Kofi Annan a parasit misiunea ONU din Siria, din cauza violentelor

Vineri, 03 August 2012, ora 08:07
1661 citiri
Kofi Annan a parasit misiunea ONU din Siria, din cauza violentelor

Trimisul special al ONU si Ligii Arabe in Siria, Kofi Annan, a anuntat ca a parasit misiunea in tara afectata de violente.

Intr-o conferinta de presa sustinuta la Geneva, Annan a percizat ca poporul sirian "are nevoie disperata de actiune", dar a criticat Consiliul de Securitate al ONU, pentru "aratat cu degetul si spus pe nume", relateaza BBC.

Fostul secretar general al Natiunilor Unite a scris un plan de pace in sase puncte pentru Siria, care era menit sa puna capat luptelor. Insa planul nu a fost implementat niciodata in totalitate de vreuna dintre parti, iar violenta a continuat sa escaladeze.

Kofi Annan a afirmat ca militarizarea tot mai mare a conflictului din Siria si "lipsa clara de unitate" din Consiliul de Securitate "au schimbat fundamental circumstantele pentru exercitiul efectiv al rolului meu".

"Atunci cand poporul sirian are nevoie disperata de actiune, continua sa fie aratari cu degetul si numiri in Consiliul de Securitate. Este imposibil pentru mine sau pentru oricine sa constrang Guvernul sirian, dar si Opozitia, sa urmeze pasii pentru un proces politic", a declarat Annan.

Acesta este de parere ca Siria inca mai poate fi salvata din "cea mai mare calamitate", daca comunitatea internationala poate arata curajul si conducerea necesare sa faca compromisuri asupra intereselor lor partiale, de dragul poporului sirian, "pentru barbatii, femeile si copiii care au suferit deja mult prea mult".

Secretarul general al ONU, Ban Ki Moon a spus ca "regreta adanc" ca a anuntat faptul ca Annan nu isi va reinnoi mandatul, cand acesta va expira, la sfarsitul lunii august. Totodata, si ministrul de Externe al Siriei si-a exprimat regretul la auzul acestui anunt.

Ban a precizat ca se afla in discutii cu Liga Araba pentru a gasi un succesor pentru "a continua acest efort crucial de instaurare a pacii". Totodata, el a spus ca Annan merita "admiratie profunda" si ca planul sau ramane "cea mai buna speranta pentru poporul Siriei".

La randul sau, presedintele rus Vladimir Putin a declarat, cu ocazia unei vizite la Londra, ca Annan este "un diplomat stralucit si o persoana foarte onesta", completand ca este "mare pacat" ca acesta s-a retras.

Kofi Annan si-a inceput misiunea in Siria in luna februarie, el cerand in planul sau de pace, printre altele, incetarea utilizarii artileriei grele, permiterea intrarii ajutoarelor in tara, libertatea presei si a demonstratiilor. Planul ar fi trebuit sa intre in vigoare la jumatatea lunii aprilie, dar fortele guvernamentale au continuat sa bombardeze bastioanele Opozitiei.

Activistii estimeaza ca in jur de 20.000 de oameni au fost ucisi in Siria, de la inceptul violentelor, in luna martie 2011. Joi, luptatorii rebeli din Alep au atacat o baza militara folosind un tanc care a fost capturat de la armata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Kofi Annan renuntare misiune Siria, #Annan retragere Siria, #Annan violente Siria , #Siria