SUA, Marea Britanie si Franta au atacat Siria - filmul evenimentelor, cum s-au pozitionat tarile lumii si ce urmeaza

Sambata, 14 Aprilie 2018, ora 21:44
57020 citiri
SUA, Marea Britanie si Franta au atacat Siria - filmul evenimentelor, cum s-au pozitionat tarile lumii si ce urmeaza
Foto: captura Video

Statele Unite, Franta si Marea Britanie au lansat, sambata dimineata, un atac cu rachete in Siria pentru a sanctiona regimul presedintelui Bashar al-Assad dupa atacul cu arme chimice comis la periferia orasului Damasc, in urma cu doar cateva zile. Fortele siriene au ripostat, doborand mai multe rachete inamice. Moscova a considerat ca atacul e o jignire la adresa presedintelui Rusiei si a anuntat ca va lua masuri.

Cu putin inainte de ora 5:00, ora Damascului, in preajma capitalei siriene s-au auzit mai multe explozii puternice, potrivit The Guardian. Atacul armat lansat de SUA, Franta si Marea Britanie ca raspuns la faptul ca regimul Assad a folosit arme chimice a fost confirmat de presedintele Donald Trump, intr-un discurs adresat natiunii americane. Trump a mai spus si ca cele trei state nu se vor opri aici.

"Actiunea lansata in colaborare cu britancii si francezii impotriva acestor atrocitati va presupune angajarea tuturor resurselor statelor noastre: militare, economice si diplomatice. Suntem pregatiti sa sustinem acest raspuns pana cand regimul sirian va inceta sa mai foloseasca agenti chimici interzisi", a precizat Donald Trump.

Ulterior, dupa cateva ore, Donald Trump a transmis un nou mesaj pe Twitter in care a laudat executia operatiunilor occidentale din Siria.

"Un atac perfect executat noaptea trecuta. Le multumesc Frantei si Marii Britanii pentru intelepciunea lor si pentru forta armatelor lor excelente. Nu am fi putut avea rezultate mai bune. Misiune indeplinita!", a scris Trump pe Twitter.

Premierul britanic Theresa May a declarat ca tara sa a luat parte la atac, in conditiile in care "nu s-a gasit nicio alternativa viabila la folosirea fortei, in acest caz", potrivit BBC.

Totodata, presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a argumentat ca bombardamentele au fost necesare pentru ca se depasise o "linie rosie" prin folosirea armelor chimice.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anuntat ca sustine actiunea SUA si a aliatilor si ca aceasta este in interesul poporului sirian.

"Sustin actiunile pe care le-au luat Statele Unite, Marea Britanie si Franta. Acestea vor reduce capacitatea regimului (lui Bashar al-Assad) de a mai ataca poporul sirian cu arme chimice", a precizat secretarul general Jens Stoltenberg.

Sambata dupa amiaza, Consiliul NATO s-a reunit intr-o sedinta extraordinara, la Bruxelles, pentru a discuta consecintele atacului.

La finalul intalnirii, membrii Aliantei Nord-Atlantice si-au exprimat sustinerea pentru operatiunile desfasurate de cele trei state ca raspuns la atacul cu arme chimice pe care regimul sirian l-ar fi lansat pe 7 aprilie in Douma.

Raidurile "au deteriorat capacitatea Siriei de a lansa noi atacuri si au trimis in acelasi timp un mesaj clar care va descuraja alte atacuri", a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, intr-o conferinta de presa.

Au fost vizate trei tinte si cel putin trei civili ar fi fost raniti

Potrivit Pentagonului, au fost atacate doar unitati in care se produceau si se stocau arme chimice, iar actiunile militare nu s-au soldat cu victime.

Surse din presa siriana citate de CNN sustin, insa, ca trei civili au fost raniti in atac.

"Traiectoria mai multor rachete interceptate a fost schimbata, iar acest lucru s-a soldat cu ranirea a trei civili", potrivit Syria TV.

