Fostul sef al unitatii de arme chimice din Siria: Assad mai are cel putin 2.000 de tone de gaz sarin si alte arme murdare

Sambata, 15 Aprilie 2017, ora 21:30
11295 citiri
Fostul sef al unitatii de arme chimice din Siria: Assad mai are cel putin 2.000 de tone de gaz sarin si alte arme murdare
Foto: Arhiva Hepta.ro

Regimul condus de Bashar al-Assad inca detine cel putin 2.000 de tone de arme chimice, sustine un fost general care a condus unitatea de profil a armatei siriene inainte de razboiul civil care a devastat tara.

Acesta sustine ca al-Assad i-a inselat pe inspectorii Natiunilor Unite si inca are depozitate sute de tone de substante chimice letale, arata The Independent.

Citeste si Atacuri chimice in Siria soldate cu cel putin 100 de morti si alte sute de raniti. Trump da vina pe Obama

In 2014, Siria a declarat ca a predat toate armele chimice catre Organizatia pentru interzicerea armelor chimice (OIAC). La acea vreme, presedintele american de atunci, Barack Obama, a sustinut ca intreg stocul a fost 100% eliminat.

Insa fostul general de brigada Zaher al-Sakat a declarat pentru The Telegraph ca regimul Assad nu a declarat mari cantitati de gaz sarin si alte arme toxice.

"Au spus ca au 1.300 de tone, dar am stiut ca, in realitate, au aproape dublu", a spus Sakat, care s-a aflat la conducerea unitatii de arme chimice a Siriei. "Mai au cel putin 2.000 de tone. Cel putin", a declarat fostul general sirian.

Vezi si Americanii i-au interceptat pe sirieni cand planuiau atacul chimic. Se pare ca rusii nu stiau nimic

Acesta crede ca in magazia regimului al-Assad au ramas sute de tone de gaz sarin, impreuna cu alte substante chimice, bombe care pot fi umplute cu substante chimice si focoase chimice pentru rachete Scud.

Un fost comandant al unitatii armelor chimice din armata britanice, Hamish de Bretton-Gordon, care acum consiliaza ONG-urile siriene asupra armelor chimice, spune ca cele sustinute de generalul Sakat sunt chestiuni plauzibile.

#Assad arme chimice, #Assad tone arme chimice, #atac chimic Siria , #Siria