Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Consilier prezidential: Nu e sigur atacul in Siria, sa dam o sansa diplomatiei Interviu

Vineri, 30 August 2013, ora 16:39
2242 citiri
Consilier prezidential: Nu e sigur atacul in Siria, sa dam o sansa diplomatiei Interviu

Consilierul prezidential Iulian Fota, seful Departamentului pentru Securitate Nationala, spune ca e nevoie de prudenta in cazul Siriei si ca, desi parea iminent acum cateva zile, interventia militara in aceasta tara nu e batuta in cuie.

Fota afirma, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca sunt sanse si ca situatia sa fie rezolvata pe cale diplomatica, mai ales dupa ce foarte multe cancelarii occidentale au devenit mult mai prudente.

"Prudenta, o sansa jocului diplomatic pana in ultima clipa, poate in al 12-lea ceas se obtine un acord care sa duca la recunoasterea unor greseli. Sanctionarea atacului (cu arme chimice-n.r.) poate fi facuta si prin declaratii politice si asumarea de obligatii.

A fost un pic de frenezie acum cateva zile in privinta unui atac militar, dar acum jocul a revenit pe o panta diplomatica", a declarat consilierul presedintelui Basescu.

Citeste mai jos interviul acordat Ziare.com de consilierul prezidential pentru Securitate Nationala, Iulian Fota:

Care sunt piedicile in calea unei interventii militare in Siria, de ce au aparut ezitari in ultimul timp?

Folosirea fortei e totdeauna un scenariu limita in relatiile internationale si e firesc ca lumea sa fie preocupata de el. Pe de alta parte, inca nu suntem in momentul ala. Presa grabeste un pic lucrurile.

Cat timp procesul diplomatic e in desfasurare, sunt negocieri in curs si sunt sanse ca procesul sa dea rezultate, trebuie sa-i dam si noi o sansa. Am senzatia ca lumea nu vrea ca procesul de negocieri sa reuseasca, pune prea mult accent pe procesul militar. Senzatia mea e ca si presa ar trebui sa dea dovada de putina prudenta.

Atacul militar e o varianta, speram sa nu ajungem acolo, e cea mai proasta.

E posibil ca rebelii sa fi dat cu arme chimice pentru a determina un atac? Sunt informatii care circula in ultimul timp in sensul asta.

Informatiile care conteaza sunt informatiile care sunt asumate de o tara sau de o organizatia internationala, cea mai importanta fiind ONU. Restul sunt speculatii si nu au valoare, poate mai rau incurca. ONU e cea care trebuie sa vorbeasca prima. Evident, sunt importante si informatiile care vin pe canalele nationale, pentru ca in momentul in care un stat pune aceste informatii la dispozitia presei, si le asuma.

Daca va fi interventie, ar putea fi o interventie sub umbrela ONU sau Rusia nu va putea fi convinsa sa renunte la dreptul de veto?

Pe datele pe care le avem in momentul asta, sansele ca Rusia sa fie de acord sunt mici. Depinde ce va spune o rezolutie ONU, Rusia nu e impotriva unei rezolutii, ci impotriva anumitor idei care ar fi reflectate intr-o rezolutie ONU, mai ales cele care ar putea justifica sau legitima schimbarea unui conducator prin forta.

Si Occidentul, in special Statele Unite, au spus "nu intentionam schimbare de regim". Intr-un fel, au simplificat procesul de negociere scotand aceasta intrebare esentiala din ecuatie, simplificand-o.

Dar pentru niste lovituri punctuale, care sa elimine doar armele chimice, poate fi convinsa Rusia?

Putem specula, dar nu are niciun sens.

Oricum, eu sesizez in ultimele doua zile o temperare, am senzatia ca acel cuvant folosit de presedintele Basescu, prudenta, a devenit cuvantul cheie al mai multor cancelarii, occidentale sau neoccidentale. Acum 3 zile parea o chestiune iminenta atacul, parea o chestiune de ore. Acum se vorbeste de zile, s-a dat un termen inspectorilor ONU sa-si prezinte informatiile. Prudenta e un cuvant extrem de important, e o situatie extrem de delicata, orice graba poate avea consecinte nefaste.

In cazul in care in Siria se pune problema unei interventii sub egida NATO, Romania poate sta deoparte, ca membru al Aliantei?

Nu trebuie sa discutam situatii ipotetice, nu are sens sa speculam. Prudenta e cuvantul cheie. Presedintele Basescu a fost extrem de inteligent cand a accentuat cuvantul asta, experienta dansului e foarte mare. As putea sa va dau niste exemple de cancelarii mari care au folosit cuvantul prudenta, dupa noi.

Prudenta, o sansa jocului diplomatic pana in ultima clipa, poate in al 12-lea ceas se obtine un acord care sa duca la recunoasterea unor greseli. Sanctionarea atacului (cu arme chimice-nred) poate fi facuta si prin declaratii politice si asumarea de obligatii.

A fost un pic de frenezie acum cateva zile in privinta unui atac militar, dar acum jocul a revenit pe o panta diplomatica, n-am epuizat toate solutiile diplomatice. In primul rand, ONU trebuie sa se pronunte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Fota interventie Siria, #consilier prezidential prudenta Siria , #Siria
Comentarii