Costurile razboiului din Siria vor afecta generatii de acum inainte (raport World Vision)

Marti, 08 Martie 2016, ora 21:50
3503 citiri
Costurile razboiului din Siria vor afecta generatii de acum inainte (raport World Vision)
Foto: Arhiva Hepta.ro

Prabusirea economica a Siriei provocata de razboi va afecta generatii de acum inainte, inclusiv din cauza numarului mare de copii care sunt privati de educatie scolara, avertizeaza organizatia World Vision, intr-un raport publicat marti.

Potrivit World Vision, costurile refacerii dupa cinci ani de conflict ar putea ajunge la aproape 700 de miliarde de dolari, chiar daca razboiul s-ar incheia in acest an, o cifra apropiata de valoarea de piata a gigantului american Apple, informeaza Reuters.

"Razboiul din Siria a zdruncinat vietile a peste 8 milioane de copii. Daca nu actionam acum, acest razboi nu va afecta doar o generatie de copii, ci si pe copiii copiiilor acestora", a atras atentia Tim Pilkington, director executiv al World Vision UK.

Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite, conflictul a lasat 2,8 milioane de copii sirieni fara posibilitatea de a frecventa o scoala, a provocat moartea a peste 250.000 de persoane si a trimis in exil mai mult de 4 milioane de oameni.

Comandantul NATO in Europa: Rusia si Siria folosesc refugiatii sirieni ca arma impotriva Europei

Centrul sirian pentru cercetari politice estimeaza ca aproape 25 milioane de ani de scolarizare au fost pierduti pana la sfarsitul lui 2015, ceea ce se va traduce printr-o reducere probabila de venituri pentru acesti copii pe parcursul vietii, se afirma in raport.

Directorul executiv al World Vision UK considera ca statele bogate trebuie sa inceapa sa gandeasca de acum reconstructia Siriei, pentru a se evita "esecurile de planificare post-razboi" inregistrate dupa conflicte recente din alte tari.

Cum e viata de refugiat in cea mai mare tabara de la granita cu Siria (Galerie Foto)

World Vision a analizat date puse la dispozitie de Banca Mondiala, ONU si Total Economy Database pentru a estima care ar fi fost cresterea economica in Siria daca tara ar fi ramas stabila. Concluzia raportului este ca razboiul a dus la pierderi de 275 miliarde de dolari numai din acest punct de vedere.

Pe de alta parte, daca razboiul ar lua sfarsit in acest an, ar dura cel putin intre 10 si 15 ani pana cand produsul intern brut pe cap de locuitor ar reveni la nivelul dinaintea conflictului, sustin cercetatorii.

Rusia si SUA, discutii despre situatia din Siria - Ce s-a stabilit

"Acest scenariu optimist ar urca costurile totale ale razboiului pana la 689 miliarde de dolari", se spune in raport.

Daca insa razboiul va mai continua cinci ani, costurile vor urca vertiginos la 1,3 mii de miliarde, aproximativ egal cu PIB-ul Spaniei.

Conform raportului mentionat, razboiul a avut un impact si asupra tarile vecine, in special Liban si Iordania, ale caror exporturi spre Siria au scazut dramatic.

Datele Bancii Mondiale arata ca, pentru guvernul libanez, costul direct al gazduirii refugiatilor sirieni a fost de putin peste 1 miliard de dolari intre 2012 si 2014, din cauza cererii crescute de electricitate si servicii publice precum cele de educatie. La randul sau, Iordania a majorat cheltuielile publice cu 0,9 miliarde de dolari intre 2012 si 2013 din cauza afluxului de refugiati.

In schimb, impactul conflictului asupra economiei Turciei a fost neglijabil sau "moderat pozitiv", dat fiind ca valul de refugiati a generat si locuri de munca mai bine platite pentru lucratorii turci.

Potrivit directorului executiv al World Vision, cei care au cel mai mult de suferit sunt persoanele stramutate in interiorul tarii.

"In conditiile in care locuintele, scolile si spitalele le-au fost bombardate, iar familiile ucise, multi au fost impinsi spre conditii de trai ingrozitoare si saracie crunta", a subliniat Pilkington.

Tot conform raportului, veniturile din petrol ale Siriei, care furnizau un sfert din veniturile bugetare totale inaintea izbucnirii conflictului in 2011, s-au injumatatit.

In acest timp, datoria publica raportata la PIB a explodat de la 23% in 2010 la 126% in 2013, conform aceluiasi Centru sirian pentru cercetari politice.

"Vazandu-le suferinta, este dificil sa gandesti in termeni de costuri economice reci. Insa pierderile economice se traduc in pierderi umane. Trebuie sa pregatim fundamentele pacii acum", a pledat directorul executiv al World Vision din Marea Britanie.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#costuri razboi Siria, #copii scoala razboi Siria , #Siria
Comentarii