John Kerry: SUA nu se opun raidurilor aeriene rusesti in Siria, cu o conditie

Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 21:49
5921 citiri
John Kerry: SUA nu se opun raidurilor aeriene rusesti in Siria, cu o conditie
Foto: Twitter/John Kerry

Statele Unite nu se vor opune raidurilor aeriene rusesti in Siria daca acestea chiar vizeaza gruparea Statul Islamic (SI) si ramurile al-Qaida, a declarat secretarul american de stat John Kerry, dupa ce un alt responsabil de la Washington a acuzat Rusia ca primele sale lovituri aeriene au avut ca tinta opozitia moderata siriana, nu jihadistii.

Aceste afirmatii fusesera contrazise la Moscova si Damasc, in timp ce Casa Alba a admis ca deocamdata este prea devreme sa se pronunte asupra obiectivelor lovite de aviatia rusa in Siria, transmite AFP.

"Am spus clar ca vom avea ingrijorari serioase daca Rusia va lovi zonele unde nu se desfasoara operatiuni ale Statului Islamic (SI) si ale gruparilor afiliate al-Qaida", a indicat seful diplomatiei americane la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, prezidata de omologul sau rus Serghei Lavrov, reuniune desfasurata la cateva ore dupa ce presedintele Vladimir Putin a anuntat ca fortele aeriene rusesti au inceput raidurile asupra pozitiilor gruparii jihadiste SI in Siria.

Cel putin 36 de morti in urma raidurilor aeriene ruse efectuate in Siria. Washingtonul e preocupat

"Daca ultimele actiuni ale Rusiei si cele aflate in desfasurare reflecta un angajament autentic in directia infrangerii organizatiei SI, atunci suntem dispusi sa primim favorabil aceste eforturi", a insistat Kerry.

Totusi, el a apreciat ca jihadistii din SI nu vor putea fi invinsi in Siria atat timp cat presedintele Bashar al-Assad ramane la putere. "Nu trebuie sa amestecam lucrurile si nu vom amesteca lupta impotriva SI cu sprijinul pentru al-Assad", a explicat secretarul american de stat.

Daca Rusia va ataca alte pozitii decat cele ale teroristilor, atunci "raiduri de acest fel ar ridica semne de intrebare asupra intentiilor reale ale Rusiei: lupta impotriva SI ori sustinerea regimului al-Assad", a completat Kerry, sustinand totodata ca operatiunile aviatiei militare ruse nu le vor influenta pe cele ale coalitiei antijihadiste conduse de SUA.

Inaintea declaratiei sale, un responsabil de la Pentagon a declarat, sub protectia anonimatului, ca avioanele rusesti au atacat fortele opozitiei moderate, nu cele ale SI, iar un lider al acestei opozitii a acuzat Rusia ca raidurile au provocat zeci de victime in randul civililor.

In replica, un purtator de cuvant al Ministerului rus al Apararii, citat de agentia EFE, a declarat ca aviatia rusa a atacat opt obiective apartinand SI in zonele muntoase din Siria, fara sa fi produs victime colaterale in randul populatiei si nici pagube in infrastructurile civile.

Si televiziunea de stat siriana a anuntat la randul ei ca aviatia ruseasca a atacat numai "pozitii teroriste" ale SI si ale Frontului al-Nusra (ramura siriana a organizatiei al-Qaida) din provinciile Hama, Homs si Latakia.

Dupa aparitia acestor informatii contradictorii a intervenit si Casa Alba, purtatorul de cuvant al acesteia, Josh Earnest, declarand ca este prea devreme pentru a se putea determina tintele ce au fost vizate de aviatia rusa, precum si tintele care au fost efectiv lovite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#John Kerry atacuri Rusia Siria, #atacuri Rusia Siria tinte, #tinte raiduri Rusia Siria, #SUA atacuri Rusia Siria , #Siria