In cadrul unei sedinte a Pentagonului, generalul Joseph Dunford a anuntat ca atacurile cu rachete de croaziera au avut urmatoarele tinte:

  • un laborator de cercetare din preajma Damascului, in care s-ar fi produs arme chimice
  • un depozit de arme chimice din vestul localitatii Homs
  • un depozit de echipamente necesare folosirii armelor chimice din aceeasi zona

Dunford a spus ca tintele au fost alese astfel incat posibilitatea sa existe victime din randurile armatei ruse sa fie cat mai scazuta.

Secretarul James Mattis, responsabil cu probleme de aparare, a precizat ca potrivit informatiilor pe care le detine, SUA nu a suferit nicio pierdere in urma atacului.

Mattis a mai precizat ca actiunea militara s-a terminat, iar SUA, Franta si Marea Britanie nu vor lansa noi atacuri la adresa Siriei.

Parerea oficialului american nu este, insa, pe deplin impartasita de ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian. In timpul unui interviu acordat postului de radio BFMTV, Le Drian a sustinut ca daca regimul lui Bashar al-Assad va incarca din nou "linia rosie", nu exclude lansarea altor atacuri, potrivit CNN.

Ministrul francez de Externe a declarat, insa, ca momentan nu se pune problema in acest fel, in conditiile in care obiectivul atacului de sambata a fost atins, iar cea mai mare parte a arsenalului chimic sirian a fost distrusa.

Cu ce arme a atacat fiecare dintre cele trei state

Fiecare dintre cele trei state a participat la atac cu avioane performante, care au le-au permis militarilor sa nu se expuna riscului de a fi doborati de fortele siriene.

Marea Britanie a atacat cu patru avioane de lupta Tornado, echipate cu rachete Storm Shadow cu focoase de 400 de kilograme, potrivit Ministerului britanic al Apararii, citat de CNN. Avioanele au decolat de la baza fortelor aeriene britanice din Akrotiri (Cipru) din partea de est a Marii Mediterane.

Franta a folosit in atac avioane Rafale, care au decolat de pe teritoriul sau si au lansat tot rachete Storm Shadow. Presedintia franceza a postat pe Twitter un film cu decolarea avioanelor spre Siria.

Americanii n-au dat inca publicitatii informatii cu privire la rachetele folosite. Avioanele angajate in lupta au fost, insa, bombardiere B-1B, care pot lansa rachete cu focoase de 450 de kilograme la distante de 370 de kilometri.

Fortele siriene au ripostat

Fortele siriene au ripostat, potrivit presei de la Damasc, doborand mai multe rachete.

Un oficial sirian a declarat pentru Reuters ca Damascul se astepta la atac si ca a evacuat de cateva zile obiectivele lovite de rachetele de croaziera.

"Am primit avertismente din partea Rusiei si am evacuat acele baze in urma cu cateva zile", a declarat oficialul sirian. Acesta a mai apreciat ca in jur de 30 de rachete de croaziera au fost lansate de SUA, Marea Britanie si Franta catre Siria si ca o treime dintre acestea au fost doborate de fortele Damascului.

Cateva ore mai tarziu, insa, Ministerul rus al Apararii a sustinut ca SUA, Marea Britanie si Franta au lansat peste o suta de rachete in Siria si ca acestea n-au vizat doar obiective militare, ci si unele civile. Iar daca multe dintre rachetele occidentalilor nu si-au atins tinta a fost pentru ca sirienii le-au doborat folosind echipamente sovietice vechi de 30 de ani.

"Sistemele antiaeriene S-125, S-200, Buk si Kvadrat ale sirienilor au fost folosite in operatiunile de interceptare a rachetelor. Sunt sisteme fabricate in Uniunea Sovietica in urma cu peste 30 de ani", a transmis Ministerul rus al Apararii, citat de agentia TASS.

