Macel in Siria: Rusia, acuzata de crime de razboi, dupa ce sute de civili au fost ucisi in cateva zile

Duminica, 25 Septembrie 2016, ora 21:05
10550 citiri
Macel in Siria: Rusia, acuzata de crime de razboi, dupa ce sute de civili au fost ucisi in cateva zile
Foto: Facebook/Ministerul rus al Apararii

Fortele lui Bashar al-Assad, sustinute de Rusia, au inceput de joi o ofensiva nimicitoare in orasul Alep, in incercarea de a prelua controlul de la rebeli, insa primii care au cazut victime sunt civilii. Iar acum intreaga lume este ingrozita si Occidentul acuza Moscova de crime de razboi.

Mai mult, Rusia este acuzata ca a lansat niste bombe incendiare in Alep, care au curmat in doar patru zile viata a peste 100 de civili, printre care cel putin 17 copii. Cladiri intregi au fost distruse, iar peste doua milioane de persoane au ramas fara apa.

Primele acuzatii si imagini au venit de la jurnalisti, cand Rusia a fost acuzata ca arunca bombe incendiare si distrugatoare de buncare in civilii din Siria (Video).

Pentru ca atacurile au inceput de joi si nu s-au mai oprit, Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgenta duminica,

la cererea Statelor Unite, Marii Britanii si Frantei si, in cadrul discutiilor, Rusia a fost acuzata de crime de razboi si somata sa inceteze violentele.

Critici din Occident

Ambasadorul britanic la ONU, Matthew Rycroft, a spus ca Rusia se aliaza cu Guvernul sirian in comiterea crimelor de razboi, scrie Sky News.

De aceeasi parere este si ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault, care a precizat ca Rusia devine complice in crime de razboi, daca alege sa contribuie la prelungirea razboiului civil din Siria, noteaza agentia Reuters, citata de The Star.

Escaladarile recente din Siria reprezinta "momentul adevarului" pentru ONU, a mai punctat ministrul francez de Externe, in timp ce ambasadorul SUA la ONU, Samantha Power, a acuzat ca actiunile Moscovei in Siria sunt "barbarism, nu contraterorism".

La randul sau, ambasadorul rus la ONU a subliniat ca pacea in Siria "este un obiectiv aproape imposibil de atins acum".

De asemenea, ministrul britanic de Externe Boris Johnson a spus ca se poate ca Rusia sa fi comis crime de razboi in Siria, daca ea se afla in spatele atacului de luni asupra unui convoi umanitar, in apropiere de Alep, arata BBC.

In urma loviturii, 20 de oameni au murit, iar 18 camioane si un depozit cu ajutoare au fost distruse. Insa Moscova a negat acuzatiile, dand vina pe rebeli sau pe o drona americana.

Violente fara precedent

Violentele, care sunt de o brutalitate fara precedent in orasul Alep, au inceput dupa ce, luni, armistitiul convenit de SUA si Rusia a fost incalcat.

Gruparile rebele, dintre care unele sprijinite de Occident, Turcia si cateva state arabe, sustin ca avioanele de razboi au bombardat Alepul intr-un mod in care nu au mai facut-o pana acum, ucigand peste 200 de oameni in ultimele zile.

Eforturile de a se mai ajunge acum la un acord sunt o cauza pierduta, sustin rebelii, daca nu se stopeaza imediat ofensiva asupra Alepului si nu sunt trimise ajutoare umanitare.

In timp ce trupele lui Assad si fortele rebele se bat pentru o tabara strategica din Alep, civilii sunt cei care au de suferit, pentru ca rachetele lovesc inclusiv zone rezidentiale ale orasului. Peste 250.000 de civili sunt blocati in zone ale Alepului controlate de rebeli.

Locuitorii sustin ca atacurile lansate de joi incoace au fost cele mai sangeroase de pana acum, iar bombele sunt mult mai puternice decat cele folosite in ofensivele anterioare.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, de luni, de cand nu s-a mai respectat armistitiul, 213 civili au fost ucisi in bombardamentele din Alep si din jurul orasului. Insa armata siriana sustine ca a tintit doar pozitii ale rebelilor.

Desi situatia este dramatica si pare fara rezolvare, nu toti si-au pierdut speranta. Emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a declarat, la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, ca este convins ca escaladarile pot fi oprite si a asigurat ca el nu va renunta, in timp ce Rusia si Statele Unite trebuie sa reinstaureze armistitiul, relateaza Reuters.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#macel Siria, #bombardamente Alep, #Rusia crime razboi , #Siria