Cum risca bombardamentele Rusiei sa agraveze situatia din Siria si sa infurie pe toata lumea

Duminica, 04 Octombrie 2015, ora 13:03
7359 citiri
Cum risca bombardamentele Rusiei sa agraveze situatia din Siria si sa infurie pe toata lumea
Foto: Hepta.ro

Bombardamentele intense din ultimele zile, desfasurate de Rusia in Siria, impotriva Statului Islamic, risca sa creeze tensiuni si mai mari si sa enerveze pe toata lumea.

Potrivit lui Richard Spencer, de la The Telegraph, interventiile Rusiei din Siria amplifica furia din Orientul Mijlociu.

Siria, in clocot: Bilantul celei de-a patra zile de lupte

Astfel, jurnalistul publicatiei britanice considera ca Vladimir Putin ar putea descoperi, la un moment dat, ca pericolul ce apare dupa folosirea fortei pentru intarirea pozitiei de negociere a uneia dintre parti este acela ca cealalta parte urmeaza aceeasi cale, riscand sa uneasca opozitia sunnita sub o cauza comuna.

Siria fierbe: Rusia lanseaza noi raiduri aeriene, SUA sunt ingrijorate. Urmeaza ofensiva terestra? (Video)

Lupte sangeroase in Siria. Cine bombardeaza tara

Printre cei infuriati de interventia militara a Rusiei in Siria se numara, pe langa Opozitia siriana, aliatii occidentali si statele sunnite din Golful Persic. Toti acesti actori sunt revoltati pentru ca actiunile rusesti intervin astfel in propriile planuri pentru tara, la o "tranzitie" departare de regimul Assad.

Occidentul este revoltat, Rusia anunta intensificarea atacurilor

La randul sau, Rob Crilly, un alt jurnalist The Telegraph, este de parere ca Rusia risca sa starneasca furia Occidentului prin accelerarea bombardamentelor din Siria.

In plus, Rusia a transmis ca va intensifica bombardamentele in Siria, in ciuda ingrijorarilor la scara larga ca risca astfel sa creeze o situatie periculoasa si a acuzatiilor ca Kremlinul a mintit cu privire la tintele sale - jihadistii violenti ai Statului Islamic.

Franta lanseaza un apel: Rusia "nu trebuie sa greseasca tintele" in Siria

Experti: Bombardamentele rusesti sporesc haosul in Siria (Video)

Printre liderii occidentali care s-au pronuntat cel mai vehement impotriva actiunilor Rusiei din Siria se numara si presedintele american Barack Obama si premierul britanic David Cameron, cel din urma sustinand ca atacurile rusesti inrautatesc situatia din aceasta tara, transmite agentia Associated Press, citata de Ahram Online.

Londra acuza: Doar 5% din atacurile Rusiei vizeaza Statul Islamic

Liderul de la Londra a declarat, sambata, ca actiunile Rusiei sustin astfel "macelul" comis de presedintele sirian Bashar al Assad, subliniind ca fortele militare ale lui Vladimir Putin nu fac deosebire intre extremistii Statului Islamic de pe teritoriul sirian si fortele de opozitie mai moderate ce lupta impotriva regimului Assad.

Putin raspunde acuzatiilor ca Rusia a ucis civili in Siria: Au aparut inainte ca avioanele noastre sa decoleze

Colonelul Andrei Kartapolov, reprezentant al generalului armatei ruse, a accentuat insa aceste ingrijorari. "Nu doar ca vom continua atacurile, ci le si vom spori intensitatea", a declarat acesta, pentru agentia de presa RIA.

Avertismentul coalitiei occidentale si arabe

Dupa ce sambata a fost a patra zi de atacuri aeriene rusesti in Siria, o coalitie internationala compusa din Statele Unite, Marea Britanie, Turcia, Franta, Germania, Qatar si Arabia Saudita au acuzat Rusia, printr-o declaratie comuna, ca ataca Opozitia si civilii din Siria, in loc sa se lupte impotriva Statului Islamic, relateaza CNN.

Siria, in clocot: Germania si Franta, apel catre Putin

"Aceste actiuni militare constituie o escaladare suplimentara si nu vor face decat sa alimenteze si mai mult extremism si radicalizare", se arata in mesajul transmis.

McCain acuza Rusia: Raidurile aeriene din Siria au lovit recruti antrenati de CIA

Siria, in clocot: Barack Obama avertizeaza Rusia si Iranul (Video)

In plus, intrebarea pe care aceste state o subliniaza este daca principala grija a Rusiei este sa atace pozitiile Statului Islamic sau sa il sustina pe presedintele Bashar al Assad.

Si Australia s-a adaugat vocilor ce critica actiunile Rusiei din Siria. Astfel, ministrul de Externe Julie Bishop spune ca motivatia Kremlinului in acest conflict merge dincolo de atacul asupra Statului Islamic, arata ABC News.

Siria, in clocot: Rusia continua bombardamentele, ONU isi suspenda operatiunile umanitare

Rusia si-a continuat si sambata raidurile aeriene in Siria, dupa trei zile pline de eveniment. Ministerul rus al Apararii a anuntat ca aviatia rusa a distrus un centru de comanda al Statului Islamic in apropiere de orasul Raqa, bastion al gruparii jihadiste in nord-estul Siriei, precum si un buncar subteran.

Inca de vineri, in contextul intensificarii operatiunilor militare, ONU a anuntat ca-si suspenda operatiunile umanitare planificate in Siria. In aceeasi zi, Vladimir Putin s-a intalnit, la Paris, cu presedintele francez, Fracois Hollande, si cu cancelarul german Angela Merkel, care i-au reamintit ca singurul dusman din Siria este Statul Islamic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Rusia bombardamente Siria, #Rusia atacuri Siria, #Rusia Statul Islamic Siria, #Occident Rusia Siria, #Occident avertisment Rusia, #Occident Siria Statul Islamic , #Siria