Experti: Bombardamentele rusesti sporesc haosul in Siria (Video)

Vineri, 02 Octombrie 2015, ora 19:48
3741 citiri
Experti: Bombardamentele rusesti sporesc haosul in Siria (Video)
Foto: Captura YouTube

Bombardamentele rusesti indeparteaza si mai mult perspectivele unei iesiri din haos a Siriei, o tara in care actori multipli cauta - sub sloganul luptei impotriva terorismului - sa-si serveasca propriile interese, declara mai multi experti.

"Am vazut conflicte incredibil de complicate in trecut", noteaza Shashank Joshi, un cercetator de la Royal United Services Institute (RUSI), cu sediul la Londra, amintind printre altele, conflictul din Bosnia, relateaza AFP in pagina electronica. "Insa tarile implicate de aceasta data sunt mult mai puternice, iar mizele mult mai importante", completeaza acesta.

Chiar daca toti actorii implicati in Siria se declara impotriva gruparii Satul Islamic (SI), ei se repartizeaza in doua tabere: sustinatorii regimului lui Bashar al-Assad - in frunte cu Rusia si Iranul -, si criticii acestuia - occidentalii, arabii si turcii.

Siria, macinata de conflicte: Rusia anunta ca-si intensifica bombardamentele LIVE

Primii il sustin financiar si militar pe presedintele sirian, inca de la inceputul insurectiei, in 2011. Iranul a trimis mii de membri ai Gardienilor Revolutiei in Siria. Iar incepand de miercuri, Moscova efectueaza atacuri aeriene.

"Sub marele slogan al luptei cu terorismului, rusii vizeaza fortele cele mai eficiente impotriva regimului" sirian, subliniaza Zyad Majed, un profesor la Universitatea Americana din Paris. Ei au bombardat, astfel, zone din centrul si vestul Siriei, unde regimul "a suferit importante infrangeri in ultimele luni", precizeaza el.

In pofida faptului ca sunt aliati, Moscova si Teheranul au totodata "interese diferite", releva Shashank Joshi.

Descifrand jocul lui Putin in Siria: De ce ii ataca pe rebeli, nu Statul Islamic

"Rusia se concentreaza asupra partii de nord-vest, cu scopul de a-si proteja baza navala de la Tartous si zona din jurul (orasului) Latakia", unde s-au instalat, pe aeroport, explca el. Iranul siit, la fel ca presedintele al-Assad, "cauta mai ales sa protejeze un culoar pentru Hezbollah, in regiunile apropiate de frontiera cu Libanul si Israelul".

Teheranul vrea, de asemenea, sa securizeze un loc sfant siit de la periferia Damascului - Mausoleul lui Zaynab, si o zona majoritar siita din provincia Idleb (nod-vest).

Atat pentru Rusia, cat si pentru Iran, mizele sunt enorme, adauga Shashank Joshi. "Daca Iranul pierde Siria, isi pierde, de departe, principalul aliat in Orientul Mijlociu. Daca Rusia pierde Siria, ar incasa o lovitura geopolitica", subliniaza el.

Catastrofa

Pe de alta parte, opozantii lui al-Assad s-au regrupat, in urma cu aproximativ un an, in cadrul unei coalitii conduse de catre Statele Unite, cu scopul de a-i bombarda pe jihadistii Statului Islamic, dar fara sa coopereze cu regimul sirian. De atunci, ei au efectuat aproximativ 2.500 de atacuri aeriene asupra unor tinte jihadiste, in Siria.

Dar si aici motivatiile sunt diferite.

In tabara occidentala, determinarea pare mai slaba. "Statele Unite sunt impotriva lui al-Assad, dar este clar ca ele nu doresc sa-si asume prea multe riscuri", apreciaza Shashank Joshi.

In plus, exista si o Turcie care joaca un rol ambiguu. Suspectata mult timp de complezenta fata de SI, Ankara s-a alaturat pana la urma coalitiei vara aceasta, dar pentru a ataca mai ales bazele din sparele liniilor frontului ale gherilei kurde - o miza nationala.

Rusia, bombardamente in Siria: Operatiunile vor dura luni de zile si se vor intensifica. Primele discutii cu SUA

Israelul, la fel, ar fi efectuat, potrivit unor surse straine, peste zece atacuri aeriene in Siria, incepand din 2013, indeosebi impotriva unor transporturi de armament destinat Hezbollahului libanez.

In fine, acesti actori straini, care sustin fiecare dintre ei diverse grupari rebele, sunt in pericol sa se jeneze unii pe altii, subliniaza Colum Strack, de la centrul de reflectie londonez IHS.

Pentru a evita orice incident intre fortele armate, autoritatile militare si americanii au inceput joi discutii, insa, potrivit acestui expert, intepatrunderea dintre gruparile rebele, la sol, va antrena in mod inevitabil frictiuni.

"Gruparile rebele sunt extrem de amestecate. In contextul in care rebelii sustinuti de catre americani coopereaza cu alti rebeli, este dificil sa-i lovesti pe unii fara sa-i atingi pe altii", apreciaza Strack, in contextul in care americanii le-au reprosat rusilor ca au atins un grup format de catre CIA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#interese Siria, #razboi Siria tari interese, #razboi Siria analisti, #atacuri Siria , #Siria