In Siria armele au tacut: Armistitiu negociat de rusi si americani pana in ultimul moment

Sambata, 27 Februarie 2016, ora 08:22
4561 citiri
In Siria armele au tacut: Armistitiu negociat de rusi si americani pana in ultimul moment
Foto: Arhiva Hepta.ro

O incetare a focului a intrat in vigoare, sambata, la ora locala 0:00 in Siria (22:00 GMT vineri), intre regim si rebeli, potrivit unui acord incheiat luni intre Rusia si Statele Unite si sustinut de ONU.

Acesta este primul armistitiu de aceasta amploare in razboiul ce a facut peste 270.000 de morti din martie 2011.

Exact la miezul noptii, armele au tacut in suburbiile Damascului si in orasul Alep, potrivit corespondentilor France Presse.

Ultraradicalii gruparii Statul Islamic, care controleaza cu o mana de fier nord-estul si estul tarii, precum si jihadistii Frontul Al-Nosra nu sunt inclusi in acord. Seful Frontului, Abu Mohammad al-Jolani, le-a cerut rebelilor care ii sunt aliati in multe locuri sa respinga armistitiul, pe care l-a calificat drept "umilitor".

In timpul zilei, au avut loc bombardamente intense. Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), avioanele rusesti si ale regimului au efectuat 180 de raiduri asupra regiunii Damasc, in nordul si vestul provinciei nordice Alep, precum si asupra provinciilor centrale Homs si Hama. Aceste regiuni, detinute de rebeli, sunt vizate in mod direct de incetarea focului.

Raidurile au vizat de asemenea regiunea Latakia (vest) si zone controlate de Statul Islamic.

Chiar inainte de ora prevazuta pentru oprirea luptelor, Consiliul de Securitate al ONU a cerut in unanimitate, vineri, ca toate partile in razboiul civil din Siria sa respecte termenii unui acord SUA-Rusia privind "incetarea ostilitatilor", relateaza Reuters.

In sfarsit, pace in Siria? Rezolutia pe care o va adopta ONU

Cererea a fost inclusa intr-o rezolutie elaborata in comun de Rusia si Statele Unite, care insista de asemenea ca Guvernul si Opozitia sa reia convorbirile de pace sub egida ONU.

Emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a convocat Guvernul si Opozitia la o noua sesiune de negocieri de pace la 7 martie, cu conditia ca "incetarea ostilitatilor sa fie la nivel global si accesul umanitar mentinut".

Consiliul a cerut "tuturor partilor vizate de incetarea ostilitatilor... sa-si indeplineasca angajamentele".

De asemenea, el a cerut "tuturor statelor membre, in special ISSG (Grupul International de Sprijin pentru Siria), sa se foloseasca de influenta lor asupra partilor pentru a inceta ostilitatile, asigura indeplinirea acestor angajamente si sprijini eforturile pentru a crea conditii pentru o incetare a focului durabila".

Opozitia siriana, de acord cu un armistitiu daca Rusia inceteaza bombardamentele

De Mistura a anulat brusc o prima runda de discutii pe 3 februarie si a cerut tarilor ISSG, condus de Statele Unite si Rusia, mai multa activitate de pregatire.

"Va fi extrem de dificil, mai ales la inceput, de facut acest lucru", a declarat consiliului ambasadorul SUA la ONU, Samantha Power. "Chiar si o dezescaladare partiala ar face o diferenta reala in viata sirienilor", a notat ea.

Ea a adaugat ca orice incalcari ale incetarii ostilitatilor trebuie primite cu un "raspuns sobru, coordonat".

Viceministrul rus de Externe, Ghenadi Gatilov, a declarat consiliului ca "avem acum o sansa reala de a pune capat violentei si intensifica lupta colectiva impotriva terorismului". El a adaugat ca ar fi de asemenea o oportunitate de crestere a ajutorului umanitar.

O raza de speranta in Siria: Assad a aprobat livrarea de ajutoare umanitare in sapte zone

Reuniunea consiliului a fost amanata cu o jumatate de ora in timp ce Statele Unite si Rusia s-au angajat in negocieri de ultim moment privind textul, au declarat diplomati pentru Reuters.

Mesajul Rusiei pentru Assad: Respecta armistitiul in Siria si vei scapa cu demnitate

Printre modificari a fost eliminarea a doua referinte la Inaltul Comitet de Negocieri (HNC) sustinut de Arabia Saudita, o coalitie de opozitie siriana pe care Rusia si Iranul nu o considera a fi un reprezentant legitim in discutiile de pace.

Putin anunta ca Rusia va continua raidurile in Siria si in timpul armistitiului

Pe de alta parte, Rusia s-a angajat sa nu lanseze atacuri impotriva grupurilor siriene considerate de Statele Unite ca facand parte din opozitia moderata, a declarat Departamentul de Stat al SUA vineri, cu cateva ore inainte de intrarea in vigoare a acordului de pace.

Acord de incetare a focului in Siria: Prima miscare a lui Assad si ce spune Opozitia

"Este timpul" pentru Rusia, care sprijina guvernul sirian, "sa arate prin actiuni si nu prin cuvinte ca ei sunt seriosi cu privire la incetarea focului sau o incetare a ostilitatilor, precum si asupra procesului politic spre o tranzitie" in Siria, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Mark Toner, intr-un briefing de presa.

Putin inroseste telefoanele pentru Siria

"Rusii s-au angajat sa nu efectueze lovituri aeriene impotriva grupurilor pe care noi le consideram ca facand parte din opozitia moderata", a precizat purtatorul de cuvant.

Acord de incetare a focului in Siria - Ce promite Putin

Regimul sirian si aliatul sau rus au bombardat intens, vineri, bastioane ale rebelilor cu cateva ore inainte de intrarea in vigoare a incetarii ostilitatilor, aminteste France Presse.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#armistitiu Siria, #acord pace Siria , #Siria