Dezvaluiri alarmante: Cum au ajuns arme din Romania ilegal in Siria

Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 15:21
6426 citiri
Dezvaluiri alarmante: Cum au ajuns arme din Romania ilegal in Siria
Foto: Arhiva Hepta.ro

Mai multe tari din Europa de Est, printre care si Romania, au aprobat, foarte discret, in ultimii patru ani, vanzarea de armament catre state din Orientul Mijlociu, despre care se stie ca livreaza ilegal arme in Siria.

O investigatie jurnalistica arata cum Romania a participat involuntar la razboiul din Siria, prin vanzare de arme si munitie.

La nivelul Europei de Est, vanzarea de armament catre tarile din Orientul Mijlociu ajunge la cifra de 1,2 miliarde de euro, arata The Guardian.

Mii de pusti de asalt cum ar fi AK 47, mortiere, lansatoare de rachete, armament anti-tanc si mitraliere sunt transportate pe o noua ruta, care pleaca din Balcani si ajunge in Peninsula Araba si in tari invecinate Siriei.

Exista suspiciuni ca multe dintre aceste arme sunt apoi trimise in Siria, alimentand razboiul sangeros care tine de cinci ani, potrivit investigatiei la care au contribuit reporteri din doua grupuri jurnalistice, Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) si Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Investigatia - care a durat un an intreg - a examinat date din exporturile de arme, rapoarte ONU, radare de zboruri si contracte pentru vanzarea de armament, iar toate acestea au scos la iveala ca echipamentele de razboi erau trimise in Orientul Mijlociu din Romania, Bulgaria, Croatia, Cehia, Muntenegru, Slovacia, Serbia si Bosnia si Hertegovina.

Arme din Romania in razboiul civil din Siria? Ce spune MAE

De la escaladarea conflictului din Siria in 2012, cele opt tari au aprobat exporturi de arme si munitie in valoare de 1,2 miliarde de euro in Arabia Saudita, Iordania, Emiratele Arabe Unite si Turcia, piete cheie de armament pentru Siria si Yemen.

In trecut, tarile arabe nu obisnuiau sa cumpere armament din Europa, insa in ultimii ani situatia s-a schimbat. In 2015, de exemplu, au fost semnate cele mai mari contracte pentru exporturile de arme.

Exporturile au fost aprobate in ciuda avertismentelor venite de la experti si din interiorul guvernelor ca armele ar putea ajunge in mainile opozitiei siriene, cu incalcarea legislatiei nationale, europene si internationale.

Arme si munitie din Europa de Est si Centrala, identificate in clipuri si fotografii postate pe retelele sociale, sunt acum folosite de trupele Armatei Libere Siriene - sustinuta de Occident. Problema este ca armamentul a ajuns si in mainile unor grupari precum Statul Islamic si Al-Nusra, dar si la factiuni care lupta pentru presedintele sirian Bashar-al-Assad sau la fortele sunite din Yemen.

Cum a contribuit Romania la puterea armata a Statului Islamic

Romania, furnizor de materiale pentru bombele Statului Islamic (Video)

De exemplu, 4.700 de tone de armament, inclusiv artilerie grea, lansatoare de rachete, munitie, mortiere, grenade, rachete si explozibili, au fost livrate din Romania si Bulgaria catre facilitati militare din Iordania si Turcia.

Expertii in comertul cu arme sustin ca exporturile de armament in Arabia Saudita si alte tari care le furnizeaza mai apoi rebelilor sirieni incalca legile nationale si europene, precum si Tratatul International privind Comertul cu Arme. Insa momentan nu exista sanctiuni specifice care sa pedepseasca tarile ce nu respecta normele in vigoare.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#arme Romania Siria , #Siria