Ziare.com

Lupte grele intre rebeli si jihadisti in Siria: 50 de morti

Sambata, 12 Octombrie 2013, ora 23:41

   

Lupte grele intre rebeli si jihadisti in Siria: 50 de morti
Aproape 50 de luptatori au fost ucisi joi in confruntarile dintre jihadisti si rebeli din metropola Alep (nord), ceea ce demonstreaza inca o data rivalitatile dintre aceste doua grupuri ce lupta impotriva regimului sirian, conform unui ONG.

Luptele s-au desfasurat intre Statul islamic in Irak si Levant (EIIL), afiliat al al Qaida si format mai ales din jihadisti straini, si un batalion afiliat Armatei siriene libere (ASL), coalitia rebela considerata moderata si sprijinita de statele arabe si occidentale, conform Observatorului sirian al Drepturilor Omului (OSDO).

"Cel putin 30 de luptatori ai brigazii Ababil si 14 membri EIIL au murit in confrutari, iar acest bilant ar putea creste", a declarat pentru AFP Rami Abdel Rahmane, director al OSDO, care se bazeaza pe o retea vasta de militanti si de surse medicale in intreaga tara.

Confruntarile au izbucnit la Inzarat, Boustan al-Bacha si Massaken Hanano, sectoare din nordul si estul metropolei care nu se mai afla sub controlul regimului lui Bashar al-Assad.

EIIL, care urmeaza o forma extrema a Islamului, a reusit sa preia controlul asupra sediilor brigazii numite "saraya al-Ababil" si a instalat propriile sale baraje in trei sectoare.

Grupul jihadist isi sporeste astfel prezenta in metropola, divizata de la inceputul verii lui 2012 intre cartierele proregim la vest si cartierele rebele, la est.

In ultimele luni, luptele si reglarile de conturi s-au inmultit intre rebeli si jihadisti, desi ambele grupuri lupta impotriva regimului presedintelui Bashar al-Assad.

Saptamanile trecute, opozitia politica a ridicat tonul fata de EIIL, format in mare parte din luptatori straini, acuzandu-i ca au "furat revolutia". In septembrie, opozitia a acuzat de asemenea EIIL ca a renuntat la lupta impotriva regimului sirian in anumite zone pentru a se angaja in eforturile de preluare a controlului asupra sectoarelor rebele.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1254 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor