Cum reuseste Siria sa domine lumea araba?

Sambata, 23 Iulie 2011, ora 13:43
4865 citiri
Cum reuseste Siria sa domine lumea araba?
Foto: Al Arabiya

Siria este una dintre acele frumoase tari care au o istorie fascinanta. Daca ar fi mai pacifista si mai deschisa lumii, ar deveni probabil un paradis turistic.

Siria are o populatie educata, infrastructura destul de buna, iar sistemului bancar i-au trebuit ani de zile sa se modernizeze, dar a reusit. Pana recent, economia Siriei crestea anual cu 4-5 procente.

Dar, cu evenimentele din Egipt si Tunisia, cresterea economica a tarii a stagnat. Datele macroeconomice arata ca economia siriana este puternica. Indicatorii microeconomici insa arata ca populatia se confunta cu o rata ridicata a somajului. Coruptia este in floare, iar unii sirieni devin foarte bogati in timp ce altii raman la fel de saraci.

Siria este, potrivit Al Arabiya, o alta tara araba ce se dovedeste a fi "coapta" pentru rebeliuni si dizidenta. Spre deosebire insa de Egipt sau Tunisia, armata siriana nu este iubita de toti sirienii.

In ultimul timp chiar, relatia dintre armata si popor a devenit chiar tensionata. Ar putea armata siriana sa salveze tara, asa cum a facut cea egipteana? Putin probabil. Ceea ce inseamna ca se iveste o alta intrebare. Cine ar putea prelua puterea, in eventualitatea caderii regimului Asad? Presiunile asupra Puterii siriene sunt uriase, iar ele vin atat din exterior, cat si din interior.

Cea mai buna cale de viitor pentru Siria ar fi reformarea economiei si deschiderea catre diversitate politica. Una dintre lectiile majore pentru leadership-ul sirian ar putea fi urmatoarea: cand vine mareea, asigura-te ca toate barcile plutesc. Altfel, asteapta-te la necazuri.

O alta lectie ar fi: stavileste coruptia care iti dauneaza in relatiile cu oamenii, inainte ca acesti oameni sa se intoarca impotriva ta. Cel mai buni lideri fac eforturi sa ajute oamenii, ca pe un intreg, nu numai pe cei cu care se afla in legatura directa.

Relatiile cu vecinii

Siria are multi vecini importanti, iar relatiile cu acestia s-au schimbat, in ultimele saptamani. Conducerea Turciei a aratat, pana acum, o mare retinere in ce priveste aplicarea politicilor de buna vecinatate, dar, mai nou, a inceput sa se intrebe ce se intampla in Siria.

In plus, multi refugiati din nordul Siriei au ajuns in Turcia, lucru ce nu s-ar fi intamplat in urma cu cativa ani. Relatiile dintre cele doua state s-au imbunatatit considerabil, dupa tensiunile ce au urmat condamnarii lui Obdullah Ocalan si violentelor PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan).

Relatiile Turciei cu oricine va veni la putere in Siria sunt importante, iar daca actualul regim nu va cadea, sunt la fel de importantae Turcia nu are nevoie de un vecin instabil. In plus, cele doua state impart bazinele de apa ale Tigrului si Eufratului, de importanta maxima pentru ambele state.

Pe de alta parte insa, relatiile cu Israelul sunt mai mult decat suparatoare. Problema e complexa, dar miezul ei este faptul ca mare parte din rezervele de apa ale Israelului provin din Inaltimile Golan, teritoriu revendicat de sirieni. Negocierile dintre cele doua state au fost intrerupte in 2000.

Siria a lasat palestinieni sa "sara gardul" in Israel, pe la granita sa cu Golanul. Este numai un exemplu de cat de mult s-ar putea "strica" treaba. In septembrie, cand pelstinienii isi vor cere recunoasterea independentei, la ONU, Inaltimile Golan ar putea fi o problema mai mare decat pana acum. In lipsa unui tratat de pace, care sa fie semnat in urmatorii doi ani, in regiune ar putea izbucni un nou razboi, iar acest lucru nu este de preferat.

Relatii complexe exista si intre Siria si Liban. Siria a fost si este un fel de avanpost al Hezbollah-ului, iar gruparea extremista depinde, oarecum, de bunavointa sirienilor. Desi trupele siriene au parasit Libanul in urma cu mult timp, Siria este destul de prezenta si puternica in aceasta tara. In plus, exista ancheta asupra asasinarii lui Rafik Harriri, ale carei concluzii ar putea fi explozive.

In ce priveste Iranul, relatiile sunt de-a dreptul obscure. Desi este unul dintre principalii parteneri comerciali ai Siriei, Iranul are o influenta mai mare asupra Siriei, decat viceversa. Singurele tensiuni sunt legate de luptele dintre suniti si siiti, care s-ar putea raspandi.

Acestea sunt numai cateva dintre exemplele relatiilor Siriei cu vecinii sai. Problemele pe care Siria le are se raspandesc cu usurinta in regiune. Cu alte cuvinte, de stabilitatea sau instabilitatea acestui stat depinde, intr-o oarecare masura, pacea in Orientul Mijlociu.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#siria orientul mijlociu, #influente siria vecini, #stabilitate politica economica siria , #Siria