Harta conflictului din Orientul Mijlociu pe intelesul tuturor

Marti, 27 August 2013, ora 23:10
19828 citiri
Harta conflictului din Orientul Mijlociu pe intelesul tuturor

Un cunoscut blogger egiptean a realizat o harta realista a Orientului Mijlociu, in care deseneaza rivalitatile si aliantele intre diferitele natii si etnii.

Astfel, Marele Faraon a desenat o schema in care se vede clar ca exista rivali care au aceeasi dusmani, dar si aliati care sustin prieteni diferiti, aflat in parti opuse ale conflictului.

The Washington Post preia harta si explica prescurtarile bloggerului, nu inainte de a preciza ca "totul pare un joc, dar nu este chiar asa".

In schema de mai jos, sunt doua categorii de tari: cele care sunt prinse in mijlocul conflictului - Egipt, Siria, Liban si teritoriile palestinene - si cele care se amesteca in treburile Orientului Mijlociu - SUA, Iran, Arabia Saudita, Qatar, Turcia si Israel.

Sisi este liderul militar al Egiptului, generalul Abdel Fatah al-Sissi - cel care conduce regimul militar de la Cairo, dupa inlaturarea presedintelui Mohammed Morsi.

Fiecare tara este legata de cea cu care are orice fel de relatii cu o sageata, albastra rosie sau verde. Sagetile albastre reprezinta relatiile de prietenie, cele rosii relatiile tensionate, iar cele verzi relatiile neutre.

"De fiecare data cand ma uit la schema imi vine sa mai desenez o sageata, atat de complicat este", a declarat autorul hartii, pentru cotidianul american.

Pe scurt, potrivit sagetilor desenate de egiptean, Iranul il sustine pe presedintele Siriei, Bashar al-Assad, iar tarile din Golf sunt impotriva sa. Assad este impotriva Fratiei Musulmane.

Fratia Musulmana si Barack Obama sunt impotriva generalului Sisi. Statele din Golf sunt pro generalul-Sisi.

Iranul este pro Hamas, insa Miscarea Hamas sustine Fratia Musulmana. Barack Obama sustine Fratia Musulmana, in timp ce Miscarea Hamas este impotriva Statelor Unite.

Acestea sunt numai cateva dintre concluziile care reies din harta complicata, pe care o puteti studia mai jos:

Citește și:
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Ministrul Afacerilor Externe a declarat luni, 20 martie, că limba moldovenească nu există, fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică. ”Această așa-numită limbă...
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni, 20 martie, că nu susține sub nicio formă majorarea vârstei de pensionare peste 65 de ani. Ministrul a subliniat că autorităţile din...
#harta conflict Orientul Mijlociu, #harta Orientul Mijociu , #Siria