Inca un armistitiu la orizont: Assad vrea sa crute Alepul

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 11:06
2039 citiri
Inca un armistitiu la orizont: Assad vrea sa crute Alepul
Foto: Christian Today

Mediatorul ONU in Siria, Staffan de Mistura, a anuntat ca Guvernul de la Damasc ar fi dispus sa suspende, timp de sase saptamani, bombardamentele aeriene si de artilerie impotriva Alepului, pentru a permite testarea unui armistitiu local.

Staffan de Mistura a aratat ca fortele de opozitie care inca mai lupta pentru a pastra Alepul vor trebui sa suspende focul de mortiere si rachete, scrie France24.

"Guvernul din Siria mi-a expus disponibilitatea sa de a pune punct bombardamentelor aeriene.... si de artilerie, pentru o perioada de sase saptamani, in tot orasul Alep, incepand cu o data ce va fi anuntata de Damasc", a declarat de Mistura, care a informat si Consiliul de Securitate ONU cu privire la aceasta evolutie.

Mediatorul se indreapta acum spre Siria, insa, nu are iluzii, "deoarece pe baza experientelor din trecut, va fi o misiune greu de indeplinit. Faptele pe teren vor dovedi daca armistitiul se mentine si poate fi implementat si in alte parti".

De Mistura lucreaza in octombrie anul trecut la planul de "armistitii locale", ce incepe din Alep.

"De fiecare data cand exista propunerea unui armistitiu...istoria a dovedit ca are loc o accelerare pentru a ocupa o pozitie mai buna. Ma tem ca asa va fi cazul si acum", a avertizat de Mistura, cu privire la o posibila intensificare a luptelor la Alep.

Armata siriana a pus tunurile pe rebeli: Pica Alepul?

Armata siriana, sprijinita de militiile aliate, a ocupat in ultimele zile cateva sate in apropiere de Alep, in cursul unei operatiuni de incercuire a orasului nordic si taiere a liniilor de aprovizionare ale insurgentilor.

Luptele grele din nordul Alepului au dus la blocarea unei sosele care duce spre granita cu Turcia, folosita de rebeli pentru aprovizionare. Armata a preluat deja cateva sate si continua sa se lupte cu rebelii in Hardatain si Ratain. Cel putin 18 insurgenti au fost ucisi in aceste lupte.

Alep este al doilea oras al Siriei si aici este epicentrul luptelor dintre fortele pro-guvernamentale si mai multe grupari de rebeli, printre care brigazi islamiste, ramura siriana a al Qaida, Frontul Nusra, si unitati sprijinite de Occident.

Peste 210.000 de persoane au murit in conflictul din Siria, care intra, in martie, in al cincilea an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Siria armistitiu Alep, #Siria lupte Alep , #Siria