De ce nu trebuie sa se teama Assad de NATO?

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 23 Mai 2012, ora 10:43
3417 citiri
De ce nu trebuie sa se teama Assad de NATO?

Conflictul din Siria continua sa ramana un subiect tabu pentru liderii NATO, in pofida numarului civililor morti in crestere si a "succesului" misiunii din Libia.

Fiecare lider al unei tari NATO a condamnat public regimul presedintelui Bashar al-Assad, i-a cerut demisia si tranzitia catre democratie, insa, duminica, ambasadorul SUA la NATO, Ivo Daalder, a subliniat ca niciunul dintre acesti lideri nu a deschis subiectul Siria in timpul summitului de la Chicago, scrie CNN.

Desi a recunoscut ca NATO este "foarte preocupata de situatia din Siria", secretarul general Anders Fogh Rasmussen a subliniat si el ca alianta "nu are nicio intentie sa intervina".

Cum era de asteptat, tacerea NATO pe subicetul crizei siriene a provocat critici din randul grupurilor pentru protectia drepturilor omului si Congresului american, unde legislatorii se intreaba de ce alianta a sustinut interventia militara in Libia, insa a exclus o actiune similara in Siria.

Senatorul John McCain, care s-a pronuntat in mai multe randuri pentru o interventie in Siria sub conducerea SUA, a calificat drept "rusinoasa" tacerea NATO in vreme ce poporul sirian este bombardat de fortele regimului. McCain a incercat, fara succes, sa introduca Siria pe agenda summitului de la Chicago.

"E cumva politica NATO sa stam linistiti in vreme ce conducatorii isi omoara oamenii cu miile si alianta noastra nici nu vrea sa discute ce putem face pentru a-i opri?" s-a intrebat retoric McCain intr-un discurs. "Rusine noua si rusie aliantei, daca ne neglijam responsabilitatile de sustinere a bravelor persoane care se lupta si mor intr-o lupta nedreapta pentru aceleasi valori care stau la baza aliantei noastre", a continuat acesta.

Oficialii americani si diplomatii NATO sustin ca opozitia divizata din Siria, dar si impartirea religioasa a populatiei reprezinta riscuri pentru o interventie militara, care ar putea conduce la mai multa varsare de sange si instabilitate, asa cum s-a intamplat in Irak dupa invazia americana, in 2003.

Oficialii arata ca deocamdata, spre deosebire de Libia, nu exista un mandat clar pentru protejarea civililor, si mai exista si alti factori care impiedica o interventie: populatiile tarilor membre ale aliantei sunt satule de razboi si armatele si-au vazut bugetele reduse.

Liderii NATO au sustinut, individual, implementarea planului de pace mediat de Kofi Annan, insa, in acelasi timp, au recunoscut ca intelegerea de la 11 aprilie nu a pus capat atacurilor regimului. Se estimeaza ca de la inceputul revoltelor in Siria au murit aproape 12.000 de persoane.

David Kramer, presedinte al grupului pro-democratie Freedom House, sustine ca acest mesaj dual fata de planul de pace al lui Annan, impreuna cu lipsa de vointa pentru actiuni mai dure, ii arata lui Assad ca exista, la nivel international, o absenta a dorintei de a lua masuri decisive, asa ca este incurajat sa continue reprimarea protestatarilor.

Exista totusi pregatiri pentru o eventuala interventie in forta a Occidentului pentru indepartarea lui Assad, atat in SUA, cat si in Iordania. Unii spera ca si Turcia se implica, mai ales ca, in baza articolului 5 al Cartei NATO, atacurile fortelor pro-siriene in teritoriul turc pot fi interpretate drept un atac impotriva unui stat membru, deci un atac impotriva intregii aliante.

NATO nu este insa pregatita deocamdata sa raspunda celei mai mari provocari de la granitele sale.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Assad teama atac NATO, #Siria violente NATO actiune , #Siria