Erdogan: Turcia nu va porni un razboi impotriva Siriei

Joi, 04 Octombrie 2012, ora 23:11
3887 citiri
Erdogan: Turcia nu va porni un razboi impotriva Siriei
Foto: csmonitor.com

Prim-ministrul turc Recep Erdogan a declarat ca tara sa nu are nicio intentie sa inceapa un razboi cu Siria, dupa ce parlamentul de la Ankara a autorizat o actiune militara pe teritoriul sirian.

Recep Erdogan a spus ca autorizarea acestei actiuni militare a fost numai pentru descurajarea partii siriene, insa a averizat totodata ca rabdarea tarii sale nu ar trebui sa fie testata, transmite BBC.

"Nu am putea fi interesati niciodata in ceva precum pornirea unui razboi", a spus Erdogan, joi seara, intr-o conferinta de presa sustinuta in orasul turc atacat, Akcakale.

Oficialul turc a adaugat insa ca "Republica Turca este un stat capabil sa isi apere cetatenii si granitele, nimeni nu ar trebui sa incerce sa testeze determinarea noastra pe acest subiect".

Parlamentul Turciei aproba un atac impotriva Siriei

Parlamentul turc a aprobat, joi dupa-amiaza, documentul care autorizeaza Guvernul de la Ankara sa efectueze operatiuni militare pe teritoriul sirian. Aprobarea a fost votata cu 320 de voturi pentru si 129 impotriva. Astfel, s-a aprobat lansarea de operatiuni peste granita cu Siria si atacuri impotriva acestei tari, pentru o perioada de un an.

Mii de turci s-au adunat, insa, intr-o piata din Istanbul, joi seara, pentru a protesta fata de orice razboi cu Siria. Un sondaj realizat de cotidianul Hurriyet a aratat ca 60 la suta dintre turci se opun deciziei Parlamentului.

Consiliul de Securitate al ONU a schitat o rezolutie, joi, condamnand bombardamentul Siriei "in cei mai duri termeni", numindu-l "o violare a legii internationale".

Turcia riposteaza si ataca Siria - Urmeaza un razboi?

Cel putin cinci oameni au murit si alti zece au fost raniti, miercuri seara, dupa ce Siria a lansat un bombardament asupra Turciei, care a raspuns, atacand mai multe tinte. Printre cei cinci morti sunt trei copii si mama acestora, turci.

Totodata, Turcia a contactat ONU si NATO si a cerut o reuniune de urgenta a Aliantei Nord-Atlantice, ce s-a si materializat in cateva zeci de minute, la Bruxelles, unde ambasadorii celor 28 de tari membre ale NATO s-au strans sa discute situatia.

Armata turca a bombardat joi dimineata pozitiile trupelor siriene de la frontiera dintre cele doua tari, ca raspuns la tirurile siriene de obuz.

Bombardamente intre Siria si Turcia - NATO, pregatita sa-i apere pe turci

Siria si-a cerut scuze pentru atacurile de miercuri

Intre timp, Siria si-a cerut scuze, prin intermediul ONU, pentru atacurile de miercuri seara, care au provocat moartea celor cinci civili in sud-estul Turciei. Totodata, autoritatile siriene au asigurat ca un asemenea incident nu se va mai repeta.

Declaratiile au fost facute de vicepremierul turc Besir Atalay, potrivit Haaretz.

"Siria accepta ca a facut-o si isi cere scuze. Au spus ca nimic asemanator nu se va mai intampla vreodata. Asta este bine. ONU a fost mediator", a spus Atalay.

Totodata, secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, a facut un apel la calm, in ceea ce priveste situatia dintre Turcia si Siria, si a cerut celor doua tari "maxima retinere".

Pretul petrolului a explodat, dupa bombardamentele de miercuri si joi

Pretul petrolului a crescut cel mai mult in ultimele doua luni, dupa bombardamentele dintre Siria si Turcia, pe fondul tensiunilor si violentelor tot mai mari.

Astfel, la bursa din New York, pretul petrolului a ajuns la 91,63 dolari, in crestere cu 3,49 dolari, adica circa 4 la suta.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Recep Erdogan razboi Turcia Siria, #Siria bombardament Turcia, #razboi Siria Turcia , #Siria
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Taman când începuseră uni' să scandeze: "Întărâtă-i, ..."