Interventia militara in Siria, aprobata in Senatul american - cand se ia decizia finala

Miercuri, 04 Septembrie 2013, ora 22:56
8518 citiri
Interventia militara in Siria, aprobata in Senatul american - cand se ia decizia finala

Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat, miercuri, o interventie militara in forta in Siria, ca raspuns la atacurile cu arme chimice ale regimului de la Damasc.

Masura a fost adoptata cu 10 voturi pentru si 7 impotriva, in Comisia pentru Relatii Externe a Senatului american, urmand sa fie inaintata Senatului pentru un vot asupra aprobarii sale depline, cel mai probabil saptamana viitoare, transmite BBC. Dezbaterile Congresului vor incepe pe 9 septembrie.

Votul vine in contextul in care presedintele american Barack Obama incearca sa obtina sustinere in Statele Unite pentru o actiunie militara de pedepsire a regimului sirian.

Obama: Sunt decis sa atac Siria. Poporul trebuie insa sa se pronunte

Proiectul a fost aprobat, miercuri, dupa ce s-a acceptat un amendament din partea senatorului republican John McCain, care a militat pentru cresterea sustinerii fortelor rebele.

Pana in prezent, doar 21 de senatori au spus ca vor sustine sau e probabil sa sustina rezolutia, in timp ce 13 au declarat ca o vor respinge sau e probabil sa o respinga. Alti 66 de senatori sunt indecisi sau nu au spus ce vor face.

Mult-dezbatuta masura permite folosirea fortei militare limitate in Siria, pentru cel mult 90 de zile: 60 de zile initial, cu posibilitatea de extindere cu inca 30 de zile. De asemenea, previne utilizarea de forta militara americana terestra pe teritoriul sirian.

Tot miercuri, Franta, al carei guvern a sustinut puternic o asemenea interventie, a tinut o dezbatere extraordinara in Adunarea Nationala, chiar daca parlamentarii nu vor vota pe acest subiect, deoarece presedintele francez poate mobiliza armata fara sustinerea acestora.

Franta este prima tara care a afirmat ca va astepta decizia Congresului din SUA in ceea ce priveste implicarea in interventia militara in Siria, alaturi de Statele Unite.

Siria - urmeaza razboiul? Franta nu ataca fara SUA. Assad ar fi primit azil in Rusia

Guvernul sirian al lui Bashar al Assad este acuzat de folosirea armelor chimice impotriva propriilor civili, in mai multe ocazii, in timpul conflictului care dureaza de doi ani si jumatate, ultima oara la o scara larga, intr-un atac din 21 august, in afara Damascului.

Statele Unite au transmis un numar de 1.429 de morti in ultimul atac, prin vocea secretarului de stat John Kerry, cu toate ca alte tari si organizatii au publicat cifre mai mici.

Siria - urmeaza razboiul? Obama, sustinut de seful Camerei Reprezentantilor

Presedintele american a declarat, sambata seara, ca este decis ca SUA sa atace Siria, dar ca va lasa poporul Statelor Unite sa hotarasca in aceasta privinta.

"Amenintarea trebuie confruntata. Am decis ca vom interveni. Misiunea noastra va fi limitata, nu vom pune bocanci pe sol. Le vom degrada puterea de a riposta si suntem pregatiti sa lovim cand alegem sa facem asta. Capacitatea noastra de a lovi nu depinde de moment, ci de cand sunt pregatit sa dau ordin", a spus Obama.

Acesta a adaugat, miercuri, afla intr-o vizita la Stockholm, ca esecul unui raspuns militar la atacul cu gaz sarin din Siria ar putea duce la incurajarea presedintelui sirian Bashar al Assad sa foloseasca din nou cu arme chimice.

Totodata, presedintele republican al Camerei Reprezentantilor John Boehner i-a oferit marti o sustinere politica decisiva presedintelui Barack Obama, declarand ca sustine o interventie militara in Siria.

"Voi sustine apelul presedintelui in favoarea unei actiuni" de represalii fata de folosirea armelor chimice, a declarat Boehner la finalul unei intalniri a principalilor lideri parlamentari americani, la Casa Alba, cu presedintele.

Citeste si:
Ce interese sunt în spatele creșterilor salariale anunțate de guvern doar pentru anumite categorii de bugetari
Ce interese sunt în spatele creșterilor salariale anunțate de guvern doar pentru anumite categorii de bugetari
Guvernul n-a mai așteptat decizia CCR cu privire la două proiecte de lege privind măriri salariale pentru anumite categorii de bugetari și pregătește o Ordonanță de urgență (OUG) în...
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, l-a contrazis luni, 8 august, pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a declarat că localităţi din România subvenţionează metroul din...