Harta conflictului din Orientul Mijlociu pe intelesul tuturor

Marti, 27 August 2013, ora 23:10
19091 citiri
Harta conflictului din Orientul Mijlociu pe intelesul tuturor

Un cunoscut blogger egiptean a realizat o harta realista a Orientului Mijlociu, in care deseneaza rivalitatile si aliantele intre diferitele natii si etnii.

Astfel, Marele Faraon a desenat o schema in care se vede clar ca exista rivali care au aceeasi dusmani, dar si aliati care sustin prieteni diferiti, aflat in parti opuse ale conflictului.

The Washington Post preia harta si explica prescurtarile bloggerului, nu inainte de a preciza ca "totul pare un joc, dar nu este chiar asa".

In schema de mai jos, sunt doua categorii de tari: cele care sunt prinse in mijlocul conflictului - Egipt, Siria, Liban si teritoriile palestinene - si cele care se amesteca in treburile Orientului Mijlociu - SUA, Iran, Arabia Saudita, Qatar, Turcia si Israel.

Sisi este liderul militar al Egiptului, generalul Abdel Fatah al-Sissi - cel care conduce regimul militar de la Cairo, dupa inlaturarea presedintelui Mohammed Morsi.

Fiecare tara este legata de cea cu care are orice fel de relatii cu o sageata, albastra rosie sau verde. Sagetile albastre reprezinta relatiile de prietenie, cele rosii relatiile tensionate, iar cele verzi relatiile neutre.

"De fiecare data cand ma uit la schema imi vine sa mai desenez o sageata, atat de complicat este", a declarat autorul hartii, pentru cotidianul american.

Pe scurt, potrivit sagetilor desenate de egiptean, Iranul il sustine pe presedintele Siriei, Bashar al-Assad, iar tarile din Golf sunt impotriva sa. Assad este impotriva Fratiei Musulmane.

Fratia Musulmana si Barack Obama sunt impotriva generalului Sisi. Statele din Golf sunt pro generalul-Sisi.

Iranul este pro Hamas, insa Miscarea Hamas sustine Fratia Musulmana. Barack Obama sustine Fratia Musulmana, in timp ce Miscarea Hamas este impotriva Statelor Unite.

Acestea sunt numai cateva dintre concluziile care reies din harta complicata, pe care o puteti studia mai jos:

Citeste si:
Istoria guvernelor României
Istoria guvernelor României
O fi bimilenară istoria ceaușistă a poporului român, dar istoria documentată a guvernelor României nu este mai veche de 159 de ani. În tot acest timp, Principatele Unite, apoi Regatul...
Gabriela Firea, despre proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze: „Noile facturi dublate ar însemna un cost suplimentar de minim 1200 de euro pe an”
Gabriela Firea, despre proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze: „Noile facturi dublate ar însemna un cost suplimentar de minim 1200 de euro pe an”
Gabriela Firea a anunțat luni, 18 octombrie, că proiectul PSD privind plafonarea prețurilor la energie și gaze va ajunge astăzi în Senat. Astfel, potrivit proiectului social democraților,...
Sursa: Ziare.com