Marea Britanie: S-au folosit arme chimice in Siria, lumea nu poate sta deoparte! Rusia avertizeaza

Miercuri, 28 August 2013, ora 17:29
4140 citiri
Marea Britanie: S-au folosit arme chimice in Siria, lumea nu poate sta deoparte! Rusia avertizeaza
Foto: EPA

Marea Britanie a confirmat ca in Siria s-au folosit arme chimice, dupa ce ONU a certificat utilizarea gazelor toxice langa Damasc, iar Consiliul National de Securitate al Regatului Unit a decis in unanimitate ca acest lucru este "inacceptabil".

"Lumea nu poate sta deoparte", a declarat prim-ministrul britanic David Cameron, citat de BBC.

Intre timp, Rusia a avertizat ca un atac aliat contravine legislatiei internationale, iar Iranul anunta ca interventia Occidentului va destabiliza regiunea.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, a declarat miercuri ca o interventie a SUA in Siria ar reprezenta un dezastru pentru regiune. Puterile occidentale se pregatesc sa lanseze un atac asupra regimului de la Damasc, motivand ca acesta a folosit arme chimice asupra rebelilor si populatiei civile.

Desi a sprijinit revolutiile arabe din Orientul Mijlociu si nordul Africii din 2011, ca exemple a ceea ce Khamenei numeste "desteptarea islamica", Teheranul si-a anuntat suportul pentru regimul laic al lui Bashar al Assad, principalul sau aliat din Orientul Mijlociu, care se lupta cu o revolta ce tine deja de doi ani si jumatate.

"Interventia Americii va fi un dezastru pentru regiune. Regiunea e ca un butoi de pulbere si nu se stie care vor fi consecintele", a spus Khamenei.

SUA au probe ca in Siria s-au folosit arme chimice. Obama vrea ca vinovatii sa fie trasi la raspundere

Iranul e ingrijorat ca in cazul rasturnarii lui Assad de la putere, el va fi inlocuit de aliati ai Occidentului sau de un regim radical sunit legat de Arabia Saudita, variante vazute drept foarte periculoase de catre regimul siiti din Iran.

Oficialii iranieni au condamnat si folosirea armelor chimice, utilizate anterior impotriva trupelor sale de catre Saddam Hussein in timpul razboiului din 1980-1988, dar au invinovatit rebelii sirieni pentru atacul cu gaze toxice din 21 august care a ucis sute de persoane in suburbiile din Damasc.

Rusia se opune atacarii Siriei

Ministrul Afacerilor Externe din Rusia, Serghei Lavrov, a avertizat impotriva unui solutii militare pentru conflictul din Siria, spunand ca aceasta va destabiliza tara si regiunea Orientului Mijlociu.

Intr-o conversatie telefonica cu emisarul Siriei la Organizatia Natiunilor Unite si Liga Araba, Lakhdar Brahimi, Lavrov a condamnat lipsa de alternativa la o solutie diplomatica.

"Incercarile de a veni cu o solutie militara vor conduce numai la viitoare destabilizari ale situatiei din tara si regiune", a spus Lavrov.

E legal un atac international?

Preocuparile asupra legalitatii unei actiuni militare internationale au crescut in lipsa unei rezolutii a Consiliului de Securitate a ONU care sa autorizeze in mod explicit folosirea fortei.

Un purtator de cuvant al guvernului britanic a declarat: "Orice decizii vor fi luate sub acoperirea stricta a legii si in acord cu legislatia internationala". Desi intrebat in repetate randuri, oficialul a refuzat sa dezvaluie care este baza legala a unui atac.

Diplomatii britanici au renuntat insa la ideea unei intelegeri cu Rusia in legatura cu o astfel de actiune, dupa ce Vladimir Putin i-a spus lui David Cameron, in cursul unei discutii telefonice luni noaptea, ca nu exista nicio dovada a unui atac cu arme chimice.

Guvernul Rusiei a avertizat ca orice atac asupra Siriei, pe care Kremlinul il considera un aliat, reprezinta o incalcare flagranta a legislatiei internationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Siria atac coalitie, #Siria atacata Occident, #Siria aliati Rusia Iran, #Marea Britanie arme chimice Siria , #Siria