Infiorator: Sirienii disperati mananca iarba si pisici. Copiii primesc somnifere ca sa nu mai planga de foame

Sambata, 16 Ianuarie 2016, ora 19:44
5529 citiri
Infiorator: Sirienii disperati mananca iarba si pisici. Copiii primesc somnifere ca sa nu mai planga de foame
Foto: Hepta.ro

Fondul ONU pentru Copii (UNICEF) a confirmat vineri mai multe cazuri grave de subalimentatie in randul copiilor din orasul sirian Madaya, asediat de mai multe luni de fortele guvernamentale.

Potrivit unor lucratori umanitari, 32 de persoane au murit de foame - in ultima luna - in acest oras de 42.000 de locuitori, situat in apropiere de frontiera cu Libanul, in sud-vestul Siriei, relateaza Reuters.

Un spital de campanie si o echipa din cadrul Semilunei Rosii arabe siriene au pornit catre Madaya, dupa ce au obtinut unda verde din partea Guvernului de la Damasc, iar o campanie de vaccinare este prevazuta in oras saptamana viitoare, a anuntat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Doua convoaie cu ajutoare au ajuns deja in oras saptamana aceasta (foto). ONU a anuntat ca alt convoi urmeaza sa ajunga saptamana viitoare la Madaya si ca orasele Al Foua si Kefraya - asediate de catre rebeli -, in provincia Idleb, urmeaza sa fie si ele aprovizionate.

Unicef a confirmat vineri, intr-un comunicat, ca unele "cazuri grave de subalimentatie au fost constatate in randul copiilor" din Madaya.

Un purtator de cuvant UNICEF, Christophe Boulierac, a precizat intr-o conferinta de presa, la Geneva, ca organizatia sa si OMS au putut consulta 25 de copii sub cinci ani si ca 22 dintre ei prezinta semne de subalimentatie grava sau moderata. Toti urmau tratamente.

Razboi si foamete in Siria: Se mananca frunze si iarba - Cat costa un kilogram de faina

Dintre alti zece copii cu varste cuprinse intre sase si 18 ani, sase prezentau semne de subalimentatie grava, a continuat el.

UNICEF a asistat, de asemenea, la moartea unui adolescent de 16 ani, grav subalimentat. Alt adolescent, de 17 ani, se afla intr-o stare extrem de grava, iar viata ii era in pericol, a adaugat Boulierac.

Dintii le sunt negri, gingiile le sangereaza

"Copiii sunt toti palizi si slabi, merg si vorbesc doar cu dificultate, dintii le sunt negri, gingiile le sangereaza, au nenumarate probleme cu pielea, parul, unghiile, dintii", a declarat Abeer Pamuk de la organizatia SOS Satele Copiilor.

"Ei au supravietuit mancand iarba. Unele familii ne-au spus ca au mancat pisici", a continuat ea. "Multi oameni au dat somnifere copiilor carora le era foame si nu se mai opreau din plans", a adaugat Pamuk.

Ea a adaugat ca grupul ei urma sa incerce sa evacueze copiii abandonati de la Madaya catre centre de ingrijire de la Damasc.

Un purtator de cuvant al Programului Alimentar Mondial (PAM), Bettina Luescher, a anuntat ca o comisie de ajutorare a orasului Madaya a furnizat date despre consecintele foametei in oras, date pe care PAM nu le-a putut verifica.

"Nutritionista noastra (...) spune ca este clar ca situatia, din punct de vedere alimentar, este foarte proasta, ca adultii sunt foarte emaciati. Potrivit unui membru al Comisiei de Ajutorare, 32 de persoane au murit de foame in ultima luna", a declarat ea.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, trei persoane aflate in stare critica au fost evacuate vineri de la Kefraya si Al Foua catre Latakia, un oras de pe coasta mediteraneeana aflat sub controlul Guvernului.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a acuzat joi partile aflate in conflict in Siria - in special guvernul presedintelui sirian Bashar al-Assad - ca se dedau unor "acte atroce" impotriva civililor.

Intr-o conferinta de presa sustinuta vineri la Geneva, Rupert Colville, un purtator de cuvant al ONU pentru drepturile omului, nu a exclus ca unele dintre aceste fapte sa fie incadrate drept crime crime impotriva umanitatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Siria morti foame, #Siria foamete , #Siria