Rusia anunta ca va lua masuri, Putin a cerut reuniune de urgenta la ONU

La scurta vreme dupa ce a avut loc atacul, ambasada Rusiei a anuntat ca aceste actiuni vor avea consecinte. Ambasadorul Rusiei in Statele Unite, Anatoly Antonov, a precizat intr-un mesaj postat pe pagina de Twitter a institutiei, ca totul s-a intamplat asa cum prevazuse Rusia.

"Cele mai negre temeri s-au adeverit. Nimeni n-a ascultat avertismentele noastre. Se implementeaza acum un scenariu dinainte stabilit. Din nou suntem amenintati. Avertizam ca astfel de actiuni nu vor ramane fara consecinte.

Toata raspunderea pentru aceste actiuni apartine Washingtonului, Londrei si Parisului. Sa-l insulti pe presedintele Rusiei e inadmisibil. America - posesoarea celui mai mare arsenal de arme chimice - n-are dreptul sa acuze alte state.

De asemenea, purtatorul de cuvat al MAE rus, Maria Zakharova, a acuzat Statele Unite ca au intervenit in Siria tocmai cand acest stat avea sansa unui viitor pasnic.

"Cei responsabili se pretind liderii morali ai lumii si isi declara exclusivitatea si unicitatea. De fapt, este nevoie de un fel particular de unicitate sa ataci capitala Siriei intr-un moment in care tara a primit in sfarsit o sansa de pace", a spus Zakharova.

La cateva ore dupa atac, presedintele rus, Vladimir Putin, a cerut o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta situatia creata, pe care a catalogat-o drept o "agresiune".

Cerere la care ONU a raspuns pozitiv: O sedinta de urgenta a Consiliului de Securitate a fost convocata pentru sambata la ora 17:00 (ora Romaniei).

De cealalta parte, Casa Alba a prezentat dovezile pe baza carora s-a decis atacul si a sustinut ca acestea sunt "credibile " si "concludente".

Ce s-a intamplat la reuniunea de la ONU

In cadrul reuniunii de urgenta a Consiliul de Securitate, ambasadoarea americana la ONU, Nikki Haley, a avertizat ca Statele Unite sunt pregatite sa declanseze noi lovituri in cazul unui alt atac chimic in Siria.

"Suntem increzatori ca am afectat serios programul de armament chimic al Siriei. Suntem pregatiti sa mentinem aceasta presiune, daca regimul sirian este suficient de nebun sa ne testeze vointa", a declarat Nikki Haley, transmit Reuters si AFP.

"Daca regimul sirian foloseste din nou acest gaz otravitor, Statele Unite sunt pregatite sa loveasca din nou", a afirmat ambasadoarea.

Totodata, Rusia a propus un proiect de rezolutie in Consiliul de Securitate al ONU in care cere condamnarea "agresiunii impotriva Republicii Arabe Siriene de catre SUA si aliatii lor cu incalcarea dreptului international si a Cartei ONU".

Consiliul de Securitate al ONU nu a adoptat insa proiectul.

In favoarea rezolutiei au votat doar Rusia, China si Bolivia. Alte patru tari s-au abtinut, iar opt au votat impotriva, informeaza Reuters si AFP.

Iranul ramane de partea Siriei si anunta ca atacul va avea consecinte

Si Iranul a avertizat ca atacul cu rachete de croaziera lansat de SUA si aliatii sai asupra Siriei va avea "consecinte in regiune", pe care coalitia va trebui sa si le asume.

"Statele Unite si aliatii n-au nicio dovada ca Siria a folosit arme chimice. Fara macar sa astepte ca Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice sa adopte o pozitie in acest caz, a atacat. Coalitia va fi, deci, responsabila pentru consecintele din regiune ale acestei actiuni aventuriste", a spus ministrul iranian de Externe, Bahram Ghassemi, citat de The Guardian.

