De ce depinde succesul planului Annan pentru Siria?

Autor: Ana Ilie
Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 10:41
2023 citiri
De ce depinde succesul planului Annan pentru Siria?

Succesul sau esecul planului de pace intocmit de fostul secretar general al ONU, Kofi Annan, pentru Siria, depinde de cat de mult este dispusa Rusia sa preseze un guvern pe care pana acum a fost hotarata sa il protejeze.

Chiar daca, asa cum se asteapta toata lumea, presedintele sirian Bashar al-Assad nu isi tine cuvantul si nu opreste operatiunile militare impotriva civililor pana la termenul limita de 10 aprilie, diplomatii ONU sustin ca Annan va continua sa ceara Rusie si Chinei sa il ajute sa mareasca presiunea pe Damasc, pentru a pune capat conflictului, scrie Reuters.

Annan a anuntat Consiliul de Securitate al ONU, luni, ca Guvernul sirian a fost de acord, pentru prima data de la inceperea revoltelor in tara, sa puna capat luptelor pana la 10 aprilie, actiune ce va fi urmata, in decurs de 48 de ore, de o incetare a operatiunilor rebelilor.

Rusia a sustinut termenul limita de 10 aprilie si a precizat ca Guvernul lui Assad ar trebui sa faca primul pas in directia unei incetari a conflictului. Pozitia Rusiei s-a modificat, asadar, de la impotrivirea absoluta fata de interventia in conflictul sirian, la sporirea presiunii pe Damasc. Insa asta nu inseamna ca problema siriana este ca si rezolvata.

Nimeni nu se asteapta ca Assad sa isi tina cuvantul si urmatorii pasi depind in totalitate de disponibilitatea Rusiei. Teoretic, Consiliul de Securitate ar putea impune sanctiuni Damascului daca nu isi indeplineste promisiunile, ba ar putea chiar sa autorizeze o interventie militara pentru a proteja civilii, ca in cazul Libiei si Coastei de Fildes.

Insa Rusia, sustinuta de China, a spus raspicat ca se opune sanctiunilor ONU si nu va sprijini niciodata o forta militara care sa indeparteze guvernul sirian. Moscova si Beijingul au facut uz deja de doua ori de dreptul de veto pentru a bloca proiecte de rezolutii privind Siria.

Totusi, daca Annar raporteaza Consiliului ca Assad nu s-a conformat termenilor intelegerii si cere o rezolutie care sa preseze Damascul sa implementeze planul sau in sase puncte, ar fi greu pentru Moscova sa refuze in continuare, intrucat Annan nu cere nicaieri o indepartare a lui Assad de la putere - ci doar pasi catre o "tranzitie politica".

"Rusia are trei scopuri in acest moment: Sa pedepseasca occidentul pentru Libia, sa arate ca etse o putere diplomatica ce nu poate fi ignorata si sa isi protejeze portul din Siria", sustine o sursa occidentala. Insa Rusia este tot mai frustata de esecul Damascului de a inabusi revolta inceputa in urma cu mai mult de un an, si pozitia sa a inceput sa se modifice, chiar daca inca se mai teme ca o schimbare de regim ar aduce la putere, la Damasc, un regim islamist.

Citeste si:
Cătălin Drulă, despre cazul de plagiat al premierului Nicolae Ciucă: „România nu-şi permite al doilea Dottore”
Cătălin Drulă, despre cazul de plagiat al premierului Nicolae Ciucă: „România nu-şi permite al doilea Dottore”
Deputatul USR, Cătălin Drulă, a scris marţi, 18 ianuarie, pe Facebook că investigaţia Pressone arată cu dovezi clare că Nicolae Ciucă este ”unul dintre doctorii fake ai României, cu...
PNL și ALDE, la un pas de fuziune. În anticamera liberalilor așteaptă PMP
PNL și ALDE, la un pas de fuziune. În anticamera liberalilor așteaptă PMP
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat că marţi, 18 ianuarie, a avut loc prima întâlnire între comisiile de negociere ale PNL şi ALDE în vederea fuziunii celor două...