Destinul dramatic al unei refugiate din Siria: A lasat totul in urma si acum canta pentru pace (Video)

Duminica, 20 Martie 2016, ora 17:56
2860 citiri
Destinul dramatic al unei refugiate din Siria: A lasat totul in urma si acum canta pentru pace (Video)
Foto: Captura video Chicago Tribune

A lasat scenele de razboi - cu bombe si civili sub asediu - in urma, in 2013. Atunci, Mariela Shaker si-a luat vioara si a pasarit Siria. A ajuns in Statele Unite, ca sa studieze muzica si sa cante pentru pace.

Calatoria a fost una anevoioasa. Gardienii i-au cotrobait printre lucruri, convinsi ca in loc de vioara ascunde o arma. A trecut de nu mai putin de 70 de puncte de control din Alep pana in Beirut, de unde a zburat spre SUA, scrie Washington Post.

O fata de 16 ani din Suedia salvata de jihadisti isi povesteste viata grea din califatul Statului Islamic

"Ei credeau ca muzicienii sunt niste necredinciosi", povesteste fata. Acum are 25 de ani, a obtinut un masterat la Universitatea DePaul din Chicago si spera ca intr-o buna zi va fi un ambasador pentru Siria si va duce, la ea acasa, programe de educatie muzicala.

Crede ca muzica este unul dintre cele mai puternice moduri in care oamenii, indiferent de religie ori nationalitate, pot fi uniti.

"Eu, crestina, cant muzica evreiasca pentru un public islamic... muzica e ceva care ne leaga atat, atat de puternic", puncteaza tanara.

Sunt cinci ani de cand au izbucnit violentele in Siria. Razboiul a facut, in acest timp, peste 4,8 milioane de refugiati. Shaker isi aminteste ca, in Alep, familia ei nu avea curent electric. Statea in internet-caffe-uri, care functionau cu generatoare, si cauta diverse burse sau programe de studiu. Voia cu orice pret sa plece din Siria.

Povestea dramatica a unei familii de sirieni, care a fugit de bombe si a ajuns la Galati

"Deja nu mai aveam nicio farama de speranta", isi aminteste tanara. A primit, insa, o bursa in America.

Fratele ei, in varsta de 27 de ani, a reusit si el sa fuga din Siria. A traversat Marea Mediterana si a ajuns intr-o tabara de refugiati in Tarile de Jos. A fost la un pas de moarte, pentru ca ambarcatiunea era sa se scufunde din cauza apelor agitate. Cu toate acestea, Mariela Shaker spune ca fratele sau a luat cea mai inteleapta decizie.

"Mama nu l-ar fi lasat sa plece, daca nu era sigura ca va fi mai bine decat in Siria", marturiseste tanara. Vorbeste in fiecare zi cu parintii ei, care au ramas in Alep. N-au apa potabila si nici electricitate. "Traiesc cu frica, asta e cel mai rau. Casa noastra a fost atacata, nici n-au reparat usile si ferestrele, pentru ca nu stii cand va fi urmatorul atac, mereu sunt mortiere, rachete... O multime de prieteni ai mei au fost ucisi", continua Shaker.

Incredibila poveste a primului cosmonaut sirian: De la "Neil Armstrong al lumii arabe", la refugiat

Ii este dor de casa, se simte chiar vinovata fata de parintii ei ca a plecat si vorbeste cu emotie despre ce-a lasat in urma acasa, la Alep. Stie, insa, ca poate ajuta mai mult din Statele Unite. De acolo, a vorbit inclusiv la Casa Alba despre situatia din Siria. Se implica in campanii de strangere de fonduri si spera, ca impreuna cu vioara sa, sa devina ambasador pentru pacea in Siria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#poveste refugiata Siria, #refugiata Siria vioara , #Siria