Fortele proturce au izolat orasul kurd unde se afla trupele americane si exista un risc ridicat de conflict. SUA suspecteaza Turcia de crime de razboi

Duminica, 13 Octombrie 2019, ora 18:55
8971 citiri
Fortele proturce au izolat orasul kurd unde se afla trupele americane si exista un risc ridicat de conflict. SUA suspecteaza Turcia de crime de razboi

Fortele proturce au blocat, duminica, principala autostrada care leaga estul si vestul teritoriului sirian kurd, izoland astfel orasul Kobani, relateaza cnn.com, citat de news.ro.

Catre Kobani, unde sunt trupele americane, este blocata acum principala cale - si posibil singura.

Mai multe transportatoare blindate pentru trupe au fost vazute de reporterii CNN pe autostrada M4, intre Tal Tamr si Ain Issa, parcate pe marginea drumului. Acestora li s-au alaturat alte vehicule blindate, parcate la zece metri de sosea.

Pe de alta parte, un oficial american a declarat ca fortele SUA din Siria sunt pregatite sa se retraga, dar inca nu au prinit un ordin in acest sens. El a precizat ca situatia din nord-estul Siriei se deterioreaza rapid si a confirmat ca fortele proturce, intre care se numara si extremisti, au avansat pe autostrada M4 si au stabilit mai multe puncte de control. Oficialul a mentionat ca fortele poarta uniforme ale Fortelor Democrate Siriene (SDF) si ucid civili pe autostrada. Fortele americane si SDF nu mai controleaza liniile de comunicare.

"Fortele americane risca izolarea si exista un risc ridicat de confruntari intre proturci si fortele americane, daca Turcia nu va inceta imediat sa avanseze", a adaugat oficialul.

Secretarul american al Apararii: Fortele turce par sa fi comis crime de razboi in nordul Siriei

Fortelor turce par sa fi comis crime de razboi in cursul operatiunii militare din Siria, a declarat Mark Esper, secretarul Apararii de la Washington, care a precizat ca SUA pregatesc retragerea tuturor trupelor americane din nordul Siriei, informeaza postul CBS News, citat de Mediafax.

"Asa se pare, daca este adevarata, ar fi crime de razboi", a afirmat Esper la postul CBS News, dupa ce jurnalista Margaret Brennan, gazda emisiunii Face the Nation, a relatat despre inregistrari ce prezinta presupuse executii sumare comise de fortele turce in nordul Siriei.

"Este o situatie groaznica acolo, o situatie cauzata de turci. In pofida opozitiei noastre, au decis sa intreprinda aceasta incursiune", a completat Esper.

Oficialul a confirmat, de asemenea, ca toti cei aproximativ 1.000 de militari americani aflati in nordul Siriei vor fi evacuati, afirmand ca este vorba de o "retragere deliberata" cu scopul de a proteja fortele SUA.

Decizia de retragere completa din nordul Siriei vine la doar cateva zile dupa ce presedintele SUA, Donald Trump, a ordonat evacuarea trupelor americane din zonele vizate de ofensiva turca impotriva Fortele Democratice Siriene (SDF), o alianta de militii kurde si arabe.

"In ultimele 24 de ore, am aflat ca [turcii] intentioneaza sa-si extinda ofensiva mai departe spre sud decat se planificase initial, si spre vest", a spus Esper.

"Am aflat, de asemenea, in ultimele 24 de ore ca ... SDF cauta sa ajunga la o intelegere cu sirienii si rusii pentru a contraataca impotriva turcilor in nord", a adaugat oficialul american.

Intre timp, SDF a anuntat ca aproape toti cei suspectati ca sunt militanti ISIS si familiile lor au fugit din tabara Ain Issa - 785 de persoane.

Kurzii avertizeaza: Teroristii ISIS evadeaza cu sutele! Daca Turcia continua sa ne atace, inchisorile vor ramane nepazite

Peste 130.000 de persoane au fost stramutate din zonele rurale din apropierea Tal Abyad si Ras al-Ain dupa ce Turcia a inceput ofensiva militara in zona.

Citeste si:
Premierul Ciucă, despre modificarea sistemului de impozitare: ”Nu putem discuta despre taxe care vin peste noapte”
Premierul Ciucă, despre modificarea sistemului de impozitare: ”Nu putem discuta despre taxe care vin peste noapte”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, despre declaraţiile privind introducerea impozitului progresiv, că vrea să facă o clarificare şi a precizat că anul acesta nu va fi modificat...
Contestația USR privind hidrocentralele mici în ariile protejate, dezbătută de CCR. ”Poiectele astea ceauşiste, din care se îmbogăţesc nişte şmecheri”
Contestația USR privind hidrocentralele mici în ariile protejate, dezbătută de CCR. ”Poiectele astea ceauşiste, din care se îmbogăţesc nişte şmecheri”
Sesizarea USR privind legea care permite construcţia de hidrocentrale mici în ariile protejate, va fi dezbătută miercuri, 18 Mai, de Curtea Constituţională a României. Uniunea Salvaţi...