul alawit Assad cine il finanteaza si inarmeaza? Bineinteles, rusii si iranienii. Dar el are voie, dupa parerea dvs. exemplar de impartziala :)
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor