Cum a fost convertit si convins sa lupte in Siria un tanar belgian, in mai putin de o luna

Marti, 29 Martie 2016, ora 17:48
5269 citiri
Cum a fost convertit si convins sa lupte in Siria un tanar belgian, in mai putin de o luna
Foto: captura YouTube / Wall Street Journal

Dupa atentatele sangeroase de la Bruxelles, intrebarile legate de motivele radicalizarii tinerilor au aparut tot mai des in presa.

Jurnalistii francezi de la postul de radio Europe 1 au stat de vorba cu un adolescent de 15 ani, din Bruxelles, dintr-o familie destramata, care a povestit cum a fost convins, in mai putin de o luna, sa se lase convins sa plece sa lupte in Siria, informeaza News.ro.

"Totul a inceput intr-o moschee", a povestiti tanarul a carui identitate n-a fost dezvaluita. "Cred ca m-a vazut (cel care l-a recrutat, n.red.) ca nu sunt intr-o stare prea buna si a venit sa-mi vorbeasca. Imi era ca un prieten, ma consola",, isi aminteste adolescentul.

Dupa perioada de apropiere, falsul mentor a trecut la lucruri mai directe. "Mi-a aratat pe telefonul mobil diverse filmulete din Siria, cu copii care sunt masacrati de trupele lui Bashar al-Assad si mi-a spus, 'priveste, aceasta politica nu e deloc buna, trebuie sa o distrugem!'", a povestit adolescentul de 15 ani in direct la Europe 1.

Un jihadist belgian executa cu sange rece un prizonier: Atentatele de la Bruxelles au fost doar "o gustare"

Prima data, spune tanarul, i s-a facut rau, dar apoi s-a obisnuit si chiar au inceput sa i se para firesti inregistrarile video atat de dure. Atunci mentorul sau i-a aratat un alt filmulet, cu tineri care anuntau cu zambetul pe buze ca sunt pe cale sa moara ca martiri.

"Mi-a spus: 'Pe acest om eu l-am trimis in Siria, pot sa te fac si pe tine asa, te pot trimite in Rai, dar trebuie sa lupti'. Asta s-a intamplat la o saptamana dupa ce ne-am cunoscut".

Care sunt tintele Statului Islamic in UE? Mai poate fi oprit razboiul? Poate fi infranta Romania? Interviu cu Dan Dungaciu

Discursul a avut efectul sa-l convinga pe adolescentul debusolat.

"Dupa o luna mi-am zis 'Viata asta este scurta, cea de dincolo e mai lunga'. Chiar aveam incredere in el cand il auzeam vorbind". Mi-a spus: "Daca mori, vei avea parte de Rai, dar si daca nu mori vei avea parte de o recompensa".

De ce Belgia? E vorba despre motivatie si oportunitate, ca in cazul oricarei crime

Din fericire, pentru adolescentul din Bruxelles povestea nu s-a incheiat tragic. Mama sa a observat ca e tot mai interesat de infomatii despre gruparea Stat Islamic, ca urmareste materiale video si, dupa lungi discutii, l-a convins ca a pornit pe o cale gresita, noteaza jurnalistii de la Europe 1.

Atentate la Bruxelles Americanii sunt furiosi pe serviciile secrete belgiene: "Au tehnici de rahat!"

Din nefericire, numerosi tineri cad prada acestei propagande. Potrivit televiziunii M6, mai mult de 1.000 de francezi, cu varste intre 15 si 30 de ani, s-au alaturat combatantilor jihadisti din Siria si Irak.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#terorism Belgia Siria, #tineri Belgia racolati stat islamic , #Siria