Iranul este, alaturi de Rusia, un sustinator al regimului lui Bashar al-Assad. La fel ca si oficialii rusi, cei de la Teheran au sustinut inca de saptamana trecuta ca Occidentul foloseste asa-zisele atacuri cu arme chimice de la Damasc pentru a submina regimul politic al lui Assad.

Canada si Australia sustin atacurile

Canada si Australia au anuntat, sambata, ca sustin atacurile lansate de SUA, Marea Britanie si Franta.

"Canada sustine decizia Statelor Unite, Marii Britanii si Frantei de a actiona impotriva abilitatii regimului Bashar al-Assad de a lansa atacuri chimice impotriva propriului popor. Vom continua sa lucram cu partenerii nostri internationali pentru a investiga atacul chimic din Siria. Cei responsabili trebuie adusi in fata justitiei", a declarat Justin Trudeau, prim-ministrul Canadei.

Marise Payne, ministrul australian al Apararii, a transmis ca si tara sa sustine actiunea militara a aliatilor impotriva regimului de la Damasc.

"Australia sustine aceste atacuri, care demonstreaza ca a fost dat un raspuns proportional. A fost transmis un mesaj clar catre Bashar al-Assad si catre sustinatorii sai, Rusia si Iran, ca utilizarea armelor chimice nu va fi tolerata", a precizat ministrul australian al Apararii.

China sustine ca aliatii au incalcat normele internationale

Beijingul considera ca atacul desfasurat de SUA, Marea Britanie si Franta impotriva Siriei reprezinta o incalcare a normelor de drept international si indeamna toate partile implicate sa initieze un dialog, a transmis Ministerul de Externe al Chinei, relateaza agentia Reuters.

Hua Chunying, purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, a declarat ca Beijingul se opune utilizarii fortei pe arena internationala si a adaugat ca orice actiune militara efectuata fara acordul Consiliului de Securitate al ONU incalca principiile de baza ale dreptului international.

Citeste despre toate reactiile in urma atacului asupra Siriei.

Sirienii au iesit in strada, presedintele Bashar al-Assad s-a purtat ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic

Sute de sirieni s-au adunat, dupa atac, in pietele publice si flutura steaguri ale tarii, claxonand indelung si scandand lozici de sfidare a occidentalilor, relateaza Washington Post.

Presedintia tarii a postat pe contul sau de Twitter, la foarte scurt timp dupa atac, mesajul: "Nu ne puteti umili sufletele!". In scurt timp, institutia a postat un al doilea videoclip, in care apare Bashar al-Assad sosind la birou, ca si cum in tara ar fi liniste deplina, iar atacul cu rachete lansat de coalitia de state occidentale nici n-ar fi avut loc cu cateva ore in urma. "E o dimineata a stabilitatii", a scris Presedintia de la Damasc pe Twitter.

Cateva ore mai tarziu, intr-o convorbire telefonica cu omologul sau iranian Hassan Rohani, Bashar al-Assad a spus ca este mai hotarat ca oricand sa "lupte impotriva terorismului" in Siria, dupa atacurile occidentale: "Aceasta agresiune nu face decat sa intareasca hotararea Siriei de a continua sa lupte si sa invinga terorismul, pe fiecare parcela de teritoriu".

Un atac previzibil

Presedintele american, Donald Trump, avertizase inca de miercuri, 11 aprilie, ca Statele Unite vor ataca Siria, din cauza unui presupus atac chimic atribuit Administratiei Bashar al-Assad si petrecut in localitatea Duma.

Administratia Bashar al-Assad si Rusia au negat implicarea in respectivul incident. Mai mult chiar, Moscova a sustinut ca are dovezi concrete cu privire la faptul ca respectivul atac ar fi fost comis, de fapt, de o organizatie umanitara numita Castile Albe, ajutata de Marea Britanie, fiind o inscenare care ar urma sa fie pretext pentru o operatiune militara si rasturnarea lui Bashar al-Assad de la putere.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#SUA aliati atac Siria, #Siria atacata , #